Hlavní obsah

Sexperti mají jasno: Milování musíte plánovat

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zastáváte názor, že k milování by mělo dojít spontánně, tedy bez plánování? V pořádku, ale k rozkoši se můžete dopracovat i tím, že si sexuální setkání zapíšete do kalendáře! Co všechno z tohoto nápadu vytěžíte?

Článek

„Spontánní sex je krásný, ale pro aktivní a uspokojující sexuální život není v podstatě klíčový, jakkoli kontroverzně to zní,“ říká sexuální terapeutka Vanesa Marin ze San Francisca, která považuje názor „jen spontánní sex je vzrušující“ za mýtus. „Je to možná jeden z největších omylů, se kterými jsem se kdy v praxi setkala,“ uvádí na svém blogu s tím, že do sexuálního života s dlouhodobým životním partnerem se musí vložit úsilí, včetně plánování. A právě to může zafungovat jako afrodiziakum.

Očekávání stupňuje vzrušení

„Ve skutečnosti je snaha o setkání něco jako hlavní motor toho všeho,“ říká odbornice, podle které se většina milenců podobné myšlence brání. „Mnoho mých klientů považuje plánování sexu za málo vzrušující či nudné. Opak je však pravdou,“ zastává názor Vanessa Marin a přidává příklad.

Řekněme, že váš partner míří domů z práce. Čeká na tramvaj, a protože je u zastávky květinářství, aby zabil čas, koupí vám kytku. Ne, že by vás nepotěšila, ale teď jiná varianta. Váš partner sedí ve své kanceláři a přemýšlí o tom, jak moc vás miluje. Zatouží vám svoji lásku dokázat a plánuje, jak by to udělal. Přijde na to, že vám koupí pugét, a tak hledá nejlepší květinářství ve městě, naplánuje taxi a tak dále. Když budete znát historii nákupu, která kytka vám udělá větší radost? Asi ta, nad kterou přemýšlel. „A s plánovaným sexem to funguje úplně stejně,“ objasňuje Vanessa Marin.

Foto: Realstock, Shutterstock.com

Na spontánní sex v dlouhodobém partnerství byste se taky mohli pěkně načekat. Plánujte a bavte se u tohoFoto: Realstock, Shutterstock.com

Tužka, notes a orgasmus

Ve skutečnosti domluvená intimní setkání pomáhají udržet vztah a jiskru v něm, což potvrzuje i jistý průzkum. Americká univerzita Chapman, kterou mimochodem navštěvoval i hezoun Kellan Lutz proslavený rolí Emmetta Cullena ze Stmívání, požádala téměř 40 000 ženatých a vdaných lidí, kteří se svým partnerem žijí víc než tři roky, aby prozradili svoje tajné tipy na sexuální štěstí. Do seznamu jedenácti nejčastěji uváděných doporučení se dostalo i to, že je vhodné si sex zapisovat do kalendáře.

„Stačí, abyste si do diáře poznamenali, že například v sobotu večer budete mít chvíli jen pro sebe,“ radí badatelé z výše uvedené instituce, podle kterých je rozhodně lepší, když se pár pod tíhou každodenních povinností „domluví“ a najde si na sebe čas. Touhu, vášeň a prožitky to nikterak nedegraduje!

Orální pátek a jiné tematické dny

„To, že se předem dohodneme, je naopak hrozně fajn. Vím, jak si mám naplánovat čas, a den před samotnou akcí přemýšlím, co asi s manželem budeme provádět. Občas si o tom i píšeme do práce. Když pak na sex dojde, užíváme si ho úplně stejně jako v jiných případech. Musím říct, že někdy dokonce i víc. Zhmotní se v nás všechno to předchozí napětí. Náš milostný život se tak drží v chodu a oba jsme šťastní,“ přiznává jedna z účastnic internetového diskuzního fóra o vztazích.

„Někdy dokonce praktikujeme tematické dny, na které se obzvlášť těšíme. Třeba tuhle jsme měli orální pátek. To, že jsme se s manželem na sebe usmívali po celý víkend, snad svědčí o tom, že náš milostný život rozhodně není nudný, i když je z větší části nalajnovaný. Pravda je taková, že svůj nejlepší sex jsem prožila právě díky tomu, že jsme s mužem měli jedno nedělní odpoledne volné okénko, na které jsme čekali sedm dní,“ popisuje evidentně sexuálně spokojená žena. Půjdete v jejích šlépějích? Pak nezapomeňte, že i plánovaný sex má svá pravidla.

Na co si dát pozor

Na názor jsme se zeptali i koučky partnerských vztahů a zároveň zakladatelky Školy pro ženy, Lenky Černé. „Co si budeme povídat, pod tíhou našich všedních povinností často zapomínáme na partnerství i intimitu samotnou, což našemu vztahu rozhodně neprospívá. Pro páry tedy opravdu může být prospěšné, když si domluví pravidelný čas pro sebe. Jen bych to nedělala stylem ‚každý pátek máme sex‘, ale spíš bych mluvila o době určené k mazlení, ať se z toho pak vyvine cokoli,“ říká s tím, že ve finále někdy partnerům stačí, když se pomazlí, nebo se vzájemně namasírují. „Důležité je, aby se k sobě partneři intimně přiblížili a nechali věcem volný průběh. Pokud však budou pravidelný čas brát jako sexuální povinnost, může to naopak vyústit v něco, co vztahu ubližuje. Nikdo z nás totiž povinnosti rád nemá, že?“ uzavírá Lenka Černá.

Je podle vás spontánní sex lepší, než ten předem domluvený?

Reklama

Související témata:
Domluva

Načítám