Hlavní obsah

Návyková dobrota: Šátečky z listového těsta plněné špenátem, žampiony a modrým sýrem

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Šátečky z listového těsta plněné špenátem, žampiony a sýrem s modrou plísní se hodí ke každé příležitosti. Uvidíte, při vaší rodinné sešlosti se rychle stanou hitem. Jedinou následnou nevýhodou je jejich věčný nedostatek...

Článek

Plněné slané šátečky posypané sezamem vás dostanou nejen svou výtečnou chutí, ale také nenáročností na přípravu. Kombinace špenátu, žampionů a sýra s modrou plísní je velmi chutná, proto věřte, že bude třeba šátečků připravit do zásoby více. Nejednou mám vyzkoušeno, že mizí ze stolu bleskurychle!

Slané šátečky z listového těsta

Na 24 šátečků potřebujete: 2 menší cibule, 6 stroužků česneku, 160 g baby špenátu, 5 větších bílých žampionů, olej na smažení, sůl, pepř, 200 g sýra s modrou plísní, 500g balení listového těsta, hladkou mouku na podsypání, 2 vejce, bílý a černý sezam na posypání

Postup: Osmahněte na oleji nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte nasekaný česnek a na kousky pokrájené žampiony. Nakonec přidejte opláchnutý špenát, nechte ovadnout, osolte a opepřete. K vychladlé směsi přidejte nahrubo nastrouhaný sýr s modrou plísní a promíchejte.

Listové těsto vyválejte na 2 pláty, podsypejte moukou dle potřeby. Každý z plátů rozdělte na 12 čtverců a na prostředek každého z nich naneste po lžíci připravené směsi. Spojte k sobě uprostřed vždy dva protilehlé rohy čtverce, přimáčkněte a střed lehce přitlačte.

Zabalené šátečky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehanými vejci a posypejte sezamem. Vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte dozlatova 30 až 40 minut.

Tip: Houby použijte v závislosti na sezoně. Žampiony můžete zaměnit za hřiby nebo směs hub, čerstvých i sušených.

Ochutnali byste rádi další recepty se špenátem? Přinášíme vám rovnou tři originální nápady.

A jaké chuťovky vedou při vašich oslavách a letních setkáních?

Reklama

Související témata:

Načítám