Hlavní obsah

Jak dostat myši z domu? Pomůže čokoláda i pískání!

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

První krok v boji s hlodavci nespočívá v nastražení pastiček, ale v úklidu a vyhledání míst, kudy k vám chodíFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chroustání pod skříní, trus na podlaze a okousané sáčky s těstovinami ve spíži? Právě tak se může ohlásit nový, rozhodně ne zvaný návštěvník. Jak se ho co nejrychleji zbavit?

Článek

Před zimou se každý rok stahují myši, potkani a další nezvaní hosté do domů a bytů a znovu je tu otázka: jak se jich spolehlivě zbavit? Rozhodně by vám mohlo pomoci pár zaručených metod!

Zrušte ráj!

Prvním krokem je najít cestu, kudy k vám chodí. Vytipujte si možnosti a kolem nich nasypejte sádru nebo mouku – stopy je pak prozradí. Ucpěte všechny otvory kolem přívodních trubek, utěsněte okénka, spáry. Samozřejmě byste neměli nechávat ani dlouho otevřené dveře – a to hlavně v teplejších dnech podzimu.

Doslova rájem jsou pro hlodavce místa, kde je zmatek a nepořádek, zbytky jídla a volně přístupné potraviny. Takže jedním ze základních kroků prevence je úklid – vyházejte nepotřebné, zbytky jídla dejte do popelnice nebo na kompost, potraviny do pevných a uzavíratelných nádob.

Pasti, pasti, pastičky

Ve chvíli, kdy jste si jisti, že vstupní brány jsou uzavřené, nastražte pasti. Jsou levné a efekt vidíte hned. Klasické dřevěné pastičky můžete zaměnit za celoplastové nebo celokovové modely, můžete lapat i do odchytových klícek a pak myšky vynášet do polí mimo obec – ovšem pozor, mají tendenci se vracet!

Foto: Bachkova Natalia, Shutterstock.com

Ideálním pomocníkem v boji s hlodavci jsou samozřejmě kočky. Někdy i pouhá přítomnost postačí, aby se vašemu domovu myši vyhnulyFoto: Bachkova Natalia, Shutterstock.com

Jako návnada se do pastiček dává leccos. Do hitparády „nej" návnad jistě patří na sádle opečený chléb, granule pro psa nebo kočku, kůže ze špeku, slanina, ale i kousek hořké čokolády nebo ořechu. Na takovou dobrotu se myš jistě chytí, ale mnoho z vás může pak mít docela problém ji z pasti vyndat. Pokud víte, že do takové skupiny patříte, zvolte raději nástrahy.

Nastražte návnady

Návnady na hlodavce, čili myši, krysy a potkany vyjdou na pár korun, ale i stovek, sejde na typu a množství.

„Nástrahy na myši, krysy a potkany obsahují speciální látky, které hlodavce usmrtí asi sedm dní po jejich pozření. Často jsou uzavřené v deratizačních boxech, takže děti a domácí zvířata jsou v bezpečí. Nemusíte se bát ani toho, že by pes či kočka uhynuli po pozření otráveného hlodavce – koncentrace účinné látky není moc vysoká, ale stačí k tomu, aby myš či jiný hlodavec zemřel na vnitřní krvácení. Ale použití rukavic a opatrná manipulace s chemickými nástrahami jsou stejně na místě,“ radí Marek Špacír, hlavní technik deratizační společnosti Adera s.r.o.

Nevýhodou je, že hlodavec může uhynout i v bytě, a pokud ho včas nenajdete, může se začít rozkládat.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Co do pastičky, aby to myš přilákalo? Skvěle zabírá opečený chléb, tvrdý sýr, ale i hořká čokoládaFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Odežeňte je zvukem nebo vůní

Elektronické odpuzovače vydávají hlodavcům nepříjemné zvuky. Základní modely vyjdou na stovku, ty profi i na několik tisíc.

„Plašič vysílá pro zvířata nepříjemné ultrazvukové signály, které jsou pomocí elektronických obvodů upraveny tak, aby si škůdci na zvuk přístroje nezvykli – je automaticky nastavená změna kmitočtu. Účinná plocha odpuzovače závisí na členitosti prostoru,“ říká Mojmír Vlašín z Ekologické poradny Veronica. Stoprocentní záruku, že se u vás neobjeví ani jedna myš, vám však plašiče nedají.

Babské rady sázejí na čich hlodavců a jejich neoblíbené vůně. Myši prý nepůjdou tam, odkud ucítí heřmánek, řebříček, mátu, listy ořešáku, vratič a česnek. Dokážou je prý odradit i klasické přípravky proti molům, takže jestli nechcete po bytě a sklepích věšet svazky bylinek, můžete je nahradit vonnými tyčkami či bločky proti molům.

Vyzkoušeli jste všechny metody, dokonce je i kombinovali, ale výsledek vás nepotěšil? Pak je na čase obrátit se na odborníky na deratizaci. V takovém případě počítejte s cenou kolem 1200 Kč za zásah, ale za výsledek ručí.

Máte vlastní zaručené metody, jak vyhnat hlodavce? Rozhodně se o ně podělte!

Reklama

Související témata:

Načítám