Hlavní obsah

Nechte vysávání na robotu. Jak si vybrat ten pravý?

Foto: Lizardflms, Shutterstock.com

Foto: Lizardflms, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také vás nebaví uklízení a hledáte nejrůznější fígle, jak si ho usnadnit? Jak by ne, proč se věnovat něčemu, co vás nebaví, když ten čas můžete raději trávit s rodinou nebo přáteli. Co s tím? Nechte za sebe uklízet robota!

Článek

Jistě byste si i vy přáli otočit kouzelným prstenem – nebo tedy stisknout jedno tlačítko – a váš byt by se proměnil v čistý a uklizený... Pak je na řadě pozvat do své domácnosti moderní technologie. Začněte od podlahy a dejte prostor robotickým vysavačům. Zamilujete se na první pohled.

Maká, když jste v práci

Tito chytří samostatní pomocníci na první pohled možná důvěru nebudí a samozřejmě za vás odpracují jen část úklidu, nicméně pokud nesnášíte luxování, oceníte je. „Důvod, proč si zamilujete váš robotický vysavač, je jednoduchý - udělá vaši práci za vás,“ vysvětluje Zuzana Balík Šólyová, produktová manažerka značky Rowenta. Robotické vysavače jsou v dnešní době, kdy je nám každá minuta drahá, opravdu účinnými pomocníky.

Za dobu, kdy jste v práci, uklidí prach a drobné nečistoty z podlah v celém bytě. „Díky moderní technologii už i u robotických vysavačů můžeme najít pro sběr prachu velmi účinnou cyklónovou technologii, díky níž zvládnou všechny druhy povrchů včetně koberců a ty nejlepší si poradí i s chlupy ze psů a koček,“ dodává Zuzana Balík Šólyová.

Čím chytřejší, tím lépe

Nejen, že uklízí za vás, když nejste doma. Výhodou těch lepších je i to, že úklid můžete naplánovat na týden dopředu či robotický vysavač ovládat pomocí aplikace v mobilním telefonu. Chytřejší modely si poradí i se členitými místnostmi, nízkými překážkami, nespadnou ze schodů, při vybití se samy napojí na dobíjecí stanici a po dobití dokončí započatý úklid.

Není však robot jako robot a je třeba velmi pečlivě vybírat, protože nabídka je velká a řada z nich si nedovede poradit ani se základními úkoly, jako je vysávání prachu z koberce. Kvalita a vybavenost jednotlivých modelů se samozřejmě odráží i na ceně, která se pohybuje od dvou až po třicet tisíc. A vybírat je potřeba nejen podle ceny či funkcí, ale především podle charakteru místností, v nichž chcete vysavač používat.

„Pokud budete vysavač používat primárně na tvrdých podlahách a očekáváte jen ,zběžný' úklid, pak stačí jednodušší, méně technologicky vybavený model. Pokud však ve vašem bytě střídají koberce tvrdou podlahu a chcete opravdu uklizený byt, je lepší zainvestovat,“ dodává Zuzana Balík Šólyová.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Rowenta Smart Force Cyclonic zajistí velmi účinné vysávání všech typů podlah. Má motorizovaný turbokartáč pro úklid koberců, sofistikovaný navigační systém a design ve tvaru písmene D pro účinný úklid v rozích. Samozřejmostí je ovládání pomocí telefonu. Cena 19 990 Kč. Robotický vysavač Neato Botvac D85 vysaje všechny typy podlah a koberců. Během 90 minut zvládne vysát na jedno nabití až 100 m², automaticky se dobije a pak pokračuje v úklidu. Oceníte přesnou navigaci i možnost nastavení časového plánu. Cena 16 990 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Robotický vysavač Rowenta Smart Force Essential kombinuje kvalitní technologie, aktivní motorizovaný rotační kartáč a také boční sběrače prachu, a tak je skvělým spojencem na odstraňování nečistot a prachu z tvrdých podlah. Oceníte na něm 3 režimy čištění, dálkové ovládání s displejem pro snadnou obsluhu a výdrž až 150 minut. Cena 5499 Kč. Tesla RoboStar T30 je 2 v 1 pro všechny druhy podlah. Vysaje i vytře mokrým i suchým mopem. Uklízí bez jakékoli vaší pomoci a po dokončení úklidu se sám vrátí do nabíjecí základny. Disponuje senzory proti pádu ze schodů a proti nárazu. Dokáže překonat i nízké přechodové lišty. Cena 4990 Kč Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Robotický vysavač iRobot Roomba 980 můžete ovládat jedním tlačítkem, kdykoli a odkudkoli. Troufne si na koberce i na všechny typy podlah a během úklidu se sám dobíjí. Umí zdolat nerovnosti do výšky 2 cm a díky senzorům nespadne ze schodů. Cena 26 999 Kč. Robotický vysavač Electrolux Pure i9 disponuje inovativním systémem 3D Vision, díky němuž snímá prostor pokoje a obratně se vyhýbá všem překážkám. Dosáhne do všech koutů a vysaje prach i těsně u stěn. Jistě oceníte, že v provozu vydrží až 40 minut. Cena 22 999 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Ecovacs Deebot Ozmo 930 má funkci pro identifikaci koberců. Pro jejich čištění nebo pro hloubkové čištění tvrdých podlah dokáže automaticky zvýšit sací výkon a zastane i mopování. Pomocí aplikace ho můžete spárovat se svým chytrým telefonem. Cena 15 999 Kč. Robotický vysavač Black+Decker RVA425B-QW vyčistí podlahy bez námahy, navíc stylově. Zaujme vás neotřelým designem se Smart Tech senzory a LED podsvícením, které umožňuje měnit barvu přístroje podle nálady. Celý úklid můžete jednoduše řídit pomocí chytrého telefonu. Cena 11 990 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Hobot LEGEE-668 je robotický vysavač s mopem 4 v 1, který umí odstranit i zaschlé nečistoty, prach i zvířecí chlupy. Suchým mopem stírá jemný prach, dvě speciální trysky dávkují vodu na podlahu a druhý kmitající mop povrch setře a vyleští. Cena 10 990 Kč. Xiaomi Mi Robot Vacuum si hravě poradí s mapováním okolí a plánováním trasy. Disponuje laserovými senzory, sám se vrátí dobít a po nabití pokračuje ve vysávání. O tom, že opravdu nevynechal jediné místo, se můžete přesvědčit ve svém mobilu. Cena 9990 KčFoto: Archiv firem

