Hlavní obsah
3,5
(166)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Pikantní a voňavý česnekový bůček vypadá jako jídlo „pro pořádné chlapy“. Věřte ale, že bude mít úspěch, i když ho přinesete na dámskou sešlost. Vyberte kus s vysokým podílem libového masa, použijte silný český česnek a nechte ho řádně uležet. Se sklenicí piva je to opravdová lahůdka.

10 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 kilogram
  • 1 000 g bůčku
  • 5 stroužků česneku
  • 2 listy bobkového listu
  • 5 kuliček nového koření
  • 8 kuliček celého černého pepře
  • 2 lžičky soli
Marináda
  • 50 ml oleje
  • 5 stroužků česneku
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička mleté pálivé papriky
  • 1 špetka pepře
K podávání
  • 1 bochník chleba
  • 400 g kyselých okurek
  • 5 ks nakládaných feferonek
  • 4 lžíce hořčice
Článek

Postup

01.

Dejte vařit vodu. Do hrnce vhoďte pět celých oloupaných stroužků česneku, bobkové listy, celý pepř i nové koření a přiveďte k varu. Přidejte lžičku soli a vložte omytý vepřový bůček. Stáhněte plamen a pomalu vařte asi 50 minut, až je bůček měkký. Vyjměte ho, osolte z každé strany a nechte zchladnout.

02.

Zatímco se maso vaří, připravte marinádu. Smíchejte olej, prolisovaný česnek, špetku pepře a mletou papriku – poměr mezi sladkou a pálivou upravte podle toho, jak moc ostrá jídla máte rádi. Vznikne hustá červená, voňavá pasta.

03.

Studený bůček položte na dvojitou vrstvu alobalu a z každé strany důkladně potřete připravenou marinádou. Maso pevně zabalte do alobalu a nechte v lednici uležet. Minimum je 24 hodin, lepší ale bude po dvou až pěti dnech.

04.

Podávejte s nakládanou zeleninou (třeba pálivou paprikou či okurkami) a tím nejlepším kváskovým chlebem, který seženete. Zapíjejte pivem.

Můj tip: Vývar z masa nevylévejte, seberte z něj tuk a použijte ho na polévku. Skvěle se hodí do jakékoliv luštěninové.

Máte rádi studené maso?

Reklama

Načítám