Hlavní obsah

Největší žrout volného místa v bytě? Dveře!

Foto: Thinkstock

Dveře mohou zabrat až desetinu plochy bytu, kterou určitě využijete mnohem lépeFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místo! Také vám doma chybí, a proto se vzdáváte vysněné pohodlné pohovky a nahrazujete ji dvěma subtilními křesly? Je to tak zlé, že jste v koupelně zrušili vanu a nechali sem instalovat jen sprchový kout? Víme, kam se vám ztrácí volné decimetry, a dokonce i metry! Počítejte s námi!

Článek

Projděte si klasický třípokojový byt o velikosti šedesát metrů čtverečních a začněte počítat dveře – vstupní, do koupelny, na toaletu, jeden pokoj, druhý, komora. Bez problému se dostanetek číslu deset. Když to přepočtete na metry čtvereční, vyjde vám, že desetinu bytu nemůžete vůbec využívat, protože zde překážejí dveře!

Přestaňte otevírat, začněte zasouvat!

„Klasické otočné dveře v obvyklé šířce osmdesát centimetrů vyžadují při svém otevírání plochu zhruba šest desetin metru čtverečního,“ popisuje Aleš Ullmann ze společnosti Sapeli. Když máte v bytě desatery dveře, dělá to dohromady šest metrů čtverečních. To je obvyklá velikost panelákové kuchyně, vzniknout by na nich mohla i krásná koupelna. Vy je však necháváte ležet ladem. Jenže co s tím? Řešení nabízí opět Aleš Ullmann: „Zvažte proto, zda není lepší je vyměnit za dveře posuvné. Existují dva typy, ty posuvné v pouzdru vás nebudou prostorově omezovat vůbec, a díky nim lze využít například pro umístění nábytku celou stěnu. U dveří posuvných po zdi je třeba počítat pouze s malým prostorem u zdi, kam se odsouvá dveřní křídlo.“

Foto: VV Sklo

Posuvné dveře se vyrábějí i ve skleněném provedeníFoto: VV Sklo

Pro využití místa je lepší první typ, ale pouzdro je třeba zabudovávat do stěny při stavbě. Proto se doporučuje myslet na ně už při výstavbě, nebo rekonstrukci. Pokud byste je dávali do hotového interiéru, znamená to udělat z něj na několik dnů staveniště. Jestliže se do posuvných dveří zamilujete po přečtení tohoto článku a budete je chtít mít do týdne či měsíce, raději zvolte ty posuvné při zdi.

Foto: Sapeli

Nejen do malých bytů jsou ideální dveře, které zajíždějí do speciálního pouzdraFoto: Sapeli

Více se o rozdílu i různých typech otevírání dozvíte v článku Hit interiéru: posuvné dveře!.

Velmi podobné vlastnosti pak mají dveře lamelové či posuvně-kyvné, které také výrazně šetří prostorem oproti klasickým dveřím.

Příliš drahé? Zapomeňte!

Hezké, ale drahé! To je nejčastější argument, proč se mnozí tísní v malém bytě s klasickými dveřmi. Není to však pravda. Cena stavebních pouzder se pohybuje od šesti tisíc korun, záleží na velikosti. Na druhé straně ale ušetříte za stavební materiál. „Pouzdro, tato plechová kapsa, je klasickým stavebním prvkem, který nahrazuje část zdi nebo sádrokartonové příčky a právě do ní se dveře zasouvají,“ vysvětluje Petr Paksi ze společnosti J.A.P., která tato pouzdra vyrábí. Jeho instalace je jednoduchá, zvládne ji i zručný domácí kutil. Není tedy pravda, že si na ni budete muset volat – a také platit – specialistu.

Foto: Sapeli

Chcete-li posuvné dveře dát do bytu dodatečně, volte raději ty, které jezdí při zdiFoto: Sapeli

Pokud uvažujete o posuvných dveřích při zdi, vyjdou vás ještě levněji. Horní garnýž, po které se dveře posouvají, stojí od 3000 korun výše podle typu a velikosti. Vyrábí se v různých provedeních, abyste ji mohli vzhledově sladit s povrchem dveří a vše vypadalo jako jeden celek. Cena samotných dveří se pak od klasických neliší.

Foto: VV Sklo

U dveří do koupleny lze kvůli většímu soukromí nahradit madlo zámkemFoto: VV Sklo

Ideální řešení hlavně pro malé prostory

Nejen úspora místa dělá z posuvných dveří ideální zařízení malých prostorů. A nemusí jít jen o malé byty. Ocení je i majitelé velkých domů, kteří mají v malém zádveří troje dveře, a když je všechny otevřou, už zde neprojdou.

Foto: Schody JAP

Malá chodba s více dveřmi? V takovém případě jsou ty posuvné k nezaplaceníFoto: Schody JAP

Přímo v bytě pak oceníte třeba to, že děti při hrách nebo rozzlobený partner nebudou moci dveřmi „třísknout“ a způsobit takový rámus, že zacinkají skleničky na stole. Prostě to nejde. Stejně tak u malých místností oceníte, že se vyrábí velká množství skleněných dveří a sklo prostor opticky zvětšuje. V posuvu se totiž mohou pohybovat i celoskleněné dveře. Ty se vyrábějí z bezpečnostního kaleného skla, a tudíž jsou vhodné i do domácností s dětmi. Sklo s touto úpravou totiž vydrží například i náraz dětskou koloběžkou,“ uklidňuje Jana Vitešníková ze společnosti VV Sklo.

Foto: Schody JAP

Stavební pouzdro ukryté pod omítkou zvládne instalovat i zručný kutilFoto: Schody JAP

Že vás zrovna tento argument moc nezajímá, protože potřebujete šetřit místo hlavně na chodbě, kde máte dveře do koupelny a na záchod, takže si sklo nemůžete dovolit? Naopak. „Sem lze použít sklo typu satináto, které je neprůhledné, a přitom propouští dostatek světla,“ dodává Jana Vitešníková. S posuvnými dveřmi se nemusíte obávat ani o své soukromí. Pořídit si je lze jak s madly a subtilnějšími „mušlemi", tak může být jejich součástí i zámek.

Foto: Sapeli

Zde si můžete porovnat, kolik místa zaberou dveře otočné (1), posuvné při zdi (2), posuvné v pouzdře (3), skládací (4), harmonikové (5), kyvné (6) a posuvně kyvné (7)Foto: Sapeli

Posuvné dveře lze opravdu použít kdekoli v bytě, tedy s výjimkou dveří vstupních, tam raději stále volte ty bezpečnostní. Chtěli byste je domů také?

Související témata:

Načítám