Hlavní obsah

Nebeské nebo pekelné solárko?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Opalujte se s mírouFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Opálená tvář vypadá zdravější a krásnější. Zuby jsou o odstín bělejší. Celé tělo zlatavým odstínem zeštíhlí a zpevní. Svět se rázem zdá pozitivnější a vstřícnější. Zatoužila jste po opálené pokožce i v zimě? Zkuste solárko.

Článek

Ve chvíli krásnější, ale...

Kdo by nechtěl být krásnější, že? Solární studia jsou proto velmi populární záležitostí. Modelky, moderátorky a herečky mají dokonce jejich návštěvy přímo v popisu práce. Tělo kulturisty neznáme jinak než snědé. Opálený vzhled ale nese s sebou i rychlejší stárnutí pokožky, spojené s poklesem její pružnosti a hydratace, a včasnější tvorbě vrásek. A navíc se vytvářejí po odeznění opálení nepěkné pigmentace, v horším případě hrozí riziko rakoviny kůže. Převládá názor, že solárko je méně nebezpečné než klasické slunění, ale není tomu tak. Právě u opalování víc než kde jinde platí „znej míru".

Na jakém principu solárko pracuje

Lampy, které jsou v přístrojích, napodobují „opalovací podmínky". Nevytváří ovšem celé světelné spektrum, ale jen v rozmezí vlnových délek ultrafialových (UV) paprsků. Světlo vnímáme jako modré či fialové.

UVA a UVB paprsky mají pro naši kůži dva důsledky. První z nich je ten žádaný. Stimulace pigmentových buněk v kůži způsobí to, že kůže začne hnědnout. To je to, po čem toužíte.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Ani v solárku nezapomeňte na ochranné krémyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Ale hnědnutí pokožky je zároveň její ochranný proces, aby se záření nedostalo hlouběji do buňky. UV paprsky mají velmi vysokou hladinu energie (pro vaši představu podobnou jako rentgenové záření). Tato vysoká energie je předávána molekulám v buňkách a může při příliš častém a opakovaném působení značně poškodit buněčné struktury. Buňka má sice opravné mechanismy, ale je-li frekvence poškozování větší než frekvence oprav, může dojít k trvalému poškození. Buňka se začne chovat defektně a nekontrolovatelně a to může znamenat i rakovinné bujení.

Pro obezřetnost svědčí i fakt, že někteří odborníci by byli i pro, aby na dveřích solárií byla podobná upozornění jako na krabičkách cigaret.

Jak se chovat

Vyberte si nejmodernější solárium, používejte ochranné krémy a podpořte svoji hnědou barvu i tabletkami betakarotenu. A hlavně si návštěvy solária rozložte do delšího časového úseku. Nechtějte být opálená hned zítra, za to riziko to nestojí. Pamatujte, že přestávky mezi jednotlivými návštěvami musí být tím delší, čím máte světlejší pleť. A slunění by nemělo být častější než 3x týdně. Nikdy nekombinujte opalování v solárku se sluncem v přírodě.

Chtějte, aby váš opálený vzhled byl i zdravý.

Reklama

Načítám