Jak vybírat a nelitovat?

„Nejčastější chybou, kterou spotřebitelé při koupi robotického vysavače dělají, je nesprávné zvolení modelu pro konkrétní prostor, který má vysávat – zejména vzhledem k členitosti, velikosti a typům podlah,“ konstatuje Patrik Glasa z Robot World s.r.o. Jaké základní parametry byste tedy měli sledovat, aby váš robotický vysavač nebyl (jen vozítkem) pro kočku?

  • Zaměřte se na výkon - Vyzkoušejte, jak opravdu umí zamést drobky a zda si poradí i s kobercem, zvláště koberce s vyšším vlasem mohou být pro mnohé problém. Prach by měl zmizet i z míst podél zdí a z rohů místností. Důležitá je i síla sání, vysavač, který vysaje jen polovinu nečistot, je vám k ničemu.
  • Vyzkoušejte orientaci v prostoru - Sofistikovanější modely se v prostoru orientují podle různých senzorů a umí se vyhnout překážkám a nespadnout ze schodů. Dejte pozor, aby robot uměl překonat koberec či práh a nevyhodnotil je jako nepřekonatelnou překážku. Kvalitní modely si poradí i s kabelem od stojací lampy.
  • Dobije se sám? - Automatické nabíjení a dokování je velmi důležitým parametrem. Robot by si sám měl včas uvědomit, kdy už začíná být vybitý, a zamířit zpět k základně, aby se dobil. Do dokovací stanice by se měl vrátit i po skončení uklízení.
  • Pokračuje tam, kde skončil? - Užitečná, ale ne samozřejmá, je funkce pokračování v úklidu. Pokud robot úklid v některé části přeruší, aby se dobil, s plnou baterií se potom vrátí na místo, na kterém byl naposledy, a úklid dokončí. Bez této funkce si totiž ve větším nebo členitém bytě jen těžko poradí.
  • Údržba vás nesmí zničit - Kartáče a vnitřní součásti vysavače je potřeba pravidelně čistit, a pokud strávíte nad vyčištěním robota více času, než kdybyste vzali sami vysavač do ruky, je něco špatně. Součástí výbavy některých vysavačů je uzpůsobená sada na čištění, se kterou robota vyčistíte rychle a bez námahy.
  • Umí poslouchat na dálku? - K příslušenství některých vysavačů patří i dálkový ovladač, se kterým můžete robota ovládat třeba z gauče. Pokud chcete mít úklid pod kontrolou i z práce, zkontrolujte si, zda má robot wi-fi aplikaci, díky ní můžete jednotlivé funkce ovládat i pomocí mobilního telefonu.

Tak co, dáte přednost klasickým vysavačům, nebo přenecháte práci robotům?

Reklama

Související témata:

Načítám