Hlavní obsah

Něco pro zahřátí: Tři vynikající krémové polévky

Foto: Profimedia

Husté polévky plné zeleniny jsou do zimy to pravé

S nadcházející zimou vás většinou přechází chuť na saláty (pokud vůbec někdy přišla :-)), a naopak dáváte přednost teplým jídlům. Nejlepší možností, jak do nich dostat zeleninu, jsou syté krémové polévky!

Článek

Inspirace na vydatné zimní polévky není nikdy dost, a proto pro vás máme jednu klasickou (uzenou polévku s praženou krupicí), jednu jemnou smetanovou (hráškový krém s kuřecími kuličkami) a jednu takovou, jakou určitě neznáte (pastinákovo-paprikovou polévku s quinoou). Všechny jsou krémové, plné chuti a s krajícem čerstvého chleba určitě postačí jako hlavní chod.

Uzená polévka s praženou krupicí

Na 4 porce potřebujete: 400 g uzeného masa, 80 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel), 20 g másla, 40 g krupice, sůl, hladkolistou petrželku. Na jíšku: 15 g másla, 15 g hladké mouky

Foto: Kuchařka první republiky, Smartpress

Sytý a chuťově výrazný vývar z uzeného vás prohřeje

Postup: Maso dobře opláchněte, vložte do 1,5 litru vroucí vody a uvařte doměkka. Mezitím si oloupejte a na kostičky pokrájejte zeleninu, na másle opečte krupici a v jiném hrnečku připravte jíšku z hladké mouky a másla – opékejte ji jen tak dlouho, až lehce zezlátne. Vývar přeceďte, maso ponechte stranou a je-li třeba, polévku osolte. Přidejte do ní pokrájenou zeleninu, máslovou jíšku i opraženou krupici. Vařte jen tak dlouho, až zelenina změkne, tedy asi 15 až 20 minut. Do talířů rozdělte vlákna masa, zalejte polévkou a ozdobte najemno nasekanou petrželkou.

Tip: Jestli do polévky nespotřebujete všechno maso, zbytek použijte do Reuben sendvičů se zelím nebo kapustičkového guláše.

Hrášková polévka s kuřecími kuličkami a parmezánem

Na 4 porce potřebujete: lžíci másla, 1 malou cibuli, 2 stroužky česneku, 400 g mrazeného hrášku, 100 ml 30% smetany, sůl, čerstvě mletý pepř. Na kuličky: 250 g kuřecích prsou, 80 ml 30% smetany, bazalku, sůl, pepř, parmezán

Foto: mojedione.cz

Jemný hráškový krém doplňte kuřecími kuličkami a hoblinkami parmezánu

Postup: Na másle zpěňte najemno nakrájenou cibulku, přidejte nasekaný česnek, hrášek a 250 ml vody. Povařte asi 15 minut do změknutí, poté rozmixujte, osolte, opepřete a zjemněte smetanou.

Mezitím si připravte kuličky: kuřecí prsa rozmixujte se smetanou a ochuťte solí, pepřem a nasekanou bazalkou. Rukama namočenýma ve studené vodě tvořte kuličky, které uvařte v osolené vodě. Polévku podávejte s kuřecími kuličkami a hoblinkami parmezánu.

Tip: Další vykutálené dobroty jsou hráškové máslo se slaninou a krémová hrášková polévka s mátou, vyzkoušejte!

Paprikovo-pastináková polévka

Na 4 porce potřebujete: 3 červené papriky, 2 žluté papriky, 1 pastinák (asi 180 g), 1 větší červenou cibuli, 2 stroužky česneku, 700 ml zeleninového vývaru, 250 ml sójové smetany, 1 lžíci rajčatového pyré, snítku petržele, větvičku tymiánu a 2 bobkové listy, 1 lžíci mleté papriky, čerstvě mletý pepř, sůl, slunečnicový olej, 4 lžíce quinoy

Foto: Alpro

Kombinaci pečených paprik a pastináku doplňte sójovou smetanou, která jídlo příjemně odlehčí

Postup: Troubu předehřejte na 180°C. Papriky rozpulte, odstraňte semínka a pečte asi půl hodiny, až slupka ztmavne a dužina změkne. Mezitím oloupejte pastinák a nakrájejte ho na kousky. Papriky nechte vychladnout v misce pokryté fólií, poté opatrně odstraňte slupky a dužinu pokrájejte.

Ve velkém hrnci osmahněte nakrájenou cibuli, česnek a pastinák. Přidejte rajčatové pyré, zeleninový vývar, papriky, mletou papriku, svazek koření (petržel, tymián a bobkové listy svažte provázkem nebo gázou, abyste je po uvaření z polévky jednoduše vytáhli) a dochuťte solí a pepřem. Pod pokličkou přiveďte k varu a vařte asi 5 minut.

Mezitím v hrnci s tlustým dnem rozehřejte lžíci oleje, přidejte quinou, pravidelně míchejte, hrnec ale zakrývejte, protože quinoa začne po 2–3 minutách praskat. Z polévky odstraňte svazek s kořením, přilejte 200 ml sójové smetany a rozmixujeme dohladka. Na talíři polévku dozdobte mletou paprikou, zbylou smetanou a quinoou.

Tip: Milujete výraznou chuť pečených paprik? Mrkněte na článek Pečené papriky 3x jinak: jako ajvar, polévka i nakládaná verze.

Která z polévek vás láká nejvíce?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama