Hlavní obsah

Největší „rtěnkové“ chyby: Po jaké byste (ne)měla sáhnout?

Foto: RomarioIen, Shutterstock.com

Foto: RomarioIen, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud své rty nevnímáte jako úzké, příliš plné nebo asymetrické, můžete si při výběru rtěnek dovolit leccos. Co když ale spadáte právě do těchto kategorií? Přečtěte si tipy zkušené vizážistky a naučte se, jak si snadno na objemu přidat. Nebo naopak ubrat.

Článek

Úzké rty jednoduše překreslíte konturkou a na ty nápadně plné pro jistotu nikdy nepoužijete rtěnku… Tak přesně takhle by se to dělat nemělo! Vylepšit jejich tvar a velikost můžete mnohem rafinovanějším způsobem.

Respektujte tvar

S nerespektováním vlastního tvaru rtů se vizážistka Petra Soukupová setkává pravidelně: „Při současném rtěnkovém boomu je to vidět opravdu často a ženy si tak nevědomky a zbytečně škodí.“ Nestačí se přitom zaškatulkovat do kolonek „úzká“ nebo „široká“ pusa: „Spousta klientek má uzounký jen horní, nebo naopak spodní ret, s čímž se dá poměrně dobře pracovat. Efekt úzkých rtů často umocňují také široká ústa, což si většina žen ani neuvědomuje. V takovém případě se vyplatí zaměřit právě na onu šířku a opticky si s ní pohrát,“ vysvětluje vizážistka, která vám jednotlivé triky vysvětlí záhy.

Péče až na prvním místě

Než se pustíme do tajů líčidel, musíme zdůraznit důležitost samotné péče. Na rtech, jež „zdobí“ suchá místa, totiž nebude vypadat dobře vůbec nic. Přestože byste měly mít všechny v zásobě peeling na pusu (vyrobit si ho můžete samy z jemného cukru a medu) a kvalitní balzám, nejdůslednější musí být majitelky plných rtů. Jejich ústa totiž často bývají dominantou tváře.

Pokud máte rty zvrásněné a efekt nalíčených úst není takový, jaký by být mohl, můžete si pořídit vyhlazující podkladovou bázi. „Nejen že si poradí se strukturou rtů, ale zároveň i prodlouží výdrž následně použitého líčidla,“ vysvětluje vizážistka.

Foto: Archiv firmy

Přírodní cukrový scrub na rty s příchutí Bubblegum, Lush, 265 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): vyživující balzám na rty s vyhlazujícími schopnostmi, Sephora, 90 Kč a bezbarvá vyhlazující báze pod rtěnku Prep + Prime Lip, MAC, 560 KčFoto: Archiv firem

Manuál pro úzké rty

Dostáváme se k tipům pro ženy s užšími rty. Nebo pouze jedním rtem (opticky zvětšovat můžete i jen horní nebo spodní část). Namalovat si nad okrajem pusy druhou čáru není rozhodně dobrý nápad. Při práci s konturkou nicméně veďte linii až těsně na hraně nebo milimetr nad ní. Pokud máte horní ret úzký a spodní plnější, myslete na symetrii a u toho širšího táhněte konturkou nebo štětečkem naopak nepatrný kousíček nad hranou. Jak zdůrazňuje vizážistka, na obtíž by byly v tomto případě přebytečné chloupky nad rtem – pokud jich máte dost, pusťte se nejdříve do depilace.

Pokud máte úzké, ale široké rty, použijte konturovací tužky ve dvou podobných odstínech (ideálně voděodolné, které drží) a tu o něco tmavší dejte do vnějších koutků rtů. Směrem dovnitř tužku světlejší. Jde v podstatě o stejný princip jako u konturování.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): voděodolné konturovací tužky na rty Aqua Lip, odstín N°02C – Bois de Rose, Make Up For Ever, prodává Sephora, 340 Kč a Lipliner Ultra Last, odstín 05 Rosewood High, Essence, 55 KčFoto: Archiv firem

Profi triky

Pro efekt plnějších rtů vyzkoušejte profesionální triky – co byste měly mít po ruce, je krémový rozjasňovač (pudrový nevytvoří požadovaný 3D efekt). Ten radí vizážistka nanést podél celého horního rtu, u spodní linie se držte v jedné třetině od vnějšího koutku – střed tedy podmalovaný nebude.

