Hlavní obsah

Totální proměna malého domu se vyplatila! Srovnejte fotky před i po 

Foto: Petr Valla

Praktické situování jednotlivých místností, ale nevyhovující vybavení rodinného domu vedly majitelku k radikální změně od podlahy ke stropu. Jak to dopadlo?

Článek

Menší domek se nachází v jihomoravské vesnici a majitelka ho koupila i se zařízením od lidí, kteří ho obývali asi pět let. Poloha a rozvržení místností se jí líbily, avšak styl, barevnost a použité prvky včetně umístění nevyhovovaly. Až na výjimky je dnes vše nové a řešené tak, aby místnosti byly vzdušné, s praktickými průchozími koridory a s maximálně využitými úložnými prostory. Nové bydlení tak vyhovuje majitelce, jejímu synovi i čtyřnohému mazlíčkovi Rustymu.

Na startovní čáře

V přízemí je kromě zádveří technická místnost, malá koupelna s prádelnou, obývák s kuchyní a schodiště, v patře ložnice se šatnou, pokoj pro syna a hlavní koupelna. Celkem jde asi o 75 m² užitné plochy. „Základní postavení stěn zůstalo zachováno, jen se upravovaly nosné zdi v obýváku, aby se zlikvidovalo jejich zkosení při vstupu na zahradu, a zároveň vznikly niky pro zabudování potravinové skříně a botníku. Také jsme přestavovali příčku mezi ložnicí a šatnou, protože původní dveře byly harmonikové a zde se plánovaly posuvné,“ vysvětluje designérka Vlaďka Rosypálková, autorka návrhu nového interiéru, která také dohlížela na realizační práce.

Foto: archiv Reality IQ

Stav před: Kuchyňská linka ve tvaru písmene U zabírala značnou část prostoru

Foto: archiv realitní kanceláře

Stav před: Původně byl jídelní kout umístěný v obývací části, do kuchyňské se nevešel

Foto: archiv realitní kanceláře

Stav před: Ložnice s částečně zkoseným stropem potřebovala více prosvětlit

Foto: archiv realitní kanceláře

Stav před (na foto zleva): Druhý pokoj v patře hýřil barvami. Z dřívější koupelny si nová majitelka ponechala rohovou vanu

Od podlahy ke stěnám

Původní podlaha byla z laminátu, nyní je v přízemí a v hlavní koupelně dlažba, na schodišti a v pokojích v patře vinyl s dekorem dřeva. „O vinylu jsme uvažovali všude, ale nakonec se majitelka s ohledem na chlupatého obyvatele domu rozhodla, že mu v přízemí umožní ťapání po dlažbě,“ říká designérka.

Spojovacím prvkem všech místností se staly bílá a šedá. Jak je vidět, ani šedá nemusí být jen jedna. Například v pokoji syna se aplikoval tmavší odstín šedé, doplněný ocelově modrou, černou a hliníkovými detaily, kdežto v ložnici majitelky a v dalších částech domu je velice jemná šedá, obsahující příměsi modré a červené. Ženský prvek představuje rovněž měděná, použitá na svítidlech, rámech obrázků nebo třeba podnoži konferenčního stolku.

Foto: Petr Valla

Na foto (zleva): Na laminát, původní materiál schodiště, se nalepily vinylové dílce. Vedle vidíte chodbu v patře s novými dveřmi s laminátovým povrchem, který oživují černé kliky M&T

Foto: Petr Valla

Měděné detaily jsou použité na mnoha prvcích včetně kostry jídelního stolu. Ač stolová deska vypadá jako sklo, jde o MDF desku se speciálním povrchem, který se jen tak neponičí a na dotek je příjemnější

Foto: Petr Valla

Kvůli rodinnému mazlíčkovi jménem Rusty se majitelka rozhodla v přízemí instalovat na podlahu dlažbu. Huňáčovi se však dobře leží také na koberci

Více místa

Za vstupními dveřmi domu se nachází minizádveří – má asi jen 3,8 m². Opticky se tento prostor zvětšil světlými barvami, velkoformátovou dlažbou, velkým zrcadlem na stěně i praktickým detailem: dělení komody přesně navazuje na spáru v dlažbě a na linii osvětlení, kterou tvoří vestavné bodovky na stropě. Celý prostor, ač malý, působí uklizeně.

Ze zádveří se dostanete i do obýváku s kuchyní. V obývacím prostoru nejvíce místa zabírá prostorná sedačka, kterou doplňují sedací míče. Pro televizi se upravovala stávající stěna z ytongu o sádrokartonovou konstrukci v kombinaci s podsvíceným sklem.

„V kuchyni dříve byla linka ve tvaru písmene U, ten jsem změnila na tvar L se skříňkami až ke stropu. Díky tomu se sem vešel jídelní kout, původně umístěný v obývací části,“ upozorňuje Vlaďka Rosypálková.

