Hlavní obsah

Vyvracíme mýty aneb Může za akné nedostatek sexu, čokoláda nebo vymačkávání?

Foto: Bilion Photos, Shutterstock.com

Foto: Bilion Photos, Shutterstock.com

Reklama

Akné se bohužel netýká jen dospívající mládeže. Trápí vás i v dospělosti a vy stále věříte, že to máte z čokolády a kyselých okurek? Pojďte se podívat, jaké nejčastější pověsti se k akné vážou: má lidová moudrost pravdu, nebo je úplně mimo?

Článek

Předpokladem ke vzniku akné je především typ pleti a množství a kvalita kožního mazu. Nelze zanedbat ani celkový stav organismu, zejména hormonální a lymfatický systém, ale ani rychlost metabolismu a případnou přemíru toxinů v těle. Vliv mají i stres či dlouhodobý pobyt v nečistém prostředí. To vše vám může projev akné zhoršit, pokud se s ním potýkáte, anebo vytvořit pár nežádoucích pupínků v případě, že vám potíže s pletí skoro nic neříkají.

O akné koluje řada mýtů: vznik pupínků se připisuje konzumaci čokolády a smažených jídel, používání kosmetiky s obsahem alkoholu nebo nedostatečnému sexuálnímu životu. S odborníky jsme se podívali na některé z nich – jsou to opravdu jen pověry, nebo na nich může být špetka pravdy?

Mýtus první: Máte to z jídla

Citrusy, čokoláda, alkohol, kořeněné či smažené pokrmy... To jsou potraviny nejčastěji spojované se vznikem akné. Obecně je odsoudit nelze – na každého mohou působit jinak, a není tedy možné říct, že za bolestivými pupínky stojí právě ony. „Vliv potravin na vznik akné je velmi kontroverzní téma a už více než půl století je toto téma diskutované. Ovšem správná životospráva a zdravý životní styl je tou pravou volbou za všech okolností a léčbě rozhodně napomáhá,“ prozrazuje Karolína Mrázková, digital manažerka společnosti Bioderma.

Nevyvážený jídelníček neprospívá celkovému zdravotnímu stavu, takže se určitě podepisuje i na kvalitě pokožky: zatímco někomu pomůže vyvolat akné, jinému způsobí nadměrnou suchost nebo předčasné stárnutí pleti. Každý jsme jiný a naše reakce jsou rozdílné.

Ovšem – jestli se naopak chcete ke krásnější a zdravější pleti projíst, je doporučení mnohem konkrétnější. Například červená paprika udržuje pokožku vláčnou a jemnou díky obsahu vitaminu C, brzdí proces stárnutí a chrání i proti UV záření. Na „céčko“ jsou bohaté i jahody, salátové okurky nebo mango. „Zevnitř dodávejte pleti hlavně vitaminy A, B a C, dále esenciální mastné kyseliny, zinek a selen. Velmi důležitý je také pitný režim. Bez vody kůže vysychá a pak ztrácí schopnost plnit své funkce – ochrannou, vylučovací i estetickou,“ zní rada dermatologa Miloše Kravciva z Lékařského domu Praha 7.

Mýtus druhý: Viníkem je make-up i nípání

Nejdůležitější zásadou správné péče je používat kosmetiku speciálně určenou pro váš typ pleti, špatně zvolená sice vznik akné nezapřičiňuje, ale může jeho průběh zhoršovat. V ideálním případě by měla kosmetika řešit nejenom projevy problémů (zde pupínky a černé tečky), ale také jejich příčiny. „Takový kosmetický produkt snižuje tvorbu mazu a co nejvíce navrací změny kožního mazu do normálu jako u zdravé pleti, pokožku vyhlazuje a tím uvolňuje ucpané póry, působí protizánětlivě a antibakteriálně, pleť po celý den hydratuje,“ popisuje Karolína Mrázková.

Trápí vás akné a máte pocit, že je mastnou pleť potřeba trochu vysušit? To je častá chyba! Pokožka reaguje nadměrnou tvorbou mazu (a tím se více leskne), dochází k ucpávání pórů a vzniku pupínků – dostanete se tak do začarovaného kruhu. Vyhněte se proto přípravkům s obsahem alkoholu a mýdla, obě tyto složky vysušují.

I problematická pleť potřebuje hydratovat a dýchat. Na rozšířené póry a citlivé mazové žlázky je mnohem lepší používat lehčí gel-krémy než hutné těžké krémy. Rozsáhlejší ložiska akné si zaslouží dermatologickou péči a skutečně léčebné přípravky, tedy spíše z lékárny než z drogerie. Zanícených míst a červených boláčků se pokuste co nejméně dotýkat, zanesete si do nich jen další nečistoty a problém ještě zhoršíte. Svědění a pnutí pomohou zklidnit SOS tyčinky a séra k lokálnímu užití. Hloubkové čištění zvládne nejlépe kosmetička, chcete-li se do něj pustit sami, pak vždy jen na odlíčené pleti, mějte čisté ruce, použijte papírový kapesníček a místo důkladně vydezinfikujte!

