Hlavní obsah

Nejste spokojení se svým obličejem? Máme řešení: Pořiďte si nový!

Foto: Thinkstock

Tenhle půvabný obličej bude už za pár desítek minut patřit jiné ženěFoto: Thinkstock

Reklama

Přestaňte plýtvat časem a penězi na drahé a zdlouhavé kosmetické procedury, botoxové injekce, laser a facelift. Plastický chirurg radí: pořiďte si rovnou nový obličej!

Článek

O něčem takovém snily celé generace žen, když marně bojovaly s nepěknou a ochablou pletí, nepravidelnými rysy a viditelnými známkami stárnutí. Nápad českého lékaře znamená převrat v estetické chirurgii a naději pro všechny, kterým nepřízeň přírody nebo zub času překáží v kariéře a deptá sebevědomí. Soukromá klinika plastického chirurga docenta Radima Fešáka nabízí – jako první v Evropě – opravdu účinnou pomoc.

Šance pro všechny

„Jednou jsem v televizi sledoval dokument o doktoru Bohdanu Pomahačovi, slavném kolegovi, působícím v Bostonu,“ vypráví docent Fešák o zrodu celé myšlenky. A pokračuje: „Říkal jsem si, jak je úžasné, co dělá – znetvořeným lidem transplantuje nový obličej, takže můžou žít normálním životem. A najednou mě jako blesk osvítil nápad: proč by měli nový obličej dostávat jenom pacienti po těžkém úrazu? Proč ho vlastně nedat všem, kteří o to stojí?“

O třicet let mladší

Od nápadu k realizaci samozřejmě vedla ještě dlouhá cesta. Bylo třeba sehnat prostředky na špičkové vybavení, provést řadu klinických testů a vypracovat bezpečné operační postupy. První úspěšně operovanou pacientkou byla paní A. K. z Ostravy-Poruby. „Už před operací jsem se cítila o třicet let mladší, a je super, že teď tak i vypadám! Radim, tedy, pan doktor Fešák má opravdu zlaté ručičky,“ chichotá se paní K.

Nebuďte nedočkavé!

Jak zákrok probíhá? Jakmile se objeví vhodný dárce, pacientka-čekatelka se musí během dvou hodin dostavit na kliniku a okamžitě jde na sál. „Přišíváme jen horní vrstvu pokožky, která se většinou výborně přihojí,“ vysvětluje Radim Fešák. „Největší potíže nám paradoxně působí samy pacientky, které se nemůžou dočkat, až se uvidí, a tak nám tajně odmotávají obvazy a prohlíží se v kapesním zrcátku. Při tom si ale můžou strhnout strupy a celá práce je v p..i,“ stěžuje si lékař.

Foto: Thinkstock

Paní A. K. je živým důkazem toho, že moderní věda dokáže doslova zázrakyFoto: Thinkstock

Je to ona? Není to ona?

Pacientka musí počítat s přibližně třítýdenní pracovní neschopností, během které nosí speciální elastickou kapuci. Po úplném zhojení zůstane jen tenká, sotva znatelná stopa po skalpelu; tuto linku vedoucí kolem obličeje lze snadno zamaskovat make-upem. Pak může vyrazit s novým sebevědomím mezi lidi – to ale bývá spojeno s rozpaky nebo nedorozuměním.

Kolegové v zaměstnání ji totiž mnohdy nepoznávají a dochází k trapnému vysvětlování, kdo je kdo, někdy i ke střetům s firemní ochrankou. Na klinice proto klientkám při propuštění vystavují zvláštní potvrzení o identitě.

Nechcete čekat? Řešení existuje!

Úspěšně rozjetý projekt má zatím jediné úskalí: nedostatek dárců, zvláště těch ženského pohlaví. „Mužských obličejů máme skutečně spíš přebytek, zatímco na ženské je poměrně dlouhý pořadník. Je to pochopitelné – mladí muži podstatně víc tíhnou k rizikovým sportům, jako je jízda na motocyklu, paragliding, rallye a podobně. Některé půvabnější chlapce se nám občas podaří ,udat´ i klientce-ženě, ale většina z nich má proti takovému postupu nepochopitelné zábrany. Škoda, ti hoši by mohli být ještě tak užiteční,“ lituje docent Fešák.

Foto: Thinkstock

Tyto dámy se chlubí svým faceliftem. O kolik lépe ale mohly vypadat, kdyby použily revoluční metodu doktora Fešáka!Foto: Thinkstock

Neošetřená zatím zůstává i právní stránka věci. JUDr. Radomír Fiškus to komentuje: „Nová tvář by teoreticky mohla být například důvodem k anulování sňatku – partner by mohl argumentovat, že řekl svoje ano jiné ženě, než která s ním teď sdílí domácnost. Osobně to ale nepovažuji za pravděpodobné. Umíte si představit chlapa, který by si stěžoval, když se mu obstarožní manželka změní na mladou krasavici?“

Tak co, už začínáte šetřit?

APRÍL!

Reklama

Načítám