Hlavní obsah

Lékárnička bez prášků: Jaké bylinky byste měli mít doma?

Foto: Kuttelvaserova Stuchelova, Shutterstock.com

Foto: Kuttelvaserova Stuchelova, Shutterstock.com

Reklama

Na běžné neduhy a bolesti nemusíte brát hned tabletky, mnohdy postačí byliny. Jistě není nic lepšího než dobrá osobní zkušenost, ale než se k ní propracujete, nabízíme vám několik tipů.

Článek

Bylo by fajn mít doma jednu univerzální bylinku na všechno, jenže to je ideál. Byť platí, že každá léčivá rostlina může prospět při více zdravotních potížích.

Na nachlazení 

Při zánětech horních cest dýchacích přinese úlevu tymián, který tlumí kašel a také usnadňuje odkašlávání. Vyrobte si z něj sirup, ocení ho i děti. Nebo si v létě natrhejte květy divizny či si je kupte sušené a z nich připravte nálev (jen si dejte pozor, aby se vám do nálevu nepřipletla jedovatá semena). Na rýmu tradičně zabírá inhalace: do vody přidejte pár kapek éterického oleje, například tea tree, borovici, mátu… Pokud vás nachlazení trápí častěji, s největší pravděpodobností potřebujete podpořit imunitu. Tehdy vyzkoušejte čaj z mateřídoušky, či tinkturu z třapatky nachové nebo dnes tak populárního medvědího česneku.

Foto: EQRoy, Shutterstock.com

Tymián snadno vypěstujete i doma v květináčiFoto: EQRoy, Shutterstock.com

Na poraněnou kůži

Až to někdo v rodině přežene se sluněním, měl by si nejprve aplikovat uklidňující obklady, například z heřmánku (můžete použít čaj i výluh). Až poté se natřít mastí nebo olejem. Nejuniverzálnější je měsíčková mast.

Na drobná zranění typu odřeniny nebo řezné ranky skvěle funguje šťáva z aloe vera. Kdo ji má doma v květináči, může odlomit kousek stvolu, rozkrojit ho a potírat postižené místo. Jako dezinfekci lze použít olejíček z tea tree nebo z grepových jader, například i po bodnutí hmyzem, vyjmutí klíštěte a podobně. „Zmírnit otoky po štípanci třeba od komára slibuje odvar z listů růže,“ upozorňuje Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje.

Foto: JSOBHATIS16899, Shutterstock.com

Heřmánek uklidní podrážděnou kůžiFoto: JSOBHATIS16899, Shutterstock.com

Na bolesti

Na bolesti nejrůznějšího původu se hodí čaj z vrbové kůry. Praktický je i tužebník jilmový, jemuž se přezdívá přírodní aspirin. Kromě jiného eliminuje bolest hlavy či kloubů. Koho trápí „jen“ bolesti hlavy či migrény, může zkusit kopretinu řimbabu; pokud ji máte na zahradě nebo v květináči, utrhněte si list a rozžvýkejte ho. Ovšem na bolesti hlavy související s ženskými problémy (menstruace, přechod) se doporučuje andělika lékařská, a to čaj ze sušených oddenků nebo tinktura.

Když vás náhle začne bolet zub, sáhněte po hřebíčku. Stačí ho rozkousnout nebo podrtit a přiložit. Užitečná je také šalvěj, z ní se připravuje odvar ke kloktání či výplachům. „Vynikající bylinou je kostival, zabírá jak na zánět trojklanného nervu, tak na bolesti způsobené naražením nebo podvrtnutím. Čerstvé listy stačí naklepat a přiložit. A kdo je nemá, využije kostivalovou mast či gel, ten navíc příjemně chladí,“ vysvětluje Miroslava Paclová z webu Hortiservis.

Foto: Starover Sibiriak, Shutterstock.com

Tužebníku se říká přírodní aspirinFoto: Starover Sibiriak, Shutterstock.com

Na delikátní potíže

Za bolestmi břicha může stát plynatost a zde uleví bylinky známé jako koření: kmín, fenykl či třeba anýz. Na nafouklé bříško doprovázející menstruaci se osvědčil řebříček. Když vás přepadne průjem, uvařte si čaj z řepíku, který obecně napomáhá trávení a podporuje vylučování žluče. Při opačných potížích, krátkodobé zácpě, uleví čaj z listů senny.

Foto: Starover Sibiriak, Shutterstock.com

Řebříček pomáhá při menstruaciFoto: Starover Sibiriak, Shutterstock.com

Na letní trable

V teplých dnech není nouze o záněty močových cest, pak můžete „nasadit“ lichořeřišnici. „Považuje se za nejsilnější bylinné antibiotikum. Omezuje nadměrný výskyt nežádoucích bakterií v močových cestách a pomáhá v obranných procesech při nastuzení,“ říká Jarmila Podhorná. A přidává další doporučení – dopředu si připravte tinkturu proti plísním: do půl litru alpy francovky či jiného alkoholu nasypte po 100 gramech šalvěje, tymiánu a vlaštovičníku, nechte tři týdny louhovat. Pokud si nějakou plíseň „přinesete“ domů, jednu lžíci výluhu smíchejte se třemi lžícemi octa a tím potírejte umyté nohy.

Foto: orawan jumjana, Shutterstock.com

Půvabná a léčivá lichořeřišnice by na vašem balkoně neměla chybět Foto: orawan jumjana, Shutterstock.com

Na co pozor

Bylinky vycházejí vstříc modernímu životnímu stylu. Kdyby nic jiného, člověk má díky nim pocit většího sepětí s přírodou, i když ho bolí hlava v paneláku v centru města. Ale rozhodně všechny nejsou neškodné, proto dejte pozor na množství, dobu používání i jejich kombinace. Pokud si nejste jisti, volte na vnitřní použití raději tinktury a řiďte se návodem. Jestliže berete léky nebo užíváte antikoncepci, o konzumaci první bylinné pomoci se poraďte s lékařem.

Kterou bylinku považujete za nejuniverzálnější léčivku?

Reklama

Související témata:

Načítám