Hlavní obsah

Nejoblíbenější superpotravina světa: 7 mýtů o čokoládě

Foto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Foto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O čokoládě se říká hodně věcí. Může skutečně zhoršit akné, nebo je to spíš oslavovaný lék na srdce i depresi? Převažují u ní pozitiva nad negativy, nebo je lepší si ji dopřát jen výjimečně?

Článek

Ujíždí na ní spousta žen, především když se potřebují vypořádat se špatnou náladou, trudnomyslností před menstruací nebo jen zahnat mlsnou. Na rozdíl od sušenek nebo bonbonů ale čokoláda není jen obyčejný sladký hřích. Věříte všemu, co se o ní říká?

Tvrzení první: vyvolává alergie 

Částečně pravda. Čokoládová alergie či intolerance jako takové neexistují, dráždivé ale bývají některé složky pochoutky: kakao, ořechy nebo mléko. Mohou způsobit jak trávicí obtíže, tak kožní reakce, v nejhorším případě i dýchací problémy. Pokud tedy máte alergii například na ořechy, sledujte etikety čokolád.

Tvrzení druhé: zhoršuje akné

Lež, ale... Žádný průzkum to nikdy nepotvrdil. Akné je hormonální nemoc, kterou obecně zhoršuje nezdravý životní styl, tedy i nevhodný jídelníček. Mnohem větší škodu napáchá přemíra konzervantů, soli či sacharidů, dráždivé potraviny, nedostatek čerstvého ovoce, zeleniny a vlákniny. Čokoláda může uškodit jedině v případě, že je nekvalitní a plná „příchutí“, cukru či levného mléka, které může obsahovat dokonce i hormony.

Tvrzení třetí: rychle nabudí

Částečně pravda. Na pocity únavy funguje jako bleskový restartovač. Jenže bohužel jen na chvíli. Stejně jako jakákoli jiná sladkost i čokoláda zvedne hladinu cukru v krvi, takže pocítíte více elánu. Ovšem jen co cukry klesnou, přichází ještě větší útlum.

Foto: mama_mia, Shutterstock.com

Druhů čokolád je hodně, ovšem ne všechny jsou stejně zdravéFoto: mama_mia, Shutterstock.com

Tvrzení čtvrté: zažene depresi

Ano, ale… Když jste smutní, čokoláda skutečně pomůže – spustí produkci serotoninu, hormonu štěstí, který zklidňuje a tlumí úzkost. Takovou službu vám ale poskytne pouze kvalitní tmavá čokoláda s vysokým obsahem kakaa. Sledujte proto pečlivě obal. „Pozor především na to, že příliš mnoho cukru dokáže deprese naopak vyvolat,“ varuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse. A 100 gramů levné náhražky ho může obsahovat až 60 gramů! Nutriční terapeutka doporučuje čokolády s obsahem kakaa nad 70 % a sníst ne více než jeden či dva čtverečky najednou.

Tvrzení páté: chrání srdce 

Ano! Kakao povzbuzuje srdeční činnost a dodává hořčík, který organismus podporuje při boji se stresem. Srdci velmi prospívají fytonutrienty flavonoidy. „Jsou to přírodní látky, které pomáhají udržovat krevní tlak v normě a zlepšují průtok krve do srdce,“ vysvětluje Susan Bowerman, výživová expertka společnosti Herbalife. „Jenže ne všechny čokoládové výrobky obsahují dostatečné množství flavonoidů. Jejich obsah totiž klesá při průmyslovém zpracování čokolády, kdy se přidávají látky jako cukr nebo mléko. Čím je čokoláda hořčejší, tím více zdraví prospěšných flavonoidů obsahuje.“

Tvrzení šesté: je silné afrodiziakum

Ano, ale... Čokoláda obsahuje fenyletylamin, který umí prohloubit vášeň i pocit intimity. S chutí ji proto přizvěte do ložnice – jako klasickou pochoutku, ale třeba i jako masážní olej. Povzbudí vás již jen její vůně. Ke zpestření milostných radovánek přispěje, jestli však potřebujete spolehlivější vzpruhu, čokoláda to nebude. Pro skutečné afrodiziakální účinky byste ji totiž museli konzumovat po desítkách kil. Více fenyletylaminu obsahují dokonce i mnohem méně sexy potraviny, jako je zelí, květák nebo tvrdý sýr.

Tvrzení sedmé: je zázračná superpotravina

Ano! Chrání srdce, pomáhá nervovému systému, obsahuje vitaminy a minerály, díky obsahu antioxidantů chrání i před rakovinou a degenerativními chorobami. Již jen její vůně zahání chmury a posiluje obranyschopnost. „Nezapomínejte ale na to, že mnoho výživných a zdravých potravin, jako je právě i tmavá čokoláda (ale i mandle, vlašské ořechy, avokádo a červené víno), je velmi kalorických. I když je skvělé vybírat si superpotraviny, při zvažování velikosti porcí používejte zdravý rozum,“ dodává Susan Bowerman.

Milujete čokoládu?

Reklama

Načítám