Hlavní obsah

Nejslavnější kabelky světa: O tyhle kousky se perou i hvězdná jména! Po které toužíte vy?

Foto: Profimedia.cz

Slavná Kate Moss si oblíbila neméně slavnou kabelku Gucci Jackie BagFoto: Profimedia.cz

Reklama

Zná je každá módní nadšenkyně a většina by chtěla alespoň jeden model z této desítky vlastnit. Tyhle kabelky milují nejen celebrity, ale i princezny, odborníci z módního světa a úspěšné ženy – zkrátka všichni, kdo ocení kvalitu a luxus.

Článek

Následující kousky jsou více než krásné kabelky – jsou to symboly epochy, opravdové ikony, které své majitelce zajistí nejen úžasný pocit z prvotřídní ruční práce, ale i prestiž. Mimo jiné jsou považovány za skvělou investici – stejně jako u uměleckých děl také jejich hodnota časem stoupá. Každý model má jméno a na většinu je dlouhá čekací listina – a „frontu“ musejí vystát i ti nejslavnější lidé na světě.

Chanel 2.55

V čele naší desítky je kabelka, která se na trhu objevila v roce 1955 a podle toho je v názvu číslo „55“. Coco Chanel, jak bylo jejím dobrým zvykem, přišla s revolučním řešením a rozhodla se dámám uvolnit obě ruce: z oblíbeného večerního psaníčka vytvořila kabelku na den přidáním řetízkového popruhu. Legendární prošívání bylo inspirované žokejskou bundou a má speciální efekt staré kůže. V roce 1983, kdy v čele módního domu stanul Karl Lagerfeld, byl design kabelky lehce poupraven a bylo přidáno známé logo CC. Roku 2005, u příležitosti padesátých narozenin ikonického modelu, se do prodeje vrátila kabelka ve své původní podobě – přesně tak, jak ji Coco navrhla.

Foto: Archiv firmy

Tato kabelka představuje absolutní klasikuFoto: Archiv firmy

Hermès Kelly Bag

Značka Hermès původně začínala jako výrobce kožených potřeb k jezdectví a model kabelky, která byla později pojmenována Kelly, přišel na svět v roce 1892 jako brašna na sedlo. Během let si prošla úpravami, největšími ve třicátých letech, a proslavila se až v druhé polovině padesátých let, kdy si ji velmi oblíbila monacká kněžna, herečka Grace Kelly. Každý kousek se vyrábí 18 až 25 hodin v závislosti na zvoleném designu. Kabelka je velmi populární mezi celebritami, na svůj osobní kousek si ale musí každá počkat, protože čekací listina je opravdu dlouhá.

Foto: Archiv firmy

Grace Kelly byla ve své době ikonou stylu a co se líbilo jí, chtěly i ostatní ženy – a není divuFoto: Archiv firmy

Dior Lady Dior Bag

Původně se tato kabelka jmenovala Chouchou. V září 1995 ji darovala tehdejší první dáma Francie Bernadette Chirac lady Dianě. Ta si ji přímo zamilovala a nosila ji při každé možné příležitosti. Na princezninu počest byl následně model přejmenován na Lady Dior. Kabelka má hranatý tvar a lehce rozpoznatelné zajímavé prošívání. Nezbytnou součástí jsou kovová písmenka tvořící název značky, která se při každém pohybu pohupují a „tančí“. Vyrábí se z prvotřídní kůže v mnoha barevných variacích.

Foto: Archiv firmy

Princezna Diana měla svoji milovanou kabelku v černém provedení, ale na výběr je mnoho dalších odstínůFoto: Archiv firmy

Louis Vuitton Speedy Bag

Pro módní dům, který byl vybudován z malé firmy vyrábějící luxusní zavazadla, byl model Speedy zlomovým. Po obrovském zájmu o velkou cestovní tašku Keepall začali zákazníci volat po zmenšené verzi, která by se hodila na víkendové výlety. A tak ve třicátých letech vytvořil Georges Vuitton (syn zakladatele firmy Louise) tašku Speedy. Na opravdovou slávu si však model musel počkat dalších třicet let. V šedesátých letech si bez tohoto menšího zavazadla totiž nedokázala představit svůj život Audrey Hepburn. Na její žádost vyrobila značka zmenšenou verzi – kabelku Speedy 25, kterou si herečka oblíbila ještě víc a stala se jejím poznávacím znamením.

