Hlavní obsah

8 věcí, které na svatbě nikdy nedělejte!

Foto: Mila Supinskaya Glashchenko, Shutterstock.com

Foto: Mila Supinskaya Glashchenko, Shutterstock.com

Reklama

Chystáte se letos na svatbu a dlouho jste na žádné nebyli? Možná jste někam do zadního šuplíčku v hlavě zastrčili, že i taková slavnost má společenská pravidla, která je potřeba dodržovat. Tedy pokud nechcete, aby o vás ostatní svatebčané mluvili jako o pořádném nevychovanci.

Článek

Jasně, pohledy přítomných jsou vždy upřeny na nevěstu a ženicha. To však neznamená, že vy jste neviditelní. Naopak – jakmile se některý host dopustí společenského přešlapu, určitě si toho někdo všimne a následně to ostatní svatebčané řádně okomentují. Na co si tedy dát pozor, abyste se do hledáčku mravokárců nedostali i vy?

1. Šaty dělají člověka

Jak říkali Voskovec s Werichem, je to pravda odvěká. Co si obléknete na svatbu, o vás hodně vypoví. Rozhodně se vyhněte černým šatům. Nejdete přece na pohřeb, ale na oslavu života a lásky! To pravé ořechové není ani model v bílé, pokud tedy nejste maminka nevěsty – tam se to toleruje a je to na domluvě, stejně jako v případě družiček. Poslední slovo má vždy nevěsta.

Určitě se držte doporučeného dress codu a pozor si dejte nejen na barvu (která je často určená), ale i na střih. Dámy, buďte obezřetné, co se týče výstřihů a délky šatů, abyste příliš nepohoršovaly. Nejste-li si jisté, nebojte se zeptat.

Foto: DenisProduction.com, Shutterstock.com

Černou barvu si schovejte na pohřeb, na svatbu si vezměte raději něco veseléhoFoto: DenisProduction.com, Shutterstock.com

2. Mějte časovou rezervu

Akademická čtvrthodinka se na svatbě nepočítá. Ať už jdete do vesnice, vzdálené co by kamenem dohodil, anebo musíte zdolat několikasetkilometrovou cestu, vždycky mějte dostatečnou časovou rezervu. Přiřítit se na obřad na poslední chvíli není příjemné pro nikoho. Můžete narušit program a strhnout na sebe pozornost. Navíc pak už po zbytek oslavy budete „ti, co přijeli pozdě“. A jestli už se z jakéhokoliv důvodu opozdíte, zůstaňte někde vzadu či opodál a nederte se dopředu.

3. Buďte off-line 

Možná vám to připadá jako banalita, ale během obřadu se raději plácněte přes ruce, než abyste do nich uchopili mobilní telefon. Byť pod záminkou, že si chcete nevěstu se ženichem vyfotografovat. Od toho mají fotografa, který jim udělá krásné snímky, a oni se o ně s vámi zaručeně podělí. Podívejte se na to s nadhledem: před oddávajícím stojí dva lidé, kteří se milují a chtějí svoji lásku zpečetit. A za nimi je dav nadšenců s mobilními telefony nad hlavou jako na rockovém koncertě. Raději zůstaňte chvíli off-line a užijte si s nimi ten okamžik. Když už nějaké fotografie pořídíte, raději se předem optejte, zda nejsou nějaká pravidla ohledně jejich přidávání na sociální sítě – někdy si to nevěsta s ženichem nemusejí přát.

Foto: Arman Zhenikeyev, Shutterstock.com

Mobil nechte v kabelce nebo kapse a při obřadu ho nevytahujte Foto: Arman Zhenikeyev, Shutterstock.com

4. Pozvánka mluví jasně 

Někdy to může být k zlosti, ale pokud jste obdrželi pozvánku pro jednoho, rozhodně se na svatbě – jako velké překvapení – neukazujte ve dvou! Nevěsta s ženichem mají podrobně rozpočítaná místa a pečlivě uspořádaný zasedací pořádek, který tím značně narušíte. Máte-li někoho, bez něhož si svatební den svých blízkých neumíte představit, oslovte je ještě před svatbou a zeptejte se. Nesnažte se ale zařizovat si své „plus jedna" za každou cenu. To nevěsta s ženichem nemají příliš v lásce. Stejně tak platí, že když nepotvrdíte pozvání včas, raději zůstaňte doma.

5. Pijte s mírou

Veselka bývá spojena s hostinou a dostatkem pití, samozřejmě i alkoholického. To ale neznamená, že se musíte opít jako mužik. Skleničku na přivítanou přijměte, ale není třeba rovnou posílat i do druhé či třetí nohy. Nemuseli byste se dožít ve zdraví obřadu, a navíc se tak zvyšuje pravděpodobnost, že si na hostině a večerní oslavě utrhnete ostudu. A bude to nepříjemné nejen pro vás, ale i pro ostatní hosty.

Foto: IVASHstudio, Shutterstock.com

Nebojte se dát si skleničku, ale snažte se držet na uzdě, ať si neuříznete ostudu Foto: IVASHstudio, Shutterstock.com

6. Mluvte, jen když jste tázáni 

Povídejte si s ostatními hosty, ale nesnažte se být přehnaně aktivní a nedožadujte se proslovu ke svatebčanům, jestliže vás o něj nikdo nepožádal, případně jste se předem nedomluvili. Jednak tím můžete narušit harmonogram svatby anebo vyfouknout slavnostní „úkol“ ženichovu svědkovi, který měl připravenou řeč. O tom, že si třeba neodpustíte nemístný vtípek, ani nemluvě. Takže: máte-li na srdci něco, co byste si přáli říct ženichovi, nevěstě i všem přihlížejícím, domluvte se předem, anebo jim to řekněte někde v ústraní.

7. Zapomeňte na slovíčko „ne"

Pár, který vás pozval na svatbu, strávil přípravami pravděpodobně několik dlouhých týdnů. Proto by se hosté měli aktivně zapojit do zábavy a nesedět jako pecky. Nikdo po vás nechce, abyste celou noc křepčili jako smyslů zbavení, nicméně když budou mít nevěsta s ženichem první tanec a někdo z jejich blízkých vás požádá, abyste pomohli utvořit kruh, rozhodně je neodmítněte. Stejně tak se zapojte do soutěží, pokud si pro vás nějaké připravili. Nezdvořilé je také odmítnout fotografování, zejména jde-li o společnou fotku.

8. Kritiku si schovejte

Učili vás odmalička, že když se vám něco nelíbí, neměli byste se bát se ozvat? Na svatbě na to zapomeňte. Jestli si myslíte, že měla nevěsta použít trochu méně make-upu, neříkejte jí to ani po několika skleničkách sektu. Nechutnal vám guláš? Rozhodně to nebyl záměr, ale zavděčit se všem je nemožné. Na svatbě kritiku nevytahujte – a pokud jste byli s něčím nespokojeni, nechte si to pro sebe i později. Stejně už nic nezměníte a jen tím novomanželům zkazíte náladu. Naopak slova chvály potěší vždy.

Čeho by se svatebčané měli vyvarovat podle vás?

Reklama

Načítám