Hlavní obsah
5,0
(2)
Foto: Alpro

Foto: Alpro

Jemná polévka ze sezónní zeleniny? Tady ji máte! Spojte pastinák a papriky a rázem je na světě dokonalý oběd.

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 2 listy bobkového listu
  • 4 lžíce quinoy
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 trochu soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 větvička čerstvého tymiánu
  • 1 snítka kořenové petržele
  • 1 lžíce rajčatové omáčky
  • 250 ml sójové smetany
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ks červené cibule
  • 180 g pastináku
  • 2 ks žluté papriky
  • 3 ks červené papriky
Článek

Postup

01.

Troubu předehřejte na 180°C. Papriky rozpulte, odstraňte semínka a pečte asi půl hodiny, až slupka ztmavne a dužina změkne.

02.

Mezitím oloupejte pastinák a nakrájejte ho na kousky. Papriky nechte vychladnout v misce pokryté fólií, poté opatrně odstraňte slupky a dužinu pokrájejte.

03.

Ve velkém hrnci osmahněte nakrájenou cibuli, česnek a pastinák. Přidejte rajčatové pyré, zeleninový vývar, papriky, mletou papriku, svazek koření (petržel, tymián a bobkové listy svažte provázkem nebo gázou, abyste je po uvaření z polévky jednoduše vytáhli) a dochuťte solí a pepřem. Pod pokličkou přiveďte k varu a vařte asi 5 minut.

04.

Mezitím v hrnci s tlustým dnem rozehřejte lžíci oleje, přidejte quinou, pravidelně míchejte, hrnec ale zakrývejte, protože quinoa začne po 2–3 minutách praskat.

05.

Z polévky odstraňte svazek s kořením, přilejte 200 ml sójové smetany a rozmixujeme dohladka. Na talíři polévku dozdobte mletou paprikou, zbylou smetanou a quinoou.

Pokud nemáte papriku rádi, uvařte si krémovou pastinákovou polévku bez ní.

Reklama

Související témata:

Načítám