Foto: Archiv firmy

Z téhle kabelky udělala hvězdu úchvatná Audrey HepburnFoto: Archiv firmy

Hermès Birkin Bag

Kabelku Birkin vytvořil designér a ředitel firmy Hermès Jean-Louis Dumas pro legendu a múzu své doby Jane Birkin. Britská herečka, modelka, ikona stylu a dlouholetá přítelkyně slavného francouzského umělce Serge Gainsbourga byla v osmdesátých letech kultovní postavou a dodnes je obdivována ženami na celém světě. Jednou si v letadle nahlas postěžovala, že nemůže sehnat kabelku, která by se jí líbila a všechno by se do ní vešlo. Osud tomu přál, že vedle ní seděl právě ředitel domu Hermès. Nový model byl představen roku 1984 a design zůstal od té doby nedotčen. Výroba trvá přes dva dny a budoucí majitel si může vybrat, z jaké kůže bude (cena se pohybuje od šesti tisíc do sto tisíc liber). Kvůli ceně, vzácnosti a jedinečnosti je Birkin Bag sběratelským kouskem a počkáte si na něj i několik let.

Foto: Archiv firmy

Vytříbený design a praktická velikost předurčily tento model k celosvětovému úspěchuFoto: Archiv firmy

Fendi Baguette Bag

Tato kabelka patří mezi novodobé ikony – v roce 1997 ji vytvořila Silvia Venturini Fendi. Byla pojmenována Baguette – má totiž obdélníkový tvar a tenký popruh dlouhý tak akorát, aby se dala nosit v podpaží přesně tím způsobem, jakým Francouzi nosí dlouhé bagety. Poté, co se kabelka několikrát objevila v seriálu „Sex ve městě“ jako favorit Carrie Bradshaw, vypukla neuvěřitelná hysterie a ve Fendi poznali, že to je trefa do černého. Kabelka je velmi oblíbená i dnes, a to nejspíš kvůli množství variací. Tvar a logo jsou neměnné, ale jinak si během dvaceti let své existence vyzkoušela přes tisíc nejrůznějších „oblečků“: kůže, kožešiny, látky, třpytky, flitry, korálky, kresby, výšivky, jednoduše všechny existující barvy a materiály. A každý rok se objevují nové kousky.

Foto: Archiv firmy

Zářivě žlutá, pošitá korálky a kamínky, to je jedna z mnoha variací modelu BaguetteFoto: Archiv firmy

Gucci Jackie Bag

Vyrobená v padesátých letech a pojmenována po první dámě USA a módní legendě Jacquelině Kennedy, později Onassis. Jackie své milované „zavazadlo“ nepouštěla z ruky a byla s ním vyfotografována tolikrát, že dům Gucci usoudil, že kabelka prostě jiné jméno nést nemůže. Díky tomu, jak moc byl styl Jackie obdivován a napodobován, rostla i popularita modelu – stala se z něj vlajková loď značky. V roce 2009 byl představen modernější design The New Jackie, ale ten původní se prodává dál a mimochodem – výroba trvá třináct hodin.

Foto: Archiv firmy

Praktická a velice slušivá kabelka – není divu, že slavné Jacquelině tolik vyhovovalaFoto: Archiv firmy

Dior Saddle Bag

Jak už samotný název napovídá, je to kousek inspirovaný koňským sedlem. Nehynoucí slávu mu zajistil jednak inovativní tvar navržený Johnem Gallianem a pak také účast v oblíbeném seriálu „Sex ve měste“. Na trh byla kabelka uvedena v roce 1999 a rychle se stala kultem – i díky oblíbenosti u celebrit. Originál byl vyroben z látky s monogramem, je ale možné najít velké množství různých variací. Co se nemění, je popruh s velkými kovovými písmeny C a D na opačných koncích a velkým D vepředu.

Foto: Archiv firmy

Tak tenhle kousek na ulici nepřehlédnete díky jeho jedinečnému tvaruFoto: Archiv firmy

Givenchy Antigona

Tak mladá a tak úspěšná! Poprvé se tahle kabelka objevila na předváděcím mole s kolekcí pro podzim a zimu 2010. Název nese na počest opery italského skladatele Tommasa Traetty (1727–1779) a hned po svém uvedení si našla místo v šatníku předních trendsetterek, hereček, zpěvaček a milovnic módy. Její tvar a velikost jsou velmi praktické a je to kousek, který každý look pozvedne na novou úroveň.

Foto: Archiv firmy

Kéž by tuhle nádheru mohla mít už bájná Antigona! Její život by byl určitě veselejšíFoto: Archiv firmy

Céline Trapeze Bag

Francouzský módní dům Céline, který vznikl v roce 1945, je známý především svými jednoduchými, čistými, lakonickými liniemi a uměním předpovídat budoucnost. Jejich kabelka trapézového tvaru se stala absolutním hitem. Navrhla ji Phoebe Philo v roce 2008 a krátce po jejím uvedení na trh začalo mnoho luxusních i masových výrobců tento jedinečný tvar napodobovat.

Foto: Archiv firmy

Tvar a barevné plochy modelů Trapeze dokážou doopravdy pobavitFoto: Archiv firmy

Která z těchto kabelek se vám líbí nejvíce?

Reklama

Související témata:

Načítám