Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Jistě, listové těsto není žádnou perlou vysoké gastronomie, ale co si budeme povídat, když nějakou dobrotu z něj postavíte před návštěvu (nebo sami před sebe), zpravidla téměř okamžitě zmizí. Tak co zkusit jednoduchý stromeček s pestem? Na Vánoce je jako dělaný a stačí vám na něj jen 3 suroviny!

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 kus
  • 1 plát listového těsta
    1
  • 1 sklenička bazalkového pesta
    7
    8
  • 1 ks vejce
    3
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Připravte si suroviny. Nejlepší je samozřejmě domácí pesto, ale nic nezkazíte ani kvalitním kupovaným. Sladkou verzi pak vytvoříte s nutellou nebo džemem.

Foto: Jakub Jurdič

Na stromeček vám stačí jen tyto 3 ingredienceFoto: Jakub Jurdič

02.

Listové těsto rozbalte, polovinu potřete pestem a překryjte druhou polovinou.

Foto: Jakub Jurdič

Můžete ho udělat i větší - stačí použít dva pláty těsta na soběFoto: Jakub Jurdič

03.

Ostrým nožem nebo rádlem vyřízněte obrys stromečku (pro pevnější ruku si můžete vystřihnout šablonu z papíru) a boky nakrájejte na proužky jako na obrázku.

Foto: Jakub Jurdič

Pomoct si můžete šablonou z papíru, ale myslím, že i méně zdatní výtvarkáři stromek zvládnou vykrojit jen tak nožemFoto: Jakub Jurdič

04.

Každý proužek po straně zatočte, přitiskněte k papíru, aby se nerozmotával, a vršek stromečku ozdobte hvězdičkou, kterou jste vykrojili z odřezků. Celý výtvor potřete rozšlehaným vajíčkem.

Foto: Jakub Jurdič

Větve zakruťte a vršek stromku ozdobte hvězdičkouFoto: Jakub Jurdič

05.

Odkrojky nevyhazujte, ale nakrájejte na proužky, zamotejte a napíchejte na párátka. I ty potřete vajíčkem a spolu se stromečkem pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15 minut dozlatova.

Foto: Jakub Jurdič

Ani odkrojky nepřijdou vniveč - umotejte z nich jednohubky na párátkaFoto: Jakub Jurdič

06.

Servírujte teplé nebo studené a nechte každého, aby si uloupil svoji větvičku.

Foto: Jakub Jurdič

Jednotlivé větve stromečku mizí rychlostí bleskuFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

K jednohubkám můžete připíchnout naložené cibulky nebo olivy a příště pro změnu zkusit pesto ze sušených rajčatFoto: Jakub Jurdič

Máte nějakou oblíbenou rychlovku pro návštěvy? Prozraďte nám recept!

Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie7 538,5 kJ
Bílkoviny31,52 g
Tuky136,41 g
Sacharidy113,75 g
Sůl9,46 g
SAFA49,27 g
Vláknina5,85 g
Cukry12,41 g

Načítám