Hlavní obsah

Fígle na úklid domu, kde žije domácí mazlíček

Foto: Lopolo; Shutterstock.com

Foto: Lopolo; Shutterstock.com

Reklama

Je hýčkaným členem vaší rodiny nějaký zvířecí kamarád? Tak to se patrně neustále a leckdy marně snažíte zbavit domácnost chlupů a zahladit stopy po jeho drápech či zubech. Poradíme vám osvědčené triky, kterými si práci usnadníte.

Článek

S pejskem či kočkou určitě zažíváte spoustu pěkných chvil. Přesto vás někdy dokážou pořádně vytočit. Vždyť komu by bylo příjemné mít černé oblečení plné bílých chlupů? Nemluvě o nepříliš libé vůni, která se navzdory větrání zvlášť teď v zimě může „usadit“ v jinak naklizeném bytě. Přitom se jí můžete docela snadno zbavit. Stačí, když do litinové pánve nasypete šálek čerstvě mleté zrnkové kávy a zahříváte ji na mírném ohni, dokud se nerozvoní. Pánev pak dejte do místnosti, kde jejich přítomnost zavání nejvíc. Zmizí dřív, než káva vychladne.

Na zápach platí ocet a jedlá soda

To ale není jediný způsob, jak můžete zlikvidovat jasné známky toho, že s vámi bydlí pes nebo kočka. Jsou u vás doma cítit? Můžete to změnit!

Bohužel není výjimkou, že se vašemu mazlíčkovi stane na koberci malá „nehoda“. Co s tím? Teplou vodu smíchejte s octem v poměru 1:1. Roztok nalejte na inkriminované místo a nechte působit minimálně půl hodiny. Ocet potom vymývejte studenou vodou a na závěr koberec vysušte tak, že na něj navrstvíte několik starých froté ručníků, čistých savých (například flanelových) hadrů nebo papírových utěrek. Ty je dobré něčím zatížit. Po pár hodinách bude koberec skoro suchý, a hlavně se bytem nebude šířit štiplavý zápach.

Dostane-li se zvířecí moč i pod koberec, až zasažená plocha vyschne, rozetřete na ni jedlou sodu, která nepříjemný odér neutralizuje. Po 15 minutách působení koberec vyluxujte a je to. I z kuchyně se ale někdy linou pachy, které dávají vašemu nosu zabrat, s jejich odstraněním vám také dobře poradíme.

Posezení bez chlupů

Možná jste se už párkrát cítili trapně, když se host zvedl ze sedačky a měl na oděvu nabalenou část srsti vašeho zvířecího miláčka. Než u vás návštěva zazvoní, přehozy z křesel pokropte vodou. Společně s vlhkým ručníkem a utěrkou namočenou v avivážním prostředku je dejte do sušičky na prádlo a na chvíli ji zapněte na sušení teplým vzduchem.

Z nesnímatelného čalounění odstraníte chlupy pomocí lepicí pásky. Namotejte si ji na ruku, a to lepivou stranou navrch. Dlaní i hřbetem ruky pečlivě přejíždějte po textiliích, srst se na ni postupně nalepí a sedačka bude téměř čistá.

Kobercové škrábadlo

Foto: Kulikov Aleksandr; Shutterstock.com

Foto: Kulikov Aleksandr; Shutterstock.com

Mějte na paměti, že kočka prostě něco škrábat musí. Než si ostrost svých drápků vyzkouší na sametovém či jiném čalounění, vyrobte jí „škrábadlo“. Je to snadné a levné. Zapátrejte v garáži nebo dílně po kousku prkna nebo vhodném polínku. Oblepte jej zbytkem koberce a ještě jej přitlučte dlouhými hřebíky. Díky nové „hračce“ je víc než pravděpodobné, že si micka už gauče nebude všímat.

Boty a sokly v ohrožení

Štěňátka si zase nedokážou odříct ohryzávání bot, dřevěných soklů i nožiček nábytku. K tomu, abyste tohle všechno zachovali i nadále v pěkném stavu, vám pomůže jednoduchý trik. Snadno dostupná „lákadla“ pro nenechavé psí zoubky natřete hřebíčkovým olejem. Jeho hořká vůně i chuť pejsky spolehlivě odradí.

Foto: Budimir Jevtic; Shutterstock.com

Foto: Budimir Jevtic; Shutterstock.com

Hřebíčkový olej koupíte v obchodech s přírodní medicínou nebo si ho můžete sami vyrobit. Potřebujete deset tlučených hřebíčků (koření) a dva decilitry sezamového nebo olivového oleje. Ten zahřívejte v kastrůlku tak dlouho, dokud nezačne bublat. Potom do něj přidejte hřebíčky a po dvou minutách odstavte z ohně. Směs uložte minimálně na deset hodin na chladné místo, následně ji přeceďte a nalejte do sklenice. Olej uchovávejte v lednici.

Se zvířaty je doma veselo a útulno. Za trochu námahy, kterou věnujete úklidu navíc, přece chlupáči stojí!

Reklama

Načítám