Hlavní obsah

Čokoládu? Každý den! Funguje proti infarktu, jako afrodiziakum a chrání zuby

Foto: Fortyforks, Shutterstock.com

Foto: Fortyforks, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milujete čokoládu v jakémkoli skupenství i množství? Pak pro vás máme trochu „omluvenku“ a snad i další důvod, proč si ji dopřát: Je mimořádně zdravá!

Článek

Že je čokoláda zdraví prospěšná, to jste jistě už slyšeli a možná to i rádi opakujete, abyste tím ospravedlnili její častější konzumaci. Je to svatá pravda – jenom dost záleží na tom, jakou čokoládu myslíte a kolik jí míníte spořádat. A v tom vám uděláme jasno :-).

Je vážně zdravá?

Je – kdysi se dokonce prodávala jen v lékárnách a pacientům ji lékaři předepisovali doslova jako životabudič po těžších onemocněních. Čokoláda pomáhá snížit krevní tlak, zmírňuje riziko infarktu, má příznivý vliv na činnost srdce a kondici cév. Zmenšuje srážlivost krve, je silným antioxidantem a bojovníkem proti volným radikálům. Pomůže s alergií i artritidou, povzbuzuje činnost mozku a zlepšuje koncentraci i paměť.

Můžete si ji dopřát i jako zdroj mnoha minerálů – obsahuje hořčík, fosfor, draslík, měď, železo, vápník a fluor. Patří také mezi potraviny dobré pro chrup: fluor, třísloviny a kakaové máslo vytvoří při rozkousání na povrchu zubů povlak, který chrání před aktivitou bakterií.

Čokoláda vám pomůže bojovat i proti překyselení organismu, protože působí slabě zásadotvorně. Navíc funguje i jako afrodiziakum – a to díky obsaženému fenyletylaminu. Mimochodem, na ten jsou citlivější ženy.

Bojíte se přes všechno řečené, že po konzumaci čokolády hlavně přiberete? „Je škoda, že čokoláda zapadla do škatulky potravin, které jsou nezdravé, tedy bychom si je měli odříkat. Prý vede k nadváze, alergiím, způsobuje akné… Ale to se bavíme o masově vyráběné ‚čokoládě‘ plné tuků a cukrů. Ovšem kvalitní hořkou čokoládu můžeme jen doporučit,“ říká výživový poradce Martin Jungmann. Za zdravé množství se považuje většinou „jeden řádek“ čokolády – odborníci udávají, že by to mělo být mezi 10 a 30 gramy denně.

Foto: Tyshchenko Photography, Shutterstock.com

Kousek kvalitní čokolády je vlastně lék, což potvrzují i odborníciFoto: Tyshchenko Photography, Shutterstock.com

Jak vybrat kvalitu

Když mluvíme o tom, že je čokoláda zdravá, pak máme na mysli tu kvalitní. Jenže jak ji poznat? „Některé parametry kvality se snadno dozvíte z etikety, po jiných je potřeba pátrat trochu hlouběji, což se ale rozhodně vyplatí,“ radí David Kukla, zakladatel Sklizeno. Na co se zaměřit?

  • Cena - vyrobit pořádnou čokoládu není levné a počítejte s tím, že jakostní výrobek vás vyjde kolem 80 Kč za běžnou tabulku.
  • Procenta kakaa - neplatí rovnice, že čím víc procent kakaa čokoláda obsahuje, tím je kvalitnější. „Je to daleko složitější, protože procenta nutně neznamenají víc kakaových bobů v čokoládě, ale objem kakaa a kakaového másla, tedy meziproduktů vyrobených za vysokých teplot z kakaových bobů. A ty nejsou tak zdravé, jako když se čokoláda vyrábí šetrně přímo z kakaových bobů. Navíc přidáním kakaového másla, v některých případech i rostlinného tuku, se čokoláda vlastně ředí, stává se tučnější a méně zdravou,“ vysvětluje David Kukla. Pokud se chcete přece jen procenty řídit, pak sáhněte po čokoládě, která má alespoň 60 %.
  • Složení - na výrobu kvalitní čokolády není zapotřebí moc surovin. Rozhodně nepotřebuje žádná éčka, stabilizátory a podobné látky ani přidávat další tuk. Je jen na vás, zda si vyberete produkt s cukrem nebo jiným sladidlem navíc a jestli zvolíte jemnější chuť s mlékem.
  • Výroba - stojíte-li o kvalitu, vyberte si ručně vyráběnou čokoládu z kakaových bobů, a jestli chcete zvláště zdravou variantu, pak ještě v raw kvalitě.

Pár zdravých tipů

Samozřejmě jsme se porozhlédli a v obchodní nabídce jsme našli pár tipů na kvalitní čokoládu, většinou ručně vyráběnou.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Čokoláda Ajala 70 %, z tzv. bean-to-bar kvalitních kakaových bobů s prověřeným původem, sušené třtinové šťávy a soli, 45 g za 95 Kč. Čokoláda Janek Passion 72 %, kakaová hmota, kakaové máslo, cukr, 120 g za 199 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Speciálně vyrobená jemná hořká čokoláda Herzfit 65 % s bioaktivními kakaovými flavonoidy pro pružné cévy a s pozitivním vlivem na kardiovaskulární systém, 100 g za 121 Kč. Čokoláda Jordi’s Dark Milk 74 %, kakaové boby, sušené mléko, třtinový cukr, 45 g za 75 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Čokoláda Lifefood bio raw 60 %, s ořechy a třešněmi, prášek z nepražených kakaových bobů, prášek z maky, 70 g za 74 Kč. Hořká bio čokoláda Naturalis s plody mochyně, procenta kakaa neuvádí, vlastní receptura, 80 g za 95 KčFoto: Archiv firem

Jakou čokoládu máte nejraději vy? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám