Hlavní obsah

Nebezpečná móda: Které oblečení vám může ublížit?

Foto: Thinkstock

Na začátku 21. století je naštěstí možné být in, a přitom si nemrzačit tělo. Stačí si správně vybrat moderní a přitom pohodlné oblečeníFoto: Thinkstock

Reklama

Vybíráte si oblečení, které je módní a sexy. Jestli ale prospívá i vašemu zdraví, o tom ve zkušební kabince většinou vůbec neuvažujete. Chyba! Jaké kousky by lékař z vašeho šatníku bez milosti vyhodil?

Článek

Doba, kdy dámě hrozilo, že jí kostice ze šněrovačky propíchne plíce, je už naštěstí dávno pryč. Dnešní způsob oblékání nepopírá přirozené tvary lidského těla a respektuje právo na pohodlí. I tak se ale ve vašich skříních najdou módní výstřelky, které lékaři opravdu neradi vidí!

Příliš těsné kalhoty

Upnuté džíny jsou sexy, bohužel ale způsobují nežádoucí stažení v tříslech, kudy procházejí velké tepny. Projevuje se to hlavně při mnohahodinovém sezení, třeba pokud si je vezme studentka do školy nebo úřednice do práce. Nehodí se ani pro dlouhé cestování. Zaškrcení velkých cév zpomaluje krevní oběh a způsobuje městnání krve, což je přímá cesta k vytváření křečových žil. Stažení v pase a přes břicho lékařům tolik nevadí – břicho prý snese hodně, a navíc jde o plošnou kompresi, která není tak škodlivá.

Foto: Thinkstock

Džíny, které musíte dopínat vleže? Podle odborníků to nevadí, pokud netlačí v tříslech. Je ale lepší v nich příliš dlouho nesedětFoto: Thinkstock

Krásné, leč umělé

Syntetické materiály jsou levné a zajímavé, naše pokožka je ale ani trochu nemiluje. „Začátek masového využívání umělých textilních vláken po 2. světové válce znamenal i několikanásobné zvýšení výskytu kožních plísní," konstatuje MUDr. Otakar Komárek z flebologicko-mykologické ambulance v Praze.

„K problémům dochází všude tam, kde se pokožka zapařuje a tře o sebe – například mezi prsty, v podkolení, v tříslech nebo pod prsy,“ dodává Otakar Komárek. Podíl bavlny (nebo jiného přírodního vlákna) ve směsových materiálech by měl podle lékaře být aspoň 80 procent.

Nepadnoucí podprsenka

Nesprávně vybraná podprsenka může způsobit bolesti v zádech – zvlášť pokud je příliš velká, vytahaná nebo špatně seřízená, a tudíž neposkytuje vašim ňadrům dostatečnou oporu. Moc malá zase způsobuje otlaky a brání ve volném dýchání (více o tom, co vám může způsobit špatná podprsenka, si přečtěte tady). Na sport a cvičení si pořiďte speciální sportovní model z hladké nezdobené bavlny, která nedráždí zpocenou kůži.

Foto: Thinkstock

Podprsenku je třeba vybírat pečlivě. Pokud zvolíte špatnou velikost, může vám zkazit postavu i poškodit zdravíFoto: Thinkstock

Stahující ponožky a punčochy

Zůstává vám na noze vytlačený pruh, když je sundáte? Tak to je špatně a flebolog (odborník na cévy) by vám doporučil hodit je do koše. Stahující guma dokáže povrchový krevní oběh úplně přerušit – důsledkem může být zánět žil. Nevhodné ponožky přitom nosí skoro každý, včetně docela malých dětí. Jejich maminky mají radost, že ponožky neposedům tak dobře drží na nohou…

Pružný lem u ponožek nebo punčoch by měl být tím prvním, co při nákupu zkontrolujete. Má být široký nejméně 4 centimetry a zanechávat na kůži nanejvýš velmi lehce naznačenou, sotva znatelnou stopu.

Těsné a špičaté boty

Na chodidle můžete najít nervová zakončení skoro všech vnitřních orgánů. Nemělo by vás proto překvapit, že je dlouhodobé nošení špatných bot příčinou mnohých nepříjemností, včetně bolení hlavy. Od konce nejdelšího prstu k okraji boty by mělo být místo přibližně na šířku palce; při chůzi se totiž špička nohy ohýbá a nepatrně pohybuje vpřed a vzad. Příliš úzké boty zase způsobují ortopedické vady, jako je vbočený palec nebo kladívkovité prsty. Mezi celebritami jsou ovšem v módě ošklivé boty, na kterých se nedá chodit.

Kapitola sama pro sebe jsou vysoké podpatky: jejich pravidelné a dlouhodobé nošení nezpůsobuje jen otlaky a příčně ploché nohy, ale i zkrácení achillovek.

Jakých hříchů na svém zdraví se dopouštíte vy? Klidně se přiznejte, všechny jsme na to stejně!

Reklama

Načítám