Hlavní obsah

Nejkrásnější místa Prahy, která spousta lidí nezná

Foto: DaLiu, Shutterstock.com

Foto: DaLiu, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Praha, to není jen Hrad, Staroměstské náměstí nebo Václavák. Zamiřte při návštěvě metropole i do míst, kudy neproudí davy turistů, ale přesto zde strávíte příjemné chvíle.

Článek

Chcete si návštěvu Prahy zpříjemnit procházkou v zeleni, připomenout si staré české pověsti a zároveň si odpočinout od davů? Ani to není ve velkoměstě nemožné.

1. Místo na Hrad do podhradí

V létě bývá hradní nádvoří plné turistů, navíc se zde není kam schovat před ostrým sluníčkem. Přijměte proto pozvání do četných zahrad pod Hradem. Jednou z nejkrásnějších je Valdštejnská zahrada, kde můžete obdivovat paví voliéry, fontány i romantickou krápníkovou stěnu – a to zdarma, vstupné se zde neplatí. Nedaleké Vojanovy sady zvou rovněž bez vstupného k relaxaci ve stínu ovocných stromů, děti potěší velké hřiště i volně se pohybující pávi. Velká Pálffyovská zahrada je nádhernou terasovitou plochou plnou bující květeny, najdete tu i fontánu a sluneční hodiny. Vstupné se zde platí, ale v rámci vstupenky se podíváte i do dalších zahrad patřících ke komplexu Pražského hradu. Ve Vrtbovské zahradě se můžete pokochat ornamentálními záhony i sochami Matyáše Bernarda Brauna, za vstupné zaplatíte 80 Kč, děti 60 Kč.

Foto: Profimedia.cz

Vrtbovská zahrada se stala oblíbeným místem pro svatební obřadyFoto: Profimedia.cz

2. Nový svět

Chcete-li se toulat Prahou jako z dob Jana Nerudy, zamiřte na Nový svět severozápadně od Pražského hradu. Malebné zákoutí křivolakých uliček (krom ulice Nový svět si projděte i Černínskou, Kapucínskou, Kanovnickou a Na náspu) a roztomilých malých domečků působí, jako by se tu čas zastavil již před sto lety. Podobně působí čtvrť kolonie Malvazinky na pražském Smíchově, kde se můžete pokochat bývalou dělnickou kolonií malodomků (ulice Přímá, Xaveriova, Malá Xaveriova a Pravoúhlá).

Foto: Profimedia.cz

Nový svět byl oblíbeným místem a domovem mnoha umělců, žil zde malíř Jiří Andrle, výtvarník Jan Švankmajer nebo spisovatel Ota PavelFoto: Profimedia.cz

3. Letenská věž

Míříte-li na procházku nebo za sportem na Letenskou pláň, přejděte ji až na Spartu a pokochejte se vyhlídkou z nedávno zrekonstruované Letenské vodárenské věže. Otevřená je po objednání ve středu odpoledne a v pátek dopoledne a kromě výhledu si užijete i povídání o historii této stavby. Ve věži najdete i galerii, do 28. června v ní probíhá zajímavá výstava fotografií nazvaná Duchové Stromovky.

Foto: Vodárenská věž Letná

Z věže vysoké 28 metrů dohlédnete na Pražský hrad i Žižkovskou věžFoto: Vodárenská věž Letná

4. Rozhledna Doubravka

Nejnovější pražská rozhledna byla otevřena vloni v létě. Pohodlně k ní dojdete od Černého mostu i od vlaku z Kyjí. Je přístupná zadarmo, měří 20 metrů a k vrcholu se dostanete po 98 schodech. Zajímavý je nejen rozhled po okolí, ale i pohled na atypickou, trojnohou rozhlednu.

Foto: Profimedia.cz

Stavbu z akátového dřeva navrhl architekt Martin Rajniš, který je také autorem České poštovny na Sněžce nebo vzducholodi Gulliver v pražském DOXuFoto: Profimedia.cz

5. Botanická zahrada Albertov

Botanickou zahradu vedle Zoo Praha nejspíš znáte, není ale jedinou, kterou můžete v hlavním městě obdivovat. V centru v ulici Na Slupi můžete navštívit Botanickou zahradu Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Je přístupná zdarma, platí se pouze za vstup do skleníků, zajímavé ale budou i rozkvetlé venkovní části zahrady. Další z veřejnosti přístupných školních zahrad je Botanická zahrada Střední odborné školy stavební a zahradnické na Praze 9 v ulici Pod Táborem. Projít si tu můžete vřesoviště či alpinum, pokochat se výhledem z altánku nebo se usadit a rozjímat u rozlehlého rybníku.

Foto: Profimedia.cz

Součástí univerzitní zahrady je i naučný geologický park nebo skleníky s tropickými rostlinami, do nich se platí drobné vstupnéFoto: Profimedia.cz

6. Malešický park

Spojte relax se zábavou a poznáním a zamiřte do Malešického parku v Praze 10. Můžete se tu vyřádit na bruslích i na kole, zacvičit si v seniorparku, zahrát si pétanque.

Děti si užijí dětská hřiště včetně lanové pavučiny. Čím se ale zdejší hřiště liší od těch ostatních, jsou nejrůznější zvukové a vodní prvky, které je nejen na dlouho zabaví, ale pomohou jim také pochopit nejrůznější fyzikální zákony.

Foto: Profimedia.cz

Zejména v létě je Malešický park osvěžujícím útočištěmFoto: Profimedia.cz

7. Dívčí hrady

Připomeňte si legendu Aloise Jiráska (o zrádné Šárce a dívčí válce) a zkombinujte poklidnou procházku přírodou s úchvatnými výhledy na město. To vše nabízí Dívčí hrady, ke kterým pohodlně dojedete autobusem ze zastávky Na Knížecí. Nesmíte minout vyhlídku Ctirad, zbytky hradiště Děvín ani skalní útvar Hlubočepské plotny, můžete se pustit i do hledání zkamenělin, které tu kdysi nacházel i Joachim Barrande. A pokud vám bude procházka málo, můžete zamířit dále naučnou stezkou do Prokopského údolí.

Foto: Profimedia.cz

Z četných vyhlídek na vysokém svahu se otevírá široký pohled na celé městoFoto: Profimedia.cz

8. Minizoo v Chuchli

Za slony a opicemi zamiřte do Zoo Praha, pokud by vám ale stačilo vidět rysa, mývala, jelena, mluvícího krkavce nebo divoká prasata, těší se na vás Zookoutek Malá Chuchle (jak si s dětmi postavit zoo z ruliček od toaletního papíru). Je volně přístupný celoročně, v sezoně tu koupíte i něco na zub, pohodlně se sem dostanete po lesních pěšinách i na kole.

Foto: Profimedia.cz

Děti se tu mohou seznámit s živočichy volně žijícími v naší příroděFoto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Načítám