Hlavní obsah

Proč je podzim nejplodnější roční období?

Foto: ViDi Studio, Shutterstock.com

Foto: ViDi Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzim charakterizují barevné listy stromů. Že právě opadávají? Tak zrovna tohle se nebude týkat vašeho libida. V milostné oblasti očekávejte spíš pozitivní zprávy! Na co se v chladných měsících můžete těšit a čím vás možná překvapí?

Článek

Kdekdo říká, že si sex nejvíc užívá v létě, konkrétně přes dovolené a prázdniny. Pravdu? I bez slunečního svitu a delších dnů se toho dá zažít poměrně dost.

Sklenička vína, svíčky, romantická komedie a vy dva. Znáte snad lepší plán na říjnový či listopadový den? Výzkumníci z Hongkongské univerzity potvrzují, že přesně po tomhle vy i on prahnete: čím je počasí chladnější, tím víc se chcete oba tulit. Pocit chladu prý aktivuje touhu po teple, a to ve všech formách a podobách. A tělesná blízkost v kombinaci s doteky, jak známo, posiluje emocionální spojení a může vést k milování. Berte tedy podzim jako začátek sexy éry, během níž se rozhodně nudit nemusíte. Příroda vás vítá s otevřenou náručí.

Hormony jsou na vaší straně

Koneckonců, podzim je období, kdy jsou hladiny testosteronu (který je spojován s touhou a vášní) vyšší než kdykoli předtím. Aspoň to potvrzuje několik studií, jejichž cílem bylo sledovat hormony po celý rok – a to jak u žen, tak i u mužů. Ať už je zvýšená produkce testosteronu a s ním spojená chuť na sex v období podzimu způsobena důsledkem starověkých pářicích instinktů, nebo touhou po lidském teple, je to v podstatě jedno. Hlavně když to funguje! Dělá tohle roční období (milostně) dobře i vám?

Pro muže jste atraktivnější než v létě

Připadáte si v dlouhém kabátě jako slon v porcelánu? Nemusíte, vždyť je to sexy! Chcete důkaz? Vyšší hladiny testosteronu jsou zodpovědné za to, že muži pokukují po ženách snad mnohem víc než kdykoli jindy v roce. Aspoň to v časopise Perception hlásí výzkumníci z kanadské Univerzity Simona Frasera: podle tamních expertů jsou pro pány ženská těla atraktivnější právě v chladnějších sezonách.

Jedním z možných důvodů je zmíněný testosteron, ovšem je tu ještě jedna příhodnější příčina, o níž vědci mluví jako o „kontrastním účinku“. V létě jsou pánové často vystaveni spíše spoře oděným ženám. Zkoumají je, líbí se jim nahá pokožka i všudypřítomný flirt. Jenže když je venku zima, nic z toho se nenabízí – a mužům to chybí. Takže prahnou po tom, čeho se jim aktuálně nedostává. A jsme zpět u domácích hrátek. Proto se venku do teplého oblečení klidně zahalte – stačí mrknout a svět vám leží u nohou!

Na podzim zkrátka „kritéria přitažlivosti“ hrají ve prospěch dam, uvádějí výzkumníci. V překladu to znamená, že nadrženost mužů světem vládne… Zvlášť když ucítí tu správnou vůni.

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Dobrému sexu hraje do ruky vše: zima, hormony, oživlé spermie i sezonní jídlaFoto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Efekt, který by nikdo nečekal

Máte rádi dýňové koláče nebo polévky? Až budete připravovat nějakou tu dobrotu, vzpomeňte si, že podle studie australského neurobiologa Alana Hirsche pouhé aroma tykve povzbuzuje průtok krve v penisu o neuvěřitelných 40 procent. Jestli tedy plánujete chlípný večer, šoupněte dýni do trouby a upečte třeba koláč – partnerův rozkrok ožije! Mimochodem, podobný efekt prý způsobuje i opojná vůně čerstvě upečených a nadýchaných koblih.

Alan Hirsch to vysvětluje tak, že tyto pachy vyvolávají nostalgickou či uvolněnou náladu. Tak zkuste podávat jedno či druhé, uvidíte, co na toho vašeho zabere. Je možné, že i vy podlehnete kouzlu podzimních vůní a svezete se na vlně sexy hrátek, které vás ovšem velmi často donutí počítat! Koho nebo co?

Nastává nejplodnější období

Svádí vás vzpomínka na uvolněné prázdniny plné polonahých lidí k představě, že právě léto je jako stvořené k plození? Omyl. V létě je podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR nejvíc porodů, což znamená jediné: plodnost vítězí v chladných měsících. Odborníci si to vysvětlují zkracováním dne, zvýšenou hladinou testosteronu a třeba i zažitými návyky ještě z dob pravěku.

Statisticky řečeno, podzim je nejplodnější lidské období (zejména listopad a prosinec), přičemž počty porodů se zvyšují v srpnu a září. A známý fakt, že koncentrace a počet spermií je od srpna do října nejnižší kvůli letnímu teplu a často trvá několik týdnů, než se čísla vrátí, do toho krásně zapadá.

A jak podzim působí právě na vás?

Reklama

Načítám