Hlavní obsah

Zelňačka se zakysanou smetanou a uzeným masem

Hodnocení:
(14)
Foto: Petr Makovička
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
nízká

Rychlých, levných a dobrých receptů není nikdy dost. Vyzkoušejte naši bílou zelnou polévku, je jednoduchá a chutná báječně!

Ingredience pro:
4 porce
  • 700 g uzených žeber
  • 500 g kysaného zelí
  • 2 cibule
  • sůl
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 4 brambory
  • 400 g zakysané smetany
  • 4 utřené stroužky česneku
Článek

Postup

Krok 1: Uzená žebra ponořte do 2 litrů vody a uvařte je doměkka, trvá to asi 15 minut, v tlakovém hrnci ještě méně. Žebra poté vyjměte a nechte vychladnout.

Krok 2: Do vývaru z žeber vložte pokrájené zakysané zelí, nahrubo nakrájenou cibuli, osolte, přidejte asi půl lžičky drceného kmínu a vařte dalších asi 15 minut, dokud není zelí zcela měkké.

Krok 3: Ve zvláštním hrnci uvařte v osolené vodě doměkka oloupané brambory – kdybyste je vařili spolu se zelím, měly by úplně tvrdý povrch a vevnitř by byly rozvařené. Než se vše uvaří, oberte z žeber maso. Když je zelí hotové, dochuťte polévku zakysanou smetanou, prolisovaným česnekem a podle potřeby případně dolijte ještě trochu vroucí vody. Vše nechte ještě chvilku projít varem, přidejte hotové brambory, obrané maso a můžete podávat!

Jak děláte zelňačku vy?

ynezorPumanzeSaNyknalC