Hlavní obsah

Nejlepší rostliny do kuchyně: Které čistí vzduch a vydrží?

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rostliny mají v kuchyni nejen estetický, ale i praktický význam. Dokážou ji zbavit nejrůznějších zápachů a čistí vzduch od nebezpečných látek. Jakým se zde nejlépe daří?

Článek

Kuchyně je pro rostliny stresující. Kvůli vaření se v ní mění teplota i vlhkost, rostliny jsou vystavené výparům a častému větrání. Přesto mají v kuchyni své místo. Nejen, že ji příjemně oživí, dokážou také snižovat úroveň některých nebezpečných látek.

Rozhodně si ale nepořizujte jedovaté, trnité a opadávající rostliny. Vyhýbejte se také těm, které jsou náchylné na škůdce a vyžadují časté ošetřování chemickými látkami. Nehodí se sem rovněž rostliny s chlupatými listy, na nichž se snadno zachytávají nečistoty a hůře se omývají. Vybrali jsme pro vás odrůdy, které jsou nejvhodnější a kterým se v kuchyni bude dařit nejlépe.

Zvládne vysoké teploty

Foto: Switlana Symonenko, Shutterstock.com

Pelargonie (pelargonium) bez problémů snáší i vyšší teploty. Má ráda slunce a přiměřenou zálivku. Hodí se například do tradičních venkovských kuchyní, umístit ji můžete na parapet či nábytekFoto: Switlana Symonenko, Shutterstock.com

Dokážou čistit vzduch

Kuchyně je místností, ve které se potýkáme s největším množstvím nebezpečných látek. Ty vznikají během vaření nebo používáním čisticích prostředků. Jedná se například o oxid uhelnatý, amoniak, formaldehyd či benzen. Pokud se těchto látek chcete zbavit, pořiďte si kvetoucí chryzantémy a gerbery. Přestože jsou pouze sezonní, mají na čištění vzduchu opravdu velký vliv.

Dalšími přeborníky na čištění jsou orchideje, klívie, lopatkovce, voděnka, pokojový břečťan nebo vánoční hvězda.

Jednou z nejvhodnějších rostlin do kuchyně je zelenec. Skvěle čistí vzduch, odstraňuje z něj formaldehyd a xylen. Je nenáročný, zvládá i několik dní bez zalití a nevadí mu přímé slunce ani stín.

Foto: Bozhena Melnyk, Shutterstock.com

Zelenec (chlorophytum) se velmi snadno pěstuje. Je tolerantní k zanedbávání a bez problémů se přizpůsobí různým podmínkámFoto: Bozhena Melnyk, Shutterstock.com

Bylinky kuchyni rozvoní

Bylinky, stejně jako koření, potřebují dostatek světla a každodenní přísun čerstvého vzduchu. Pěstují se pouze krátkodobě, nejsnazší variantou je pořídit si bylinku v květináči. Nejen, že místnost krásně provoní a hodí se k dochucování jídel, některé můžete využít i k přípravě čajů.

Bylinky je ideální pěstovat na parapetu a dopřávat jim pravidelnou zálivku, většině stačí jednou či dvakrát za týden. Bazalku, mátu, pažitku a petržel ale zalévejte raději vícekrát. Chraňte je před průvanem, hlavně bazalka je vůči němu háklivá.

Foto: Natasha Breen, Shutterstock.com

Bylinky můžete pěstovat na parapetu nebo přímo u kuchyňské linky. Dopřejte jim pravidelnou zálivku a chraňte je, hlavně pak bazalku (na obrázku vpravo), před častým průvanemFoto: Natasha Breen, Shutterstock.com

Rostliny do stylu vaší kuchyně

Rostliny nemusí mít jen praktický význam. Velmi snadno s nimi dotvoříte či podtrhnete atmosféru místnosti. Jaké se hodí do vaší kuchyně?

V malých městských kuchyních, ve kterých bývá větší teplo, se daří například dracéně, která vyžaduje světlé stanoviště s teplotou nad 18 °C. Stačí jí mírná zálivka, ze vzduchu odstraňuje benzen, xylen, formaldehyd a trichlorethylen. Ale pozor, pro kočky a psy je toxická.

Větší místnosti mohou skvěle doplnit exotičtější rostliny, jako jsou kávovníky, citrusy či čajovník. Skvělou volbou je také filodendron, jehož hladké listy se velmi dobře umývají.

Pro tradiční venkovské kuchyně vybírejte německé fialky, domácí štěstí, pelargonie a kvetoucí zvonky.

Foto: saam3rd, Shutterstock.com

Filodendron (philodendron) je nenáročná rostlina a jeho pěstování je velmi jednoduché. Navíc má hladké listy, které se snadno omývají, díky čemuž je do kuchyně ideálníFoto: saam3rd, Shutterstock.com

Kam s nimi?

Rostliny neumisťujte blízko mikrovlnných trub, sporáků nebo na chladničky. Hodí se na parapety, skříňky a v případě větších kuchyní i do květináče na zem. Chcete ušetřit místo? Využijte závěsné nádoby! Na pracovní desku umístěte nejčastěji používané bylinky. Budete je mít vždy po ruce a při práci oceníte i jejich vůni.

Máte volné slunné místo u okna? Vyzkoušejte olivovník! Je dlouhověký a nepotřebuje časté zalévání. Jen v zimě mu poskytněte trochu chladnější prostor. Na stejné místo se hodí i sloupcovitý pryšec, který je nenáročný a teplo ocení i v zimě. Na poličky volte kvetoucí rostliny. Vhodný je příjemně vonící muškát nebo hvězdník. Zajímavou volbou jsou i rostliny s okrasnými plody, například papričky.

Foto: GoodMood Photo, Shutterstock.com

Dracéna (dracaena) čistí vzduch od nebezpečných látek, které mohou vznikat i při běžném vaření. Vyhovuje jí světlo i teplo a nevyžaduje příliš časté zaléváníFoto: GoodMood Photo, Shutterstock.com

Máte v kuchyni nějaké rostliny nebo je považujete za zbytečnost?

Reklama

Související témata:

Načítám