Hlavní obsah

Návštěva v novostavbě: Dětský pokoj se stromem

Foto: Lenka Hlináková

Foto: Lenka Hlináková

Reklama

Byt v novostavbě měl pro mladou rodinu mnoho předností, ale přesto ho před nastěhováním chtěli lehce upravit k obrazu svému. Místnosti sjednotila bílá lesklá podlaha a v dětském pokoji vyrostl strom.

Článek

Mladí rodiče s tříletým synem koupili byt v novostavbě. Zaujala je polohou blízko centra Znojma, podzemní garáží i technologiemi, které nabízí – dům je řešený jako nízkoenergetický, každý byt má rekuperační jednotku, tepelné čerpadlo na vytápění i solární panely na ohřev vody. S čím už ale tolik spokojeni nebyli, bylo základní provedení bytu. Od začátku tedy věděli, že ho budou muset rekonstruovat.

„Majitelům se nelíbil například styl koupelny a toalety, použitá dlažba a několik dalších věcí,“ vzpomíná interiérová designérka Marcela Změlíková, která se na rekonstrukci a zařízení bytu podílela.

Náhodné setkání na svatbě

S designérkou se paní domu seznámila v podstatě náhodně: „Potkaly jsme se na přípravě svatby, kterou Macela Změlíková plánovala pro moji kamarádku. Chvilku jsme si povídaly a hned jsem věděla, že se nám bude dobře spolupracovat. Připravila pro nás vzorkovnice a poté i náhledy všech pokojů – v něčem jsme s přítelem měli jasno, ale ve spoustě věcí jsme si nechali poradit. Vizualizace nám v rozhodování velmi pomohly.“

Zvětšení koupelny i vstupní chodby

Největší stavební úprava se týkala propojení toalety s koupelnou tak, aby vznikla prostornější místnost, kam se vejde vše, co je potřeba. V předsíni pak zrušili jedny dveře a nechali už tak malý prostor otevřený. Další dveře do kuchyně nahradili skleněnými posuvnými, protože původní otevírání směrem do kuchyňské linky nebylo úplně pohodlné a praktické.

Foto: Lenka Hlináková

Získali dostatečně velkou místnost, kam se vešlo vše potřebné – vana i sprchový koutFoto: Lenka Hlináková

Bílá, a přesto snadná na údržbu

Původní dlažbu zalili bílou polyuretanovou stěrkou, která bytu dodala šmrnc. „Vzhledem k tomu, že si majitelé přáli moderní a čistý interiér, byla bílá stěrka jasnou volbou. Podlahou se propojila vstupní část a chodba, obývací místnost, kuchyň a koupelna. V ostatních místnostech jsme nechali původně navržené dubové parkety,“ doplňuje designérka a paní domu k tomu dodává: „Ačkoli se to kvůli bílé lesklé barvě nemusí zdát, podlaha se velmi dobře udržuje v čistotě. S výběrem jsem opravdu spokojená.“

Paní domu je podle svých slov spíše praktická žena a potřebuje mít ve věcech řád a pořádek, což jí současné vybavení rozhodně umožňuje. „Děkuji designérce, že se jí podařilo skloubit estetično s funkčností. Třeba kuchyně je perfektně navržená a výborně se v ní orientuje. Velmi praktická je i širší pracovní deska,“ říká k tomu.

Sama si vybrala bílou barvu, k ní pak designérka jako kontrast doporučila pracovní desku v dekoru dubu, aby zůstal zachovaný jednotný styl interiéru. Za kuchyňskou linkou je betonová stěrka – a ve stejném duchu, barvách a dekorech se nese i koupelna.

Foto: Lenka Hlináková

Pracovní deska je širší, což si majitelka velmi chválí, stejně jako to, že se v kuchyni výborně orientuje a vše je na dosahFoto: Lenka Hlináková

Skleněné dveře šetří místo a krášlí

„Já osobně jsem mimo jiné nadšená ze skleněných posuvných dveří. Do kuchyně jsme zvolili čiré sklo, do koupelny mléčné. Sklo a dřevo jsou pro mě úžasné materiály, které do interiéru vždy jednoduše vnesou eleganci,“ říká designérka.

I v hlavní obytné části se opakuje masivní dub, ke kterému vybrali výrazné barevné doplňky. Designérka se podílela i na „finálním dotažení“ detailů – v obývacím pokoji visí její obraz a z její dílny pochází také dekorativní vázy a zrcadlo v rámu vytvořeném ze střepů zrcadel.

Foto: Lenka Hlináková

Předsíň je poměrně malá, alespoň tu tedy zrušili jedny dveře, aby prostor zůstal otevřený. Další dveře do kuchyně nahradili skleněnými posuvnými (Vysněné bydlení, Znojmo), které jsou praktičtějšíFoto: Lenka Hlináková

Strom v dětském pokoji

„Zlatý hřeb“ interiéru se pak nachází v pokoji nejmenšího člena domácnosti, tříletého syna. „Strom ze smrkového dřeva je mým podáním zhmotněná investorčina představa. Chtěla strom, který bude funkční a syn ho bude moci plně využívat. Slouží tedy jako prolézačka – nahoru se dostane buď po žebříku, nebo po lezeckých úchytkách. V horní části si pak hraje, ale dá se tam i spát,“ říká designérka a paní domu doplňuje: „Syn je z něj úplně nadšený, každé návštěvě ho chce ukázat dřív, než se usadí. Rychle se na něj naučil lézt, a tak si na něm už hraje i sám.“

Foto: Lenka Hlináková

Tříletý syn má ve svém království parádní prolézačku – strom ze smrkového dřeva (stejně jako ostatní dřevěný nábytek ho vyrobili v Truhlářství DaMa, Práče)Foto: Lenka Hlináková

Vizitka designérky

Designérka Marcela Změlíková založila v roce 2015 značku MarK design, pod kterou tvoří vše, co ji baví. Navrhuje interiéry, ručně vyrábí své originální doplňky do interiérů, maluje obrazy, realizuje svatební a jiné výzdoby. Jak sama říká, je to její vášeň, její životní styl. Proto tvoří srdcem. Více na bymarkdesign.com.

Co říkáte na strom v pokojíčku? Jaké vychytávky mají ve svém království vaše děti?

Reklama

Načítám