Dobrý efekt udělá i bílá nebo tělová tužka, kterou můžete použít nad srdíčko rtu nebo pod spodní koutky – opticky je to zvedne. Ve všech případech přitom postupujte citlivě. Méně je v tomto případě více.

„S optickým zvětšením rtů vám pomůže i tmavší matný pudrový stín, nanesený nad srdíčkem, ale výš, až nad místo, na které jste použily rozjasňovač,“ radí vizážistka Petra Soukupová s tím, že tmavší pudr můžete nanést i těsně pod střed spodního rtu. Na těchto místech si tak uměle dotvoříte stín, díky kterému se můžete těšit z plnějšího efektu.

Foto: Archiv firmy

Na foto (zleva): konturovací duo Nars, odstín Olympia, 1180 Kč a mini tekutý rozjasňovač Shimmering Skin Perfector, odstín Moonstone, Becca, 430 Kč – obojí prodává SephoraFoto: Archiv firmy

U užších rtů můžeme také obecně doporučit spíše lesky (pořídit si můžete i ty, které zvětšují pusu) a rtěnky s krémovější texturou. „Matným se raději vyhýbejte, a když už byste je toužily použít, naneste na střed rtů alespoň trochu krémového rozjasňovače. Pozor si dejte také na tmavé barvy, které by vám mohly zbytečně přidat na přísnosti a věku.“

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): rtěnka s krémovým složením Cremesheen Lipstick, odstín Ravishing, MAC, 570 Kč a krémová rtěnka Color Lip Shine, odstín 23 Shiny Flamingo, Artdeco, 449 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): zrcadlový lesk Dior Addict Ultra Gloss pro hydrataci a zvětšení objemu rtů, odstín 363 Nude, 910 Kč a lesk na zvětšení objemu rtů Lip Injection, Too Faced, prodává Sephora, 570 KčFoto: Archiv firem

Manuál pro plné rty

Majitelkám úzkých rtů můžou znít ty plné jako sen, jak ale z praxe potvrzuje Petra Soukupová, spousta žen se na velké rty zdráhá upozorňovat. Líčení plných rtů přitom nebývá nijak problematické a kromě výběru správné rtěnky a dotažení tvaru není příliš co řešit.

Pokud si pusu nechcete ještě více zvětšit, kreslete linku na vnitřní straně okraje rtů a dejte přednost matným rtěnkám. Konturu rtů také můžete nejprve lehce přejet korektorem. Rozjasňovač používat rozhodně nemusíte a vyhnout byste se měly i výrazným leskům a rtěnkám s třpytem.

Profi triky

U plných rtů je extrémně důležité správně vykreslit srdíčko – pokud ho nemáte od přírody dobře tvarované a při líčení byste toto místo odbyly, výsledný efekt nebude dobrý a rty si paradoxně ještě víc zvětšíte. „Chcete-li je opravdu zmenšovat, srdíčko vykreslujte více do středu – nebojte se ho pořádně zdůraznit,“ radí vizážistka Petra Soukupová.

Myslete také na symetrii. Pokud nemáte stejně tvarované koutky, což je normální, opět si dopomozte tužkou.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): krémová rtěnka s matným finišem Audacious Lipstick, odstín Brigitte, NARS, 890 Kč, prodává Sephora, a matná rtěnka Retro Matte Lipstick, odstín Rubby Woo, MAC, 590 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): tekutá rtěnka Cream Lip Stain, odstín 09 Watermelon Slice, Sephora, 295 Kč a tekutá rtěnka s matným finišem Lip Lingerie, odstín Embellishment, NYX, 239 KčFoto: Archiv firem

Používáte rtěnky? A řídíte se typem vašich rtů? Napište nám!

Načítám