Hlavní obsah

Nádherné schodiště a sázka na dřevo! Manželé chtěli dům, který bude krásně stárnout

Foto: Jakub Holas (15x)

Interiér domu pro mladou rodinu s jedním dítětem a jedním psem měl být takový, aby uměl přirozeně a krásně stárnout. I proto ho zabydlelo zejména dřevo v různých odstínech. Dominantou je ladné schodiště vinoucí se všemi třemi patry, které působí až jako socha.

Článek

Navrhnout interiér nového rodinného domu, jehož autorem je jiný architekt, bylo pro Jana Vojtíška a Jakuba Staníka z architektonického studia AEIOU poměrně netypické zadání. „Vždy navrhujeme bydlení od začátku do konce včetně interiérů a při plánování dispozice nosíme v hlavách i řešení materiálů. Tyto části lze velmi obtížně řešit odděleně, aby nevznikl patvar, vše jde ruku v ruce. Největší obavu jsme měli z toho, aby naše vnímání interiéru nebylo v kolizi s návrhem domu,“ vysvětluje Jan Vojtíšek.

Koncepční uvažování

K návrhu se architekti dostali až ve fázi, kdy byly zahájeny stavební práce na domě. Investoři si je našli přes internet, zaujala je nejen jejich konkrétní nabídka, ale i předchozí práce a osobní reference.

„Bylo vidět, že nad projektem uvažují koncepčně, nikoli pouze jako o návrzích jednotlivých místností. Také respektovali naše představy a preference a snažili se je zapracovat,“ říká majitelka, paní Petra, a architekt Jan Vojtíšek doplňuje, že s klienty od začátku jeli na podobné vlně, což byla velká výhoda celé akce.

Foto: Archiv studia

Pohled z kuchyně směrem k obývacímu pokoji. Prostor je poměrně úzký, přesto díky použitým materiálům a barvám působí vzdušně

Tři patra, tři funkční celky

Třípodlažní dům zaujímá na pozemku „pouhých“ 96 m², jeho užitná plocha je ale celých 200 metrů. První podlaží zahrnuje vstupní část se šatnou, halu s prádelnou a toaletou a v rámci interiéru velmi důležitou společenskou místnost s výrazně tónovaným nábytkem a přístupem do zahrady. Druhé podlaží tvoří obývací pokoj propojený s kuchyní a jídelnou, na kterou navazuje chodba se vstupy do spíže, na toaletu a do pracovny, třetí podlaží je pak soukromou zónou se dvěma dětskými pokoji, ložnicí a dvěma koupelnami.

Foto: Archiv studia

Hlavním motivem, který se opakuje ve všech nadzemních podlažích, je použití dřeva. Dřevěné jsou rovněž podlahy ve všech obytných místnostech

Interiér, který umí stárnout

Představou majitelů byl dům v přírodním stylu, na kterém bude vidět zub času. „Nehledali jsme sterilní prostředí, ale naopak bydlení ve spojení s materiály, které rychle přirozeně zastarají a i s patinou dokážou být krásné,“ říká k tomu majitelka. Preferovali především světlé odstíny a kladli důraz na bezúdržbovost a vzdušnost. Konkrétní materiály, barevnosti a kompozice rozmístění však nechali plně v rukou architektů.

Hlavním motivem, který se opakuje ve všech nadzemních podlažích, je tedy použití dřeva na nábytku (kombinace dýh světlého a jádrového jasanu) a opakující se niky různých barevných odstínů.

„Architekti nás nikdy do ničeho nenutili, ale dokázali se prosadit ve chvíli, kdy naše návrhy nebyly úplně ‚rozumné‘. Občas jsme se tak nechali k něčemu přemluvit, nicméně s odstupem času vidíme, že to bylo správné rozhodnutí,“ popisuje spolupráci paní Petra.

Foto: Archiv studia

Dalším prvkem, který použili na více místech v domě, jsou niky různých barevných odstínů. V té žluté v obývacím pokoji se dá i sedět

Schodiště jako socha

Jednoznačně nejvýraznějším prvkem celého interiéru – a zároveň technicky nejnáročnější částí realizace – je funkčně i výrazově dominantní dřevěné schodiště, které propojuje všechna tři podlaží a svou dynamickou křivkou vytváří „sochu“ vinoucí se celým domem. Stupně jsou z jádrového a zábradlí ze světlého jasanu. „Náročná byla už samotná příprava před výrobou. Nejdříve se digitálně zaměřilo železobetonové monolitické schodiště, následně se po jednotlivých segmentech navrhlo a montovalo na místě,“ popisuje Jan Vojtíšek.

Schodiště vnímají jako jednu z nejhezčích částí domu i majitelé, nyní v létě se těší z terasy, která sice není ještě stoprocentně hotová, ale přesto poskytuje perfektní prostor pro relaxaci, stejně jako obývací pokoj, který se i přes poměrně úzkou dispozici díky použitým materiálům úžasně prosvětlil.

Foto: Archiv studia

Pohled z horního patra na celé schodiště, které je rozhodně nejdominantnějším prvkem interiéru

Vizitka studia

Brněnské studio AEIOU založili v roce 2011 Ing. arch. Jan Vojtíšek a Ing. Jakub Staník. Zabývají se návrhy rekonstrukcí a novostaveb rodinných i bytových domů, interiérů i dílčích objektů. Věří, že všechno má svá řešení a neexistuje pouze jedno, proto rádi řeší na první pohled věci neřešitelné a tímto procesem provázejí své klienty. Jejich motto zní: „Architektura, inženýrství, interiér, objekt a urbanismus spolu úzce souvisejí a navzájem se prolínají, nahlížíme na jednotlivá zadání komplexně a ve všech souvislostech.“ Autoři Ing. arch. Jan Vojtíšek a Ing. Jakub Staník, spolupráce Ing. arch. Tamara Bemerová. Více na aeiou.cz.

Co říkáte na schodiště vinoucí se domem? Líbí se vám kombinace světlého a tmavého dřeva?

ynezorPumanzeSaNyknalC