Hlavní obsah

(Ne)šťastná rekordmanka: 130 operací a tělo plné nádorů

Foto: Profimedia.cz

Heather Wiser (41) nese svůj osud statečněFoto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tahle žena v podstatě celý život žije v bolestech. Trpí genetickou poruchou, kvůli které se v jejím těle neustále tvoří nezhoubné nádory. Má za sebou už 130 operací a další ji čekají. Přesto ale tvrdí, že má vlastně štěstí.

Článek

První operaci podstoupila Heather Wiser z Manchesteru v americkém státě Tennessee, když jí byly čtyři roky. Od té doby podstoupila dalších 130 zákroků. Trpí totiž neurofibromatózou a v těle se jí neustále tvoří desítky a desítky nezhoubných nádorů. Některé dny je v pořádku, jiné trpí nesnesitelnými bolestmi břicha, zad či hlavy.

Neví dne, ani hodiny

Nádorů, které lze chirurgicky odstranit, jí lékaři postupně zbavují. Některé ale zůstanou v jejím těle navždy. A ty (s těmi, co se nově tvoří) způsobují Heather obrovské bolesti, které navíc přicházejí a odcházejí bez jakéhokoli řádu a příčiny. „Některé dny či noci jsem naprosto v pohodě, jindy naopak prokřičím celou noc, protože mě to strašně bolí,“ popisuje Heather.

Foto: Profimedia.cz

Nádory ji trápily už jako malinkou, zasáhly třeba i pravé okoFoto: Profimedia.cz

Bolest ale není to, co ji trápí nejvíc. „Nejhorší je, že nevím, kdy budu v jaké formě,“ tvrdí Heather. Právě kvůli tomu je těžké cokoli plánovat, a to je hlavní důvod, proč Heather nikdy nedokázala pracovat na plný úvazek. „Mívám různé příležitostné práce, ale nic víc nezvládnu,“ říká Heather.

Jsem na tom dobře

Rozhodně se ale tahle dáma nelituje. „Spousta lidí se stejnou nemocí je na tom o hodně hůř. Mívají různé záchvaty, ohluchli, nemohou chodit. Já jsem šťastná, že mě tohle nepotkalo a jsem schopná se o sebe postarat, i v domě zvládám většinu věcí sama,“ vysvětluje Hetaher s tím, že právě její nezávislost je pro ni nejdůležitější.

Foto: Profimedia.cz

Přítel je pro Heather velkou oporouFoto: Profimedia.cz

Navíc na tom prý není zas tak špatně. I přes nepříjemnou nemoc se stala maminkou, má milujícího přítele a maminku, která žije v domě vedle. O pomoc je ale žádá jen velmi výjimečně, když už skutečně nemůže. „Jsem ráda samostatná, ale na druhou stranu je skvělé vědět, že tu jsou lidé, na které se mohu kdykoli obrátit,“ říká Heather.

Znáte někoho, kdo má také těžký osud?

Reklama

Související témata:

Načítám