Hlavní obsah

Vášeň, nebo závislost: Je sex každý den normální?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vaše kamarádky se milují stěží jednou za měsíc, zatímco vy někdy i několikrát denně. Je to normální, nebo máte problém se závislostí na sexu?

Článek

„Více než nadměrná potřeba nás dnes trápí nedostatečná touha,“ říká Zlatko Pastor, jeden z předních českých sexuologů s tím, že trvale snížená sexuální touha znamená nedostatek sexuální fantazie nebo z různých příčin ztrátu chuti na sex. V dnešní hektické a na výkon zaměřené době poměrně častá záležitost. Proto je až s podivem, že existují páry, které to mají v posteli jinak.

Kdo hledá, ten i najde

„Našel jsem ideální ženu,“ píše nejmenovaný čtenář, který popisuje, že se svojí partnerkou žije již přes dva roky, přičemž každý večer se v ložnici tohoto páru odehrává milostná exploze.

„Ona nemá žádné problémy s touhou ani orgasmem. Dokonale si v tomhle směru vyhovujeme. Trochu si ale dělám starosti s tím, jak si všichni okolo mne stěžují na nedostatek sexu. Často poslouchám své kolegy i přátele, kteří se svými partnerkami neměli sex týdny nebo měsíce. Mám si snad připadat divně, že u mne doma je všechno v pořádku? Nebo jsme snad já a moje přítelkyně závislí na sexu?“ ptá se anonymně zvídavý čtenář. Takže, pravdu, nebo společensky přijatelnou odpověď?

Když oni všude říkají, že…

Sexuoložka Nikki Goldstein z australského Sydney na svém blogu tvrdí, že pokud jedna spřízněná duše najde druhou, a obě si navzájem rozumí v tom, co je ideální frekvence sexuálních setkání, jedná se o nesmírné štěstí. „Je fajn vědět, že existují páry, které jsou na stejné vlně a mají sex tak často, jak jim to oběma vyhovuje, ale jsou v  menšině,“ vysvětluje a dodává, že samozřejmě neexistuje žádná společností stanovená norma sexu, kterou by milenci měli respektovat, akceptovat nebo přijmout.

Neporovnávejte se, nic tím nezískáte

Je sice jasné, že mnozí lidé se chtějí srovnávat s ostatními a často se zajímají, jak to chodí v ložnicích jiných, nicméně vždy prvotně záleží na osobních preferencích, pocitech a chuti. „Taky pojem sexuální závislost je jistě zajímavý, ale osobně v podobnou věc nevěřím. Každý by se měl soustředit hlavně sám na sebe bez ohledu na to, co říkají druzí. Rozhodně není nikdo divný jen proto, že si sexu užívá víc než jeho okolí,“ podotýká Nikki Goldstein, podle které jsou všechny ankety zaměřené na četnost milostných setkání hodně  nepřesné.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Hypersexualitou je označován stav, kdy vám nadměrný sex narušuje práci i vztahy. Pokud se ale s partnerem shodnete na tom, že 5x denně je tak akorát a stihnete to mimo pracovní dobu, nejste postižený, ale šťastný člověkFoto: fizkes, Shutterstock.com

Statistiky nejsou pravda

„Zpochybňuji většinu statistik, které údajně stanovují běžné průměry. Odpovědi respondentů nikdy nejsou tak docela upřímné, a v podstatě právě kvůli nim jsou pak mnozí zmatení. Takže ne, ten, kdo se miluje třikrát denně, opravdu není divný. Důležité je, aby to vyhovovalo i jeho partnerovi,“ uzavírá sexuoložka.

Zlatko Pastor má stejný názor. „Je velice těžké stanovit horní hranici sexuální touhy a definovat hypersexualitu. Možná je ale hypersexuální ten, kdo si užívá sexu víc než vy,“ glosuje známý český odborník. Čtenář, který si přál zůstat v anonymitě, tak může být v klidu.

Hypersexualita se popisuje jako nadměrná či obtěžující potřeba sexuálního vybití, která narušuje partnerské vztahy, nutí „postižené“ k vysoké frekvenci partnerských nebo autoerotických aktivit a ztěžuje sociální či profesní život. To se ovšem našeho čtenáře netýká, on měl „pouze“ štěstí při výběru partnerky. Můžete v tomhle směru říci to samé?

A jak často se milujete vy?

Reklama

Načítám