Foto: Archiv firem

Vhodně zvolený krém nejen hydratuje, ale také eliminuje pupínky a černé tečky. Na foto (zleva): Přípravek na biologické bázi Bioderma Sébium Global, 449 Kč. Lehký krém na aknózní pokožku Krásná slečna, Havlíkova Apotéka, 254 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zánětlivá ložiska nevymačkávejte, ale zkuste zklidnit. Na foto (zleva): Zklidňující SOS gel proti akné s levandulí, vřídelní solí a hřebíčkem, Manufaktura, 149 Kč. Bioaktivní klidnicí krém při akné, Epiderma, 148 KčFoto: Archiv firem

S ohledem na typ pleti vybírejte i dekorativní kosmetiku, zejména make-up. Tomu se nevyhýbejte, je logické, že nedostatky budete chtít zamaskovat. Ovšem vybírejte jedině nekomedogenní přípravky, ideálně určené přímo na mastnou a aknózní pleť. „Dnes jsou na trhu produkty, které projevy akné nejenom skvěle překryjí, ale v ideálním případě je také eliminují,“ doplňuje Karolína Mrázková.

Foto: Archiv firem

Make-upu se nebojte, vybírejte ale jen kvalitní, nezatěžující. Na foto (zleva): Rozjasňující tekutý make-up Bourjois Healthy mix Radiance Reveal, 439 Kč. Krémový make-up Sensai Cellular Performance Foundations, 1726 KčFoto: Archiv firem

Mýtus třetí: Máte akné? Jste špindíra!

Bohužel se stále najdou ti, kdo akné připisují nedostatečné hygieně a zanedbané péči o pleť. Je to nesmysl, akné je onemocnění ovlivňované hormonálně – v důsledku nadprodukce androgenů. Tu můžete mít danou geneticky, souviset může i s endokrinologickými chorobami, s užíváním léků na problémy s tlakem, ale i s  nevhodnou hormonální antikoncepcí.

Má-li hygiena na pleť nějaký vliv, tak spíše její přemíra – dochází k přílišnému odmašťování a narušení přirozené kožní bariéry. To paradoxně způsobuje zvýšenou tvorbu kožního mazu jako obrannou reakci proti vysušení.

Nejde tedy o to, mýt se co nejčastěji, úplně stačí pleť očistit ráno a večer, stejně jako každý jiný typ pleti. Nejlépe ale vhodnými přípravky pro aknózní pleť a ucpané póry. Jednou týdně přidejte i hloubkově čisticí masku a jemný peeling, který působí do hloubky a předchází zánětům. Zbavíte se tak černých teček, odumřelých kožních buněk a přebytečného mazu, které se v rozšířených pórech více usazují – a právě kvůli nim působí pleť na pohled nečistě. Krémy a séra nanášejte jedině na čistou pleť, jinak se jejich účinek neprojeví, i kdyby byly sebelepší a sebedražší.

Foto: Archiv firem

Ráno i večer odstraňte z pleti nečistoty i zbytky make-upu přípravkem určeným přímo pro aknózní pleť. Na foto (zleva): Čisticí pěnivý gel Sébium Gel Moussant, Bioderma, 349 Kč. Čisticí gel na obličej s australským čajovníkem, Dermacol, 105 KčFoto: Archiv firem

Mýtus čtvrtý: Je za tím PMS i nepravidelný sex

Akné je onemocnění řízené hormony, jakékoliv hormonální výkyvy mohou tedy skutečně působit negativně a stav pleti zhoršovat. Opět je ale reakce velmi individuální. Zkuste proměnlivost kvality pokožky sledovat s ohledem na svůj menstruační cyklus a plánovat si podle toho domácí čištění i návštěvu kosmetičky, ať z péče dostanete maximum.

Pupínky se vám opravdu mohou vysít s příchodem menstruace, ale i třeba když jste čerstvě zamilovaná nebo v psychické nepohodě, to rovněž rozbouří hormony. Proto se objevil i mýtus, že hodně sexu nebo naopak jeho nepravidelnost působí na akné. Pupínky nesouvisí ani tak se samotným sexem, jako spíše s kolísáním hormonů v souvislosti s vašimi náladami a milostným stavem.

„Stres negativně působí jak na naše zdraví, tak i na vzhled pokožky. Hormony, které se v těle při stresu vyplavují, oslabují ochrannou bariéru pleti, pokožka je vysušená, ztrácí jas a zdravou barvu, objevují se červené žilky, kruhy a váčky pod očima, hluboké vrásky a tváře jsou povislé. Navíc se mnohem více tvoří vrásky, protože stresovaný a naštvaný člověk dělá různé nepřirozené grimasy,“ vysvětluje Miloš Kravciv. Proto je vedle péče důležité i vyhýbat se stresovým situacím, umět relaxovat a dostatečně spát.

Také se potýkáte s akné i v dospělosti?

Reklama

Načítám