Hlavní obsah

V hlavní roli klobása: 3 skvělé recepty na pikantní dobroty

Foto: Greta Blumajerová

Došly vám nápady na večeře? Vyzkoušejte jídla s klobásou!

Máte klobásu spojenou pouze s papírovým táckem, chlebem a hořčicí? Chyba! V dnešních třech receptech vám ukážeme, že může být v jídle dokonalou ingrediencí!

Článek

Klobás je na trhu nepřeberné množství – levnějších i dražších, hovězích i vepřových. I tady však platí, že trocha investice se vyplatí. Dnes jsme vyzkoušeli mexický guláš, domácí pizzu i čočkový salát. Jste připraveni na trochu pikantního vaření? Začínáme!

Mexický klobásový guláš

Na 2 porce potřebujete:2 pikantní klobásy (například čabajku), 1 větší cibuli, 1 plechovku červených fazolí ve slaném nálevu, 1 plechovku fazolí v rajčatové omáčce, 1 chilli papričku, 200 ml hovězího vývaru, 2 malé bochníky chleba, 1 lžíci rostlinného oleje, 1 lžíci červené papriky, sůl, pepř, hrst čerstvého koriandru

Foto: Greta Blumajerová

Mexický guláš je rychlá večeře, kterou žádný chlap nepohrdne!

Postup: Cibuli nakrájejte najemno, klobásu na kolečka. V hrnci rozpalte olej, vložte na něj cibuli a chvíli opékejte, dokud cibulka nechytne zlatavou barvu. Pak přihoďte klobásu a společně opékejte asi 3 minuty. Když klobása pustí trochu tuku, vsypte červenou papriku, přidejte nasekanou chilli papričku a obsah obou plechovek s fazolemi.

Počkejte, dokud směs nezačne probublávat, pak vlijte vývar a za občasného míchání vařte asi 10 minut. Guláš se trochu zredukuje a zhoustne. Nakonec osolte a opepřete podle chuti a vsypte hrst koriandru. Podávejte ve vydlabaném chlebovém bochníku posypané koriandrem, chilli papričkou nebo cibulí.

Domácí pizza s klobásou a mozzarellou

Na těsto na 1 pizzu potřebujete:250 g hladké mouky, 10 g čerstvého droždí, 150 ml teplé vody, 1 lžíci cukru krupice, sůl, 1 lžičku olivového oleje

Navrch pizzy potřebujete: 1 plechovku loupaných rajčat, 1 stroužek česneku, 1 klobásu, 200 g mozzarelly, hrst čerstvé bazalky, lžičku sušeného oregana, sůl

Foto: Greta Blumajerová

Domácí pizza je vynikající tip pro celou rodinu

Postup: Pizza je tradiční italské jídlo, které se u nás těší velké popularitě. Zkoušeli jste už pizzu doma? Že ne? Tak teď je ten pravý čas! Nejprve v 50 ml vody rozmíchejte droždí s cukrem, mouku vsypte do misky, promíchejte ji se solí a uprostřed udělejte důlek. Vodu s rozpuštěným droždím a cukrem vlijte do důlku a postupně opatrně vpracujte do mouky.

Až mouka tekutinu vsákne, opatrně přilijte zbytek vody a olej a hněťte, dokud vám nevznikne jednotné těsto. Trvá to 7–10 minut. Když je těsto hotové, dejte ho kynout na teplé místo pod suchou utěrkou aspoň na 20 minut.

Troubu předehřejte na 200 °C. V misce smíchejte rajčata, nasekanou bazalku, oregano a česnek. Podle chuti můžete osolit. Těsto vyválejte a celou jeho plochu potřete rajčatovou směsí. Na ní rovnoměrně poklaďte kolečka klobásy a plátky mozzarelly. Pečte asi 15 minut.

Čočkový salát s chorizem

Na 4 porce potřebujete: 250 g červené čočky, 1 klobásku chorizo, 1 menší cuketu, 1 mrkev, 3 šalotky, sůl, pepř, 2 lžíce vinného octa, 1 lžíci olivového oleje, hrst čerstvé hladkolisté petržele

Foto: Greta Blumajerová

Chorizo dodá čočkovému salátu trochu pikantnosti

Postup: Čočku dejte vařit podle návodu na obalu, ale pozorně hlídejte, aby se nerozvařila. Většinou jí stačí tak 7 minut. Šalotky nakrájejte na kolečka, mrkev očistěte, cuketu omyjte a obojí nastrouhejte nahrubo. Rozehřejte pánev s olivovým olejem a zeleninu na ní zprudka opékejte asi 3 minuty.

Vyjměte ji, vložte do větší misky a na stejnou pánev vložte chorizo pokrájené na půlkolečka. Klobásu opékejte tak dlouho, dokud nepustí většinu svého tuku, trvá to asi 6 minut. V míse smíchejte zeleninu, uvařenou čočku, posekanou petržel a chorizo. Osolte, opepřete a okyselte vinným octem podle chuti. Dejte vychladit do lednice. Podávejte samotné nebo jako přílohu.

Jaké recepty s klobásou znáte vy? Co třeba nějaká polévka? Napište nám do diskuse pod článkem!

ynezorPumanzeSaNyknalC