Hlavní obsah

Návštěva: Vstupte do domu, kterému vládne asijský styl!

Foto: Petr Karšulín (16x)

V obývacím pokoji poutá zaslouženou pozornost krásný krb obložený ořechovým dřevem, který je v dokonalé harmonii s betonovou stěrkou na stěněFoto: Petr Karšulín (16x)

Reklama

Sympatické bydlení mladého muže je ovlivněno jeho zálibou ve východní filozofii a obdivem k atmosféře asijských zemí. Zdobí ho přírodní materiály a barevnost, zvláštní důraz kladl i na drobné detaily.

Článek

Mladý úspěšný muž, vášnivý cestovatel, si na okraji Prahy nechal postavit dům, který se měl stát místem, kde bude moci relaxovat a meditovat po náročném pracovním dni. Vznikla zajímavá jednopatrová stavba ve tvaru písmene L s obytnou plochou přibližně 240 metrů čtverečních, která jeho požadavky na domov snů splnila do posledního detailu.

Absolutní důvěra

Zařízení interiéru svěřil majitel studiu Miramari Design v čele s interiérovou designérkou Monikou Lněníčkovou, která od něj dostala zcela volnou ruku. „Stavbu jsme převzali v hrubém stavu, takže byl ještě čas udělat drobné, ale potřebné změny v dispozici. Co se týká ladění, věděli jsme, že pán domu inklinuje k japonskému stylu a zároveň je spíše vyznavačem minimalismu. Podle toho jsme volili materiály i jednotlivé kusy nábytku,“ popisuje autorka návrhu.

Foto: Archiv studia

Celoskleněná stěna lze otevřít, čímž se interiér propojí s exteriérem. K zastínění použili lehoučké lněné závěsyFoto: Archiv studia

Na přírodní vlně

„Přál jsem si, aby byl interiér pokud možno maximálně vzdušný, na barvy si příliš nepotrpím, proto jsem preferoval neutrální barevnou škálu a celkově spíše přírodní ladění,“ shrnuje pán domu. Základním materiálem se proto stala dubová dýha ve dvou odstínech moření, doplňuje ji však celá řada dalších neotřelých materiálů včetně přírodního kamene Nero Assoluto, který zaujme na umyvadlové skříňce v koupelně, nebo velkoformátové dlažby imitující beton, jež si skvěle rozumí i s betonovou stěrkou na stěnách.

Foto: Archiv studia

Hlavní obytnou část tvoří obývací pokoj spojený s jídelnou a kuchyní, jednoticím prvkem je velkoformátová dlažba imitující betonFoto: Archiv studia

„Betonovou stěrku nepoužívám často, vlastně byl toto jeden z prvních interiérů, kam jsem ji umístila, protože se sem skvěle hodila,“ doplňuje designérka. Moderní materiál výborně souzní také s nádherným krbem obloženým až do výšky stropu ořechovým dřevem, který dominuje obývacímu pokoji. Kromě všudypřítomného dřeva tu našly místo i len, hedvábí nebo sisal, ze kterého je vyroben koberec. „Snažili jsme se volit jednoduché kousky, které jsou ale schopné podtrhnout styl a v prostoru zapůsobit,“ říká k tomu Monika Lněníčková.

Foto: Archiv studia

Masivní stůl vyrobili na míru (cena dle velikosti a provedení od 20 000 Kč), stolovníci si mohou vybrat ze dvou barevně podobných, ale stylově odlišných typů židlí, a to Gray od Gervasoni a Rapwood od firmy ColicoFoto: Archiv studia

Vzdušně, ale útulně

„Paradoxně největším oříškem celé realizace bylo vybavit velký prostor v hlavní obytné místnosti spojené s kuchyní a jídelnou. Bylo potřeba ho vyplnit, ale zároveň jsme ho my ani majitel nechtěli zahltit nadbytečným množstvím nábytku. Naším cílem bylo vytvořit harmonické místo, které nebude působit prázdně a neútulně,“ vysvětluje Monika Lněníčková.

S řešením a uspořádáním prostorné kuchyně je autorka interiéru právem nad míru spokojena. Antracitové korpusy vytvářejí luxusní dojem, který skvěle doplňuje a zútulňuje hřejivé dřevo použité na dvířkách, matné kovové úchytky i drobné dekorace v asijském stylu. Pomyslnou třešinkou na dortu je pak úchvatný výhled, který si majitel během vaření užívá. Pohledu do zeleně ostatně využili i v hlavní obytné části, kde vznikla celoskleněná stěna, kterou lze otevřít, a propojit tak interiér s exteriérem.

Foto: Archiv studia

Antracitové korpusy ladí s hřejivým dřevem i kovovými úchytkami, japonský vliv je cítit i zdeFoto: Archiv studia

Hravé stolování i poklidné usínání

Prostor kuchyně volně přechází do jídelní části, které vévodí dřevěný stůl v až rustikálním stylu, k němuž se pohodlně usadí až osm stolovníků. Originálně si designéři pohráli s výběrem jídelních židlí, nebáli se a umístili k němu rovnou dva typy, které se sice podobají barevně, ale stylově jsou odlišné.

Jihozápadním směrem orientovaná ložnice s prosklenou stěnou je stejně jako obytná zóna laděna do šedých tónů, hřejivý nádech jí dodává i celoplošný hedvábný koberec, který přechází až do prostorné, na míru navržené šatny s důmyslným uspořádáním, v níž má majitel dokonalý přehled o svém šatníku, botníku i doplňcích.

Foto: Archiv studia

Vzdušná ložnice má přímý vstup do zahrady, nese se také v přírodních tónechFoto: Archiv studia

Jak se vám líbí inspirace asijským stylem? A co říkáte na kombinaci dřeva a betonu?

Reklama

Načítám