Hlavní obsah

Nejlepší bůček na světě! Naučíme vás, jak ho udělat křupavý a šťavnatý

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

Nemůžeme si pomoct, ale šťavnatý, do křupava upečený bůček má něco do sebe, saláty nesaláty. A když si ho nebudete dávat zrovna každý den, kousek se určitě sem tam snese, nemyslíte?

Článek

Naučte se s námi, jak bůček upéct tak, aby byl uvnitř krásně šťavnatý a přitom měl dokonale křupavou kůrčičku! Dokáže to solná krusta – díky ní totiž kůže zůstane tak akorát měkká, ale zároveň parádně křupavá. Já jsem maso okořenila v asijském stylu, ale určitě nic nezkazíte ani klasickou kombinací česneku, soli, kmínu a pepře.

Glazovaný pečený bůček

Potřebujete: 800 až 1200 g vepřového bůčku s kůží (snáze se porcuje maso bez kosti, ale není to nutné), lžičku koření pěti vůní (směs skořice, badyánu, hřebíčku, fenyklu a sečuánského pepře), 4 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce rybí omáčky, 4 lžíce bílého vína, 3 stroužky česneku, lžíci hnědého cukru, pepř, ½ hrnku soli

Postup: Máte-li větší kus masa, podélně ho rozkrojte na maximálně 5 cm široké plátky jako na fotce a naložte do marinády z koření pěti vůní, sójové omáčky, rybí omáčky, bílého vína, nasekaného česneku, cukru a čerstvě mletého pepře. Maso marinujte nejlépe přes noc, ale postačí i dvě hodiny. Poté ho i s marinádou přesuňte kůží navrch do co nejužšího pekáčku, aby kolem něj nebylo moc volného místa a nepřevracelo se. Nebo ho můžete zespodu a ze stran zabalit do alobalu, ale vršek s kůží musí zůstat nezakrytý. Kůži pak pečlivě osušte a posypejte asi 3mm vrstvou soli.

Pečte 1 až 1,5 hodiny při 180 °C doměkka. Poté z kůže opatrně odstraňte solnou krustu (sůl se spojí v jednolitou vrstvu, takže to půjde dobře), teplotu zvyšte na 200 °C a maso ještě asi 15 minut dopékejte.

Podávejte s čerstvou zeleninou, rýžovými nudlemi nebo třeba salátem z bílé ředkve a okurky.

Zahřešíte také občas s tučnější pochoutkou, jako je šťavnatý bůček či pikantní klobása, nebo máte v tomhle ohledu pevnou morálku?

Reklama

Načítám