Hlavní obsah

Nedostatek vitaminu D – týká se i vás?

Foto: IBSA PHARMA s.r.o

Doplněk stravy Vitamin D3 od IBSAFoto: IBSA PHARMA s.r.o

Až 88 % lidí v České republice trpí chronickým nedostatkem vitaminu D. Jak se to projevuje a jak vitamin D tělu nejlépe doplnit?

Článek

Vitamin D je pro organismus nesmírně důležitý. Prospívá správnému fungování imunitního systému a svalů, pomáhá vstřebávat vápník a fosfor, a tak udržuje kosti, svaly i zuby silné. Dostatek vitaminu D je mimo jiné zásadní pro posilování imunity, a tedy i prevenci virových onemocnění včetně covidu-19.

Vitamin D tělo získává především ze sluníčka a z potravy, nicméně slunečního svitu se nám v České republice nedostává tolik, kolik bychom potřebovali, a zdroje z potravy jsou omezené.

Foto: IBSA PHARMA s.r.o.

Doplněk stravy Vitamin D3 od IBSAFoto: IBSA PHARMA s.r.o.

První příznaky nedostatku vitaminu D se mohou projevit takto:

  • Únava, smutek, změny nálad, deprese a vyčerpání
  • Bolesti kostí, svalů a svalové křeče a slabost, bolesti zad
  • Snížená imunita
  • Častý výskyt aft a oparů
  • Kožní problémy a vypadávání vlasů

Jaké to může mít důsledky?

  • Častá onemocnění - nachlazení, chřipka, rýma apod.
  • Významné problémy v ústní dutině - zubní kazy, paradentóza, zubní abnormality, častý výskyt aft
  • Oslabené kosti - rachitida, deformace, zlomeniny či osteoporóza

Pro koho je doplňování vitaminu D důležité?

Doplňovat vitamin D by měl téměř každý, kdo žije na severní či jižní polokouli od 40° zeměpisné šířky výše, což se nás v České republice týká. Právě zde je po celou polovinu roku nedostatek slunečního svitu, což způsobuje, že celoročně trpí nedostatkem vitaminu D až 75 % lidí, v zimě dokonce až 88 % lidí.

Ještě více platí potřeba doplňovat déčko u rizikových skupin, tedy osob se sedavým způsobem života pracujících v interiérech, osob se sníženou pohyblivostí, dětí do 5 let věku, těhotných a kojících žen, dospělých starších 65 let, osob s nadváhou, veganů a vegetariánů.

Foto: IBSA PHARMA s.r.o.

Doplněk stravy Vitamin D3 od IBSAFoto: IBSA PHARMA s.r.o.

Podpořte svou imunitu a zdraví pomocí vitaminu D

Většině lidí zdroje vitaminu D ze slunce a potravy nestačí, proto je vhodné sáhnout po doplňku stravy, který chybějící vitamin D doplní – třeba po Vitaminu D3 od IBSA v jedinečné formě tenkých filmů s pomerančovou příchutí, které se v ústech bez nutnosti zapíjení snadno samy rozpustí, a není tak třeba polykat tablety či tobolky.

Tenké filmy Vitaminu D3 od IBSA se rychle vstřebávají a nezatěžují trávení a každý film obsahuje přesnou denní dávku 2000 IU vitaminu D3, který podpoří správné fungování imunitního systému.

Pokud si chcete být jisti, jak jste na tom s hladinou vitaminu D, navštivte svého lékaře, nechte si stanovit jeho hladinu v krvi a doporučit vhodnou léčbu a denní dávku vitaminu D.

Načítám