Hlavní obsah
2,9
(71)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Rychlých, levných, dobrých a sytých receptů není nikdy dost. Vyzkoušejte naši bílou zelnou polévku, je jednoduchá a chutná báječně! Díky zakysané smetaně a žebrům ji můžete servírovat i jako hlavní chod.

20 min.
Příprava
1 hod., 50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 700 g uzených žeber
  • 500 g kysaného zelí
  • 2 ks cibule
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 4 ks brambor
  • 400 g zakysané smetany
  • 4 utřené stroužky česneku
Článek

Na zelnou polévku existuje nepřeberné množství receptů. Někdo připravuje zelňačku bez masa a najdou se i takové, které jsou z červeného zelí. Pokud však chcete uvařit sytou klasiku se smetanou a uzeným, jste na správném místě. A až použijete kysané zelí na polévku, nálev nevylévejte, ale vypijte!

Postup

01.

Uzená žebra ponořte do 2 litrů vody a uvařte je doměkka, trvá to asi 45 minut až hodinu. Žebra poté vyjměte a nechte vychladnout.

Tip: Pokud chcete vaření žeber zkrátit, použijte tlakový hrnec.

02.

Do vývaru z žeber vložte pokrájené kysané zelí, nahrubo nakrájenou cibuli, osolte, přidejte drcený kmín a vařte dalších asi 15 minut, dokud není zelí zcela měkké.

03.

Ve zvláštním hrnci uvařte v osolené vodě doměkka oloupané brambory. Kdybyste je vařili spolu se zelím, měly by úplně tvrdý povrch a vevnitř by byly rozvařené. Zatímco se vše vaří, oberte maso z žeber.

04.

Když je zelí hotové, dochuťte polévku zakysanou smetanou, prolisovaným česnekem a podle potřeby případně dolijte ještě trochu vroucí vody.

05.

Vše nechte ještě chvilku projít varem, přidejte hotové brambory, obrané maso a můžete podávat!

RECEPTY NA ZELNÉ POLÉVKY Z ČERSTVÉHO HLÁVKOVÉHO ZELÍ:

Reklama

Načítám