Hlavní obsah

Nejšílenější svatební zvyky: Kdo posílá nevěstu na výkrm?

Foto: Dari Ya, Shutterstock.com

Foto: Dari Ya, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zametání střepů, házení rýže či rozlučka se svobodou patří k svatebním zvykům, které důvěrně známe. Ve vzdálenějších místech planety však přežívají mnohem podivnější tradice. Kam poslat nevěstu na výkrm a proč se v Číně před veselkou pláče?

Článek

Dnešní den patří zamilovaným. A ať už se řadíte k jeho sympatizantům, nebo vám slovo Valentýn vyvolává příznaky alergické reakce, zajímavosti ze života zahraničních snoubenců zaskočí každého.

Čeká vás šťastná událost? 8 věcí, které na svatbě nikdy nedělejte!

Tučné nevěsty z Mauritánie 

Ideál ženské krásy se mění nejen v průběhu času, ale jeho vnímání se liší i v různých koutech světa. A modelky s mírami 90–60–90 by v Mauritánii neuspěly. Aby si zdejší dívky zajistily budoucnost a dobře se vdaly, musejí vážit mnohem víc než ty, které známe z obálek časopisů. Čím kypřejší tvary budoucí nevěsta má, tím je pro muže atraktivnější.

Rodiče posílají dcery na dvouměsíční vykrmovací tábory, kde dívky konzumují až neuvěřitelných 16 tisíc kalorií denně a jen snídaně tu trvá tři hodiny. Vydatné porce a tučné velbloudí mléko účastnice kurzu musejí pozřít i přes protesty či bolesti žaludku. Tato šílená praktika zvaná leblouh je v posledních letech na ústupu, stále však existují místa, kde se jí dívky nevyhnou.

Foto: Senderistas, Shutterstock.com

Na tábor, z kterého se vrátí o několik kilo těžší, jezdí některé dívky už od šesti letFoto: Senderistas, Shutterstock.com

Skotský koktejl

Kuriózní, i když mnohem nevinnější tradici zažívají nastávající nevěsty a ženichové také ve Skotsku. Šťastné manželství zaručí rituál černění (blackening), který se provádí několik dní (někdy týdnů) před obřadem. Ačkoliv zamilovaný pár dobře ví, že jej bude muset podstoupit, netuší, kdy a kde přesně proběhne. O co se jedná?

Přátelé i rodinní příslušníci dvojici v nestřeženém okamžiku přepadnou a polijí ji kýblem vlastnoručně vyrobené směsi. Mezi hlavní ingredience patří třtinová melasa, mouka, jídlo pro psy, vajíčka (klidně zkažená) či rybí vnitřnosti. Někteří vtipálci přidají navrch i peří, které se na ulepené oběti zákonitě pořádně přichytí. Akce by se navíc měla odehrávat na očích veřejnosti.

Fidži a relikvie z hlubin oceánu 

Žádost o ruku jejich vyvolené tropický ráj mužům nikterak neusnadňuje. Nejenže o ni musejí poprosit případného tchána, což známe i z našich končin, ale ještě mu mají donést netradiční dar – zub vorvaně obrovského. V Oceánii jej označují slovem tabua, což se dá přeložit jako posvátný. Nosí se na krku jako náhrdelník, je symbolem bohatství i prosperity, přináší štěstí a svému majiteli zvyšuje společenský status. Cena za velrybí trofej se v současnosti může vyšplhat do několika stovek až tisíců dolarů.

Foto: Steven Giles, Shutterstock.com

Velrybí zub bývá součástí náhrdelníku a rozhodně se nejedná o levnou záležitost Foto: Steven Giles, Shutterstock.com

Slzavé údolí v Číně

Ne všichni na světě považují svatbu za radostnou událost. Nevěsty z kmene Tchuťiaů tu svou oplakávají i měsíc před obřadem alespoň hodinu denně. Po deseti dnech se k rituálu přidá také matka, později babička, sestry a tety. A poslední noc před veselkou může brečet spolu s budoucí vdanou paní ještě devět svobodných dívek.

Nepředstavujte si ale žádný hysterický výjev. Jejich nářek je velice kultivovaný, navíc doprovázený písněmi. Jediné nadávky, které z dámských úst zaznívají, jsou adresovány dohazovačům, kteří sňatek domluvili. V některých vesnicích si totiž nastávajícího chotě družka nevybírá. A láska? Ta vlastně není podstatná. Koneckonců tradice plná slz přinese stejně do manželství štěstí.

Foto: Fery Mulyana, Shutterstock.com

Ne každé ženě je před svatbou do smíchu. V Číně před svým velkým dnem nevěsty pláčou celý měsícFoto: Fery Mulyana, Shutterstock.com

Švédské polibky 

Švédové neuznávají patriarchální zvyky. Představa, že muž předává svou dceru jinému muži, se jim nelíbí, a tak nevěsta kráčí uličkou k oltáři po boku svého snoubence namísto vlastního otce. Může se ale stát, že pár do programu začlení obě tradice. Další zajímavost pak probíhá během svatební hostiny. Jakmile totiž novomanželka odejde třeba na toaletu, všechny přítomné dámy se seřadí a jedna po druhé políbí osamoceného ženicha. A když opustí místnost on, stojí zas pánské osazenstvo frontu na nevěstu.

Foto: IVASHstudio, Shutterstock.com

Ani na Skandinávském poloostrově neprobíhají stejné svatby jako u nás, i tady jsou znát kulturní rozdílyFoto: IVASHstudio, Shutterstock.com

Reklama

Načítám