Hlavní obsah
3,7
(15)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Aktualizováno

Někdo rád bramboračku, někdo uzené maso a uzenou polévku – a někdo oboje prostě spojí. Nebojte se toho a podle chuti do polévky klidně přidejte hrst krup. Na konec zimy se tahle vydatná polévka perfektně hodí i kvůli doplnění tolik chybějící energie.

20 min.
Příprava
1 hod., 25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 600 g uzených žeber
  • 2 listy bobkového listu
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1,5 lžíce hladké mouky
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 2 ks brambor
  • 1 hrst sušených hub
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 1 špetka muškátového květu
  • 1 lžíce majoránky
  • 1/2 lžičky soli
Článek

Postup

01.

Uzená žebra pořádně omyjte. Podle potřeby je rozeberte na menší kusy, zalijte asi 2 litry vody, přidejte bobkový list a nechte zhruba hodinu pomalu vařit vývar. Ten následně sceďte a maso z žeber oberte.

02.

Mezitím připravte základ polévky. Jemně nakrájenou cibuli zpěňte na másle dozlatova. Zaprašte hladkou moukou a osmahněte světlou jíšku. Postupně vlijte horký vývar – pořádně ale promíchávejte, aby v jíšce nevznikly hrudky. Přidejte na kousky nakrájenou mrkev, petržel, řapíkatý celer, brambory a sušené houby, osolte a vařte zeleninu doměkka.

03.

Na závěr dochuťte utřeným česnek a muškátovým květem, které nechte chviličku povařit. Když polévku odstavíte z plotny, přidejte majoránku a obrané maso z žeber, aby se prohřálo. A můžete podávat.

Jakou polévku s uzeným vývarem máte rádi vy?

Načítám