Foto: Petr Valla

Vstupní prostor mnohdy rozhoduje o celém dojmu interiéru. Zdobí ho soukromá fotogalerie, rámování fotek v celém domě zajišťovala firma Ra-My

Foto: Petr Valla

Televizní stěna je provedená z více materiálů. Běžně se podsvícené sklo umísťuje do lišt, jež jsou pohledově patrné, v tomto případě však lišty zůstávají očím skryté

Foto: Petr Valla

Originální svítidla vyrobila firma Zikron. Koule jsou z ručně foukaného hutního skla, kostra z kovu s patinou mědi. V pozadí u dveří na zahradu se skrývá „neviditelný“ botník – přístup na pozemek je perfektní a eliminace nečistot je zaručená

Foto: Petr Valla

Dekor velkoformátové dlažby imituje mramor. Pracovní kuchyňská deska z tvrzeného kamene ladí s dekorem dlažby, skleněný lakovaný obklad za pracovní plochou zase s odstínem výmalby

Jdeme do patra

Jednotlivé pokoje jsou poměrně malé, pánský má zhruba 11 m², ložnice 10 m². Ale i to se dá řešit. V pokoji pro syna se aplikovala tmavší šedá výmalba v místech, kde je postel, a lomená bílá tam, kde se pracuje. Postel je jedním z mála prvků, který se využil z dřívějška, jen dostal nové čalounění. Pracovní deska s komodou a vestavnou skříní se vyrobily na míru, obecně se nový nábytek zhotovoval z MDF desky s fólií nebo lakem.

V ložnici se měnilo z gruntu vše. Postel na zakázku má hluboké výsuvy, u nohou je další úložný prostor, čelo nabízí místo i pro odkládání knih a drobností a rovněž disponuje zásuvkou pro notebook či mobil. Na spaní navazuje prosklená knihovna, posuvné dveře vedoucí do šatny jsou opatřené zrcadlem.

Foto: Petr Valla

V pánském pokoji je u nohou postele, která přes den může sloužit jako gauč, úložný prostor situovaný tak, aby dobře sloužil a přitom pohledově nijak nevyčníval

Foto: Petr Valla

Více místa v pokoji pro syna se dosáhlo vhodným uspořádáním jednotlivých nábytkových kusů, včetně vestavné skříně s hliníkovými úchyty

Foto: Petr Valla

Původní vize byla, že okna zůstanou bez záclon a závěsů, nakonec se však použily japonské posuvné panely. Toaletní stolek se zakomponoval do sestavy skříněk

Foto: Petr Valla

Super funkční postel: čelo slouží i místo nočního stolku, do širokých zásuvek a úložného prostoru (u nohou) se vejdou nejen lůžkoviny

Foto: Petr Valla

Ač to nevypadá, i v ložnici se na výmalbu užila šedá, je však namíchaná s dalšími barevnými tóny a působí tepleji. Stěnu za čelem postele dekoruje stěrka od firmy JR tapety Rybecký

Koupelna jako z pohádky

Ani prostor koupelny není zrovna obří, jde o 5,4 m². „Majitelka si přála zachovat původní rohovou vanu. Ta je obestavěná a obložená keramikou stejného dekoru jako dlaždice a obkládačky. Vana má nyní atypicky sešikmený půdorys a s ním ladí tvar skříněk pod umyvadlo tak, aby průchod mezi vanou a skříňkami zůstal stejně široký. Rovněž skříňky jsou obložené keramikou,“ upřesňuje designérka. Výsledek? Krásně sladěná koupelna, která vypadá větší také díky zrcadlu.

Skříňky i vana jsou podsvícené, ostatně nejrůznější světelné režimy se použily v celém domě tak, aby opticky zvětšily daný prostor a současně dobře posloužily konkrétním účelům.

Foto: Petr Valla

Koupelnu sjednocuje použití velkoformátové keramiky na podlaze, stěnách, obkladu vany a rovněž nábytku

Foto: Petr Valla

Koridor mezi vanou a skříňkami je stejně široký z obou stran, tudíž komfortní pro pohyb

Foto: Petr Valla

Skleněná umyvadla svou barevností vycházejí z měděné konstrukce svítidel

Foto: Petr Valla

Jednotlivé díly skříněk pod umyvadlo k sobě musely pod určitými úhly doléhat (jak nosný materiál, tak keramický obklad), aby se daly perfektně zavírat a ze všech stran byla pohledově vidět zhruba 1,5 mm široká spára

Vizitka designérky

Interiérovému designu se Vlaďka Rosypálková věnuje od roku 2011. Zastává názor, že zpracovat nový návrh nestačí, a proto rovněž zajišťuje konkrétní realizační kroky s dodavateli a řemeslníky. Více se dozvíte na stránkách rosypalkova.cz.

Také máte rádi hodně světla? A jak jste ho vyřešili u vás doma?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama