Hlavní obsah
3,6
(76)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Jistě, listové těsto není žádnou perlou vysoké gastronomie, ale co si budeme povídat, když nějakou dobrotu z něj postavíte před návštěvu (nebo sami před sebe), zpravidla téměř okamžitě zmizí. Tak co zkusit jednoduchý stromeček s pestem? Na Vánoce je jako dělaný a stačí vám na něj jen 3 suroviny!

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 kus
  • 1 plát listového těsta
  • 1 sklenička bazalkového pesta
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

Připravte si suroviny. Nejlepší je samozřejmě domácí pesto, ale nic nezkazíte ani kvalitním kupovaným. Sladkou verzi pak vytvoříte s nutellou nebo džemem.

Foto: Jakub Jurdič

Na stromeček vám stačí jen tyto 3 ingredienceFoto: Jakub Jurdič

02.

Listové těsto rozbalte, polovinu potřete pestem a překryjte druhou polovinou.

Foto: Jakub Jurdič

Můžete ho udělat i větší - stačí použít dva pláty těsta na soběFoto: Jakub Jurdič

03.

Ostrým nožem nebo rádlem vyřízněte obrys stromečku (pro pevnější ruku si můžete vystřihnout šablonu z papíru) a boky nakrájejte na proužky jako na obrázku.

Foto: Jakub Jurdič

Pomoct si můžete šablonou z papíru, ale myslím, že i méně zdatní výtvarkáři stromek zvládnou vykrojit jen tak nožemFoto: Jakub Jurdič

04.

Každý proužek po straně zatočte, přitiskněte k papíru, aby se nerozmotával, a vršek stromečku ozdobte hvězdičkou, kterou jste vykrojili z odřezků. Celý výtvor potřete rozšlehaným vajíčkem.

Foto: Jakub Jurdič

Větve zakruťte a vršek stromku ozdobte hvězdičkouFoto: Jakub Jurdič

05.

Odkrojky nevyhazujte, ale nakrájejte na proužky, zamotejte a napíchejte na párátka. I ty potřete vajíčkem a spolu se stromečkem pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15 minut dozlatova.

Foto: Jakub Jurdič

Ani odkrojky nepřijdou vniveč - umotejte z nich jednohubky na párátkaFoto: Jakub Jurdič

06.

Servírujte teplé nebo studené a nechte každého, aby si uloupil svoji větvičku.

Foto: Jakub Jurdič

Jednotlivé větve stromečku mizí rychlostí bleskuFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

K jednohubkám můžete připíchnout naložené cibulky nebo olivy a příště pro změnu zkusit pesto ze sušených rajčatFoto: Jakub Jurdič

Máte nějakou oblíbenou rychlovku pro návštěvy? Prozraďte nám recept!

Načítám