Hlavní obsah

Návštěva v bytě mladého páru: Tady vládne dobrá nálada!

Foto: RADEK KALHOUS

Tmavý byt 2 + 1 o rozloze 73 m^2 se proměnil v útulné hnízdečko plné světla a přívětivých barevFoto: RADEK KALHOUS

Reklama

Tento svěží a útulně zařízený byt slouží jako zázemí příjemnému mladému páru, který přesně věděl, jak se chce ve svém novém hnízdě cítit.

Článek

„Náš" pár chtěl bydlet pohodlně, moderně a zůstat mladý. Hlavně žádné sterilní prostředí. Výsledkem je designově čistý a zároveň hravý interiér. Být moderní totiž neznamená vzdát se barev, pruhů a puntíků.

Z tmavé kobky svěží byt

Majitelé se rozhodli zrekonstruovat své 2 + 1 a chtěli, aby se z hodně tmavého prostoru stal světlý, útulný interiér, který ponese prvky určité mladistvé odvážnosti, ale v přírodních odstínech. „Já považuji za úspěch a výhru, že jsme klienty přesvědčili, aby se nebáli barev a vzorů, a naopak přemýšleli o netypických odstínech a méně tradičních kombinacích,“ říká Radovan Mačák, jeden z designérů studia Merrygorando.

Foto: RADEK KALHOUS

Bílá kuchyňská linka byla vyrobena na míru danému prostoru. Místnost je rozčleněná do několika sekcí, čemuž napomáhají nově vytvořené podhledyFoto: RADEK KALHOUS

Ohled na domácí mazlíčky

Jedním z hlavních požadavků majitelů byly podlahy, které se budou snadno udržovat, protože mají velkého psa. Nechtěli ale předražené krytiny, protože byli finančně omezeni. „Vybírali jsme tedy z levnějších materiálů, které se dobře stírají a v případě potřeby se dají snadno vyměnit,“ dodává designér Otto Fiřt z téhož ateliéru. (Pokud právě řešíte výběr podlahy, pomůže vám Velký lexikon podlah: kam se která hodí?.)

Kuchyň plná světla

Místnost, kde vznikala nová kuchyň, byla opravdu hodně tmavá. Aby se prostor prosvětlil a vyčistil, vybavili ji autoři interiéru světlým nábytkem. Kuchyňská linka je vyrobena na míru z lamina v barevné kombinaci smetanová a slonová kost. Za pracovní deskou je benátský štuk.

Foto: RADEK KALHOUS

Designéři si dali asi nejvíc záležet na osvětlení. Kuchyň teď doslova září díky podsvíceným skříňkám, podhledům ve stropě i svítidlu nad jídelním stolem. Bílá barva navíc dává vyniknout výrazným doplňkůmFoto: RADEK KALHOUS

Dalším prvkem, který sem vnáší světlo, jsou sádrokartonové podhledy nad kuchyňským dřezem a ostrůvkem. Díky integrovaným svítidlům doslova ozařují prostor a zároveň ho modelují.

Foto: RADEK KALHOUS

Pro oživení jídelního koutu designéři zvolili modrofialovou tapetu, která příjemně narušuje sněhobílou atmosféru. Prostor je díky ní hned zábavnější a hlavně originálníFoto: RADEK KALHOUS

Energická předsíň

Chodba tohoto bytu by se před rekonstrukcí dala popsat jako nepraktická úzká nudle. Rozšířit ji jakýmkoli stavebním zásahem nebylo možné, proto designéři využili optického klamu. Rozhodli se pro pruhovanou extravagantní tapetu, která ji vizuálně zvětšila. Co všechno umějí tapety, se dočtete v článku Proměna interiéru 3x jinak: tohle dokážou tapety!.

Foto: RADEK KALHOUS

Je obecně známo, že proužky umí opticky prodloužit nebo rozšířit, a to platí jak v módě, tak v interiérovém designu. V předsíni zafungovaly pruhované tapety skvěleFoto: RADEK KALHOUS

Klasický předsíňový nábytek s úložným prostorem pro kabáty a bundy by zbytečně zabíral místo, proto výrazný design chodby návrháři podpořili závěsnými ramínky, která jako by levitovala v prostoru.

Obývák a ložnice v jednom

Vzhledem k tomu, že se jedná pouze o dvoupokojový byt, slouží obývací pokoj také jako ložnice. Pro pohodlné sezení a plnohodnotné spaní sem byla vybrána velkorysá rozkládací pohovka potažená kvalitní bílou kůží. Jako kontrast a oživení byla na hlavní stěnu aplikována betonová stěrka v hřejivém čokoládovém odstínu, kterou barevně doplňují čalouněná křesla.

Foto: RADEK KALHOUS

Jak málo stačí k tomu, aby se neutrálně laděný pokoj změnil v pozitivně působící místnost evokující dobrou náladu. Výrazně modré textilie a lampa Top Head vnesly do obýváku energiiFoto: RADEK KALHOUS

Na někoho může jen zmínka o společném fungování hnědé a modré působit agresivně, designéři si ale za zvolenými barvami stáli a výsledek je jedinečný. „Záhadně zkombinované výrazné barvy působí v reálu téměř revitalizačně, opravdu dobíjejí energii, a asi to bude znít divně, ale ve mně to vyvolává pocit, který nedokážu definovat jinak než slovem mňam,“ dodává Radovan Mačák.

Foto: RADEK KALHOUS

Koupelna je jedinou místností, která nepodlehla rekonstrukci. Bílé mozaikové obklady jen zvýrazňují její jednoduchost a odrážejí světlo prostupující do pokoje z terasy. A opět si zde majitelé pohráli se žlutými doplňky…Foto: RADEK KALHOUS

Co říkáte na modrou a hnědou, uměli byste s takovým obývákem žít?

Reklama

Načítám