Hlavní obsah

Nehubnete, přestože dřete? Zjistěte, co jste za typ a jaký pohyb a jídelníček pomůže právě vám

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Cvičíte stejně jako kamarádka, ale vaše tělo není ani zdaleka tak vyrýsované jako její? Trénujete víc než ona, a přesto na sobě žádné změny nevidíte? Důvodem je to, že při cvičení nerespektujete svůj somatotyp.

Článek

Zjištění vlastního somatotypu může výrazně pomoci vaší snaze zhubnout nebo nabrat svalovou hmotu. Pokud víte, jaký jste typ, a začnete podle toho cvičit, výsledky se dostaví záhy. Že ten svůj neznáte? Nevadí! Čtěte dál a budete mít jasno.

Záleží na stavbě těla

Existují tři různé tělesné typy (somatotypy). Endomorf, mezomorf a ektomorf. Takto je v roce 1940 vymezil americký psycholog William Herbert Sheldon na základě toho, jak lidé vypadali, chovali se a jakou měli stavbu těla. Každý somatotyp má typické rysy, podle kterých ho dokážete rozpoznat. Když svůj somatotyp znáte, můžete si podle něho nastavit jídelníček a přizpůsobit trénink. Každý typ by měl totiž dodržovat úplně jiná pravidla. Málokdo je vyhraněným exemplářem jednoho jediného somatotypu, ale většina z nás snadno najde ten, který u něj převažuje.

Endomorfové nejsou příliš vysocí. Vyznačují se kulatým obličejem, krátkým krkem a širokými boky. Mají robustní tělo a snadno nabírají svalovou hmotu. Bohužel s ní často i tuk, a to hlavně v oblasti trupu. Ten je oproti nohám relativně krátký. Největší vrásky dělají tomuto typu obvod pasu a břicho.

Mezomorfové jsou typičtí atleti. Mají pevnou kostru a rovnoměrně rozložené svaly. Tito lidé obvykle nemívají problém s nadváhou. Hrudník je široký a trup poměrně dlouhý. Tvar obličeje mají většinou čtvercový. Rychle se regenerují a disponují velkou svalovou silou.

Ektomorfové jsou velmi vysocí a štíhlí až hubení. Mají dlouhé končetiny a křehkou kostru. Cvičení většinou příliš neřeší, proto mívají málo svalové hmoty. Ramena jsou poměrně úzká, stejně jako hrudník a pánev. Krk je dlouhý a tvar hlavy bývá trojúhelníkovitý.

Siláci endomorfové

Foto: baranq, Shutterstock.com

Endomorfové by měli mít velký výdaj energie. Vhodný je běh, jízda na bruslích nebo rychlá chůzeFoto: baranq, Shutterstock.com

Pokud patříte k tomuto typu, měli byste zařazovat dost aerobních a kardio cvičení, jako je rychlá chůze, běh, plavání nebo třeba jízda na bruslích. Díky tomu budete spalovat tuky. Kromě toho je ale důležité také objemové cvičení. Posílíte tím střed těla a při pravidelných trénincích budete tuky spalovat, i když zrovna budete v klidu. Tento somatotyp má skvělé předpoklady pro bojové a silové sporty, jako je třeba vrh koulí nebo vzpírání.

Pokud jste se v tomto tělesném typu našli, měli byste si hlídat jídelníček, hlavně příjem tuků. Rozdíl mezi příjmem a výdaji by neměl být příliš velký.

Mezomorfové si mohou vybírat

Foto: Pedro Monteiro, Shutterstock.com

Mezomorfové jsou typicky sportovní typy. Neměli by se však přepínat. Náročný trénink by měli střídat s uvolňovacím cvičením a protahovánímFoto: Pedro Monteiro, Shutterstock.com

Tento typ postavy má neuvěřitelné možnosti. Díky silné kostře a pevné stavbě těla mohou dělat prakticky jakýkoliv sport. Spoustu atletů-desetibojařů má právě tento somatotyp. Štíhlý pas a široká ramena navíc skvěle vypadají.

Protože jim jde bez problémů téměř cokoli, mají sklony k přetrénování. Mezomorfové se hodí pro sporty, jako je gymnastika, atletika nebo kulturistika. Optimální jsou tři různé sporty týdně. Silový trénink by měl být vyvážen plaváním a strečinkem, případně jógou na uvolnění.

Ani strava není pro mezomorfy žádný problém. Měli by si jednoduše hlídat vyvážený jídelníček, případně užívat kloubní výživu, pokud je to potřeba.

Ektomorfové vynikají vytrvalostí

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Ektomorfové musí hodně posilovat, aby nabrali svaly a zpevnili střed těla. Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Pokud máte nejblíže k ektomorfnímu typu, pak poměrně špatně nabíráte svalovou hmotu. To by vás však nemělo odradit a měli byste o to víc posilovat. Nezapomínejte na balanční a stabilizační cvičení, které posílí hluboké svaly, kloubní spojení, vaziva a šlachy. Optimální jsou tři tréninky týdně, které by ale neměly trvat déle než hodinu.

Štíhlé tělo a dlouhé končetiny jsou ideální např. pro běhy na dlouhých tratích, basketbal nebo skoky na lyžích.

Energetický příjem je také velmi důležitý. Na rozdíl od endomorfů by tento somatotyp měl jíst docela velké množství tuků, cca 25% z celkové stravy. Vhodné je jíst alespoň 6x denně.

Nechte se vést

I když jste zjistili svůj somatotyp, není dodržování těchto rad žádné dogma, stačí podle nich svůj životní styl poněkud upravit. Uveďme příklad: pokud jste hubený ektomorf a milujete kardio cvičení, nemusíte s ním hned přestávat. Stačí, když budete dostatečně doplňovat energii. Jestli si ale přece jen nejste jistí, zeptejte se odborníka. Každý fitness trenér by vám měl umět poradit, které cvičení je vhodné právě pro vás.

Jaký sport máte nejraději vy?

Reklama

Načítám