Hlavní obsah

Nejstarší modelka světa: Je jí 82 let!

Foto: Isifa

Daphne Selfe (druhá zprava) je 82 let a pořád se věnuje modelingu!Foto: Isifa

Reklama

Je jí 82 let, je matkou tří dětí a babičkou čtyř vnoučat. Přesto nesedí doma na křesle, neluští křížovky ani neplete teplé ponožky. Britka Daphne Selfe se živí jako modelka a za jediný den si dokáže vydělat třeba i tisíc britských liber, tedy zhruba 28 tisíc korun.

Článek

Mladé, krásné, bez jediné vrásky a bez jediného šedivého vlasu. Přesně tak vypadají úspěšné modelky. Ale dvaaosmdesátiletá Daphne Selfe, nejstarší britská, a dost možná i světová supermodelka, je důkazem, že i osm křížků může být pořádně sexy. Bez plastických operací, bez drahé kosmetiky, a dokonce i bez barvy na vlasy se stále prohání po přehlídkových molech a módní návrháři se o ni téměř rvou! Její dokonalé držení těla, úžasné lícní kosti a nádherné dlouhé stříbrné vlasy všem berou dech!

Místo koní modeling

Daphne Selfe o modelingu nikdy nesnila. „Byla jsem blázen do koní, a to bylo to, co jsem chtěla dělat. Navíc jsem neměla ani modelkovskou figuru. Od ježdění na koni jsem měla docela silná stehna, široké boky i ramena. Byla jsem statná dívka, měřila jsem 170 centimetrů a vážila přes 63 kilo, to nejsou ideální míry na molo,“ říká Daphne Selfe v rozhovoru pro britský deník Daily Mail.

Jenže její tehdejší kolegové ji přemluvili, aby se přihlásila do místní modelingové soutěže. Daphne to udělala, vyhrála a její rodiče jásali, že bude dělat něco méně nebezpečného a více dívčího, než je jízda na koni. „Tak jsem absolvovala třítýdenní školení, kde jsem se učila chodit, elegantně stát a pózovat, ale také se sama nalíčit či učesat. Tehdy modelky neměly k ruce kupu stylistů a pomocníků jako dnes,“ vzpomíná Daphne, která dalších pět let pracovala jako modelka, i když se o žádnou zářivou kariéru nejednalo. Ta totiž přišla mnohem později…

Foto: DG

Daphne fotí reklamy pro největší módní firmyFoto: DG

Módu přebila rodina

Daphne ale nikdy po nějakém úspěchu v modelingu netoužila, jak říká, vždy byla obyčejnou dívkou, která sní o rodině a dětech. V roce 1953 potkala svého budoucího manžela a o rok později se konala svatba. V podstatě vůbec nepředpokládala, že by se k modelingu ještě někdy vrátila. Vždyť v roce 1955 přivedla na svět syna Marka, o čtyři roky později dceru Claire a za další rok ještě dceru Rose. Dalších několik let pak strávila na mateřské dovolené a jedinou její životní náplní byla péče o děti a domácnost.

Foto: archiv

Britská modelka pózuje i s modely, kteří jsou o několik generací mladšíFoto: archiv

V šedesátých letech pak letěla Twiggy a v módě byla extrémní štíhlost. „Já měla tři malé děti a poslední, na co jsem myslela, byla dieta. Přesto jsem nějakým zázrakem zhubla a vážila jsem necelých 53 kilo,“ popisuje Daphne. I proto se pokusila k modelingu vrátit, ale bylo jí řečeno, že nemá ten správný vzhled.

Do světa showbyznysu se tak vrátila až v sedmdesátých letech, i když ani tehdy to nebylo nic závratného. Měla pár nijak významných rolí v několika seriálech a občas předváděla i oblečení. „Nešlo ale o žádnou vysokou módu, byla to spíš taková legrace,“ vzpomíná.

Foto: archiv

Většinu života se Daphne věnovala modelingu jen okrajověFoto: archiv

Zlom přišel po smrti manžela

Devadesátá leta nebyla pro Daphne Selfe vůbec příjemná, i když právě v této době její hvězda vysvitla. V roce 1993 prodělal její muž mozkovou příhodu a ona se o něj další čtyři roky, do jeho smrti, starala. „Pak jsem nutně potřebovala být hodně zaneprázdněná, abych tu ztrátu vůbec přežila. Proto, když mi volal agent, abych se zúčastnila módní show v rámci londýnské akce Fashion Week, okamžitě jsem souhlasila,“ popisuje Daphne.

Foto: archiv

Zlom přišel po smrti manžela, práce ji zachránila od vzpomínekFoto: archiv

Právě tímto okamžikem odstartovala její kariéra. Ve svých tehdejších sedmdesáti letech všechny uchvátila svou elegancí, ladností, a především krásou. Z Daphne se stala supermodelka předvádějící pro velké módní domy, jako je Dolce, podílela se na kampani firmy Nivea a objevila se v legendárním magazínu Vogue, ale i v časopise Marie Claire.

A to vše bez posedlosti vlastním vzhledem, bez plastických zásahů. „Nikdy jsem se o své vrásky nestarala. Věk je dělá nám všem, nikdo není imunní. Nikdy jsem neuvažovala o plastice, nikdy jsem nekupovala drahé kosmetické přípravky. Vždycky jsem věřila, že můj obličej bude vyprávět příběh mého života, tak proč bych ho měla přepisovat,“ říká Daphne Selfe s tím, že podobný postoj zastává i co se týče vlasů. Ty si přestala barvit, když jí bylo šedesát let. „No a co, že jsou šedivé? Není to nic, za co bych se měla stydět,“ vysvětluje.

Foto: archiv

Vrásky neřeší, práce ji baví i vydělává penízeFoto: archiv

A jaké má plány do budoucna? Odchod do důchodu rozhodně ne! „To modelky a herci nedělají. Ti čekají na chvíli, kdy jim přestanou zvonit telefony. A mně zatím stále zvoní, takže hodlám pracovat, dokud o mě lidé budou mít zájem,“ zakončuje Daphne.

No není to úžasná žena?

Reklama

Související témata:

Načítám