Hlavní obsah

Nechce vaše dítě nosit roušku? Vyzkoušejte tyto vychytávky

Foto: www.stylovelatky.cz

Ušijte roušky tak, aby pasovaly celé rodině. Podívejte, jak sluší dětem! Foto: www.stylovelatky.cz

Připravit, pozor, roušky na obličej! Chřipková sezona se blíží a viry útočí. Jak děti přinutit, aby si nechaly roušky nasazené? Noste je taky a jděte příkladem! Zahajte pirátskou rouškovou misi, ušijte padnoucí roušku na míru nebo udělejte z ochrany úst a obličeje módní doplněk. Poradíme, jak na to.

Článek

Základem jsou barvičky a obrázky. Děti určitě ocení roušky z veselých látek s potiskem. Pokud pro ně máte jednobarevnou ústenku, ozdobte ji nažehlovacími obrázky, knoflíčky, leopardím vzorem nebo vyrobte malé princezně roušku posetou krajkami.  

Kromě líbivého vzhledu musí rouška dětem padnout a neškrábat. Proto doporučujeme využít kvalitní stoprocentně bavlněné látky, které dobře pohlcují vlhkost, rychle schnou a jsou prodyšné, příjemné na nošení a pevné. Další výhodou bavlny, královny mezi všemi látkami, je to, že se z ní dobře šije. Roušky tedy zvládnou „spíchnout“ i méně zkušené švadlenky. Navíc se nemusíte bát, že by případné zbytky látky zůstaly nevyužité. Ušijete z nich dětem kapesníčky, kapsu na tričko nebo slušivé čelenky do vlasů.

Foto: www.stylovelatky.cz

Bavlněné materiály jsou příjemné na šití i nošeníFoto: www.stylovelatky.cz

Jaké druhy bavlny na roušky nejen pro děti použít?

Protože není bavlna jako bavlna, vyzkoušeli jsme za vás látky tkané z bavlníkových vláken a vybrali čtyři nejvhodnější pro šití ochrany na ústa a obličej. Jedničku si vysloužil bavlněný satén. Je to příjemný a hebký materiál, který v létě ochladí a v zimě zahřeje. Na trhu je dostupný v nepřeberném množství jednobarevných odstínů nebo veselých vzorů. Díky atlasové vazbě je mírně lesklý, takže rouška vypadá elegantně. Další často používanou klasikou je bavlněné plátno. Příjemná a vzdušná látka, která dobře odvádí vlhkost a snadno se s ní pracuje, protože je pevná.

Kromě plátna a saténu můžete sáhnout po popelínu. Je jemný na dotek, dobře drží tvar, takže se rouška nebude tolik „lepit“ na obličej, a protože jde o česanou přízi, nemačká se tolik jako plátno. Poslední z našich tipů, bavlněný úplet, mírně pruží. Na rozdíl od výše zmíněných látek totiž není tkaný, ale pletený. Rouška se tak hezky přizpůsobí tvaru obličeje, dobře saje pot a kromě hygienické údržby ji nemusíte často žehlit.

Jak ušít roušku z bavlny pro děti i dospělé?

Jednou z nevýhod bavlny je srážlivost, proto látku před stříháním vyperte. Zabráníte tomu, aby se srazila až hotová rouška. Pak si z fotonávodu na šití roušek na blogu Stylových látek stáhněte střih na anatomicky tvarovanou roušku pro děti nebo pro dospělé.

Foto: www.stylovelatky.cz

Ušít roušku není věda. Stačí dobrý střih a fotonávodFoto: www.stylovelatky.cz

Tvar ze šablony vystřihněte dvakrát z bavlněné látky a jednou z ochranného materiálu. Doporučujeme využít kvalitní filtr pro alergiky s nízkou prodyšností, který dokáže zachytit jemné mikročástice a který je zároveň odolný při praní a vyváření (například Evolon 60g/m2), abyste jej nemuseli z roušek při každé údržbě vyndávat. Jednotlivé díly roušky sešijte podle podrobného postupu ve fotonávodu a do krajů všijte pruženky.

Foto: www.stylovelatky.cz

Roušku můžete skvěle sladit s ostatními kousky ve vašem i dětském šatníku Foto: www.stylovelatky.cz

Reklama

Načítám