Hlavní obsah

Domácí nudle bez strojku

Hodnocení:
(28)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
neuvedeno
Náročnost
střední

Bujon z kostky byste asi nikomu místo vývaru neservírovali, ale na domácí nudle si zatím netroufáte? Věřte, že to je hračka! Můžete si je připravit dopředu, a dopřát tak polévkám konečně doprovod na úrovni!

Ingredience pro:
4 porce
  • 1 lžíce vody
  • 1 vejce
  • 100 g hladké mouky
Na podsypání
  • hladká mouka
Článek

Postup

Krok 1: Do mouky udělejte důlek, vklepněte do něj vajíčko a nožem ho rozmíchejte.

Foto: Eva Malúšová

Krok 2: Přidejte lžíci a kousek vody a rukama zpracujte na tuhé nelepivé těsto. Pokud by se příliš drolilo, přilejte ještě trochu vody, pokud by bylo naopak mazlavé, přidejte mouku.

Foto: Eva Malúšová

Krok 3: Do většího hrnku pak nalijte vroucí vodu, aby se zahřál, a těsto pod ním nechte alespoň půl hodiny odpočinout.

Foto: Eva Malúšová

Krok 4: Těsto rozdělte na dvě části a postupně na pomoučeném vále vyválejte na co nejtenčí placku – prsty by pod ní měly prosvítat. Plát rozložte na čistou utěrku a nechte ho asi půl hodiny oschnout (během sušení ho můžete sem tam otočit), aby povrch připomínal kůži, ale přitom se ještě nedrolil.

Foto: Eva Malúšová

Krok 5: Poté ho nakrájejte na pruhy široké jako požadovaná délka nudlí (pokud přijdou do polévky, měly by se vejít na lžíci!), poskládejte je přes sebe, přepulte a ještě jednou dejte přes sebe, aby vznikl vyšší komínek. Poté už ostrým nožem odkrajujte vrstvu jednotlivých nudliček.

Foto: Eva Malúšová

Krok 6: Z těsta můžete snadno připravit i široké vaječné nudle: trik pro jejich přípravu spočívá v tom, že plát jednoduše zarolujete a takto z něj odkrajujete už zamotané dlouhé nudle. Hotové je vařte v osolené vroucí vodě, nudličky pak přímo v polévce nebo je opět rozložte na utěrku či prkénko a nechte je do druhého dne dobře proschnout.

Foto: Eva Malúšová

- V uzavřené láhvi vám usušené nudle vydrží i několik měsíců. Oprava: nevydrží, sníte je.

- Uvedené množství vystačí na 3 až 4 hrnce polévky nebo 2 větší porce těstovin.

- Místo vody použijte šťávu z červené řepy nebo špenátu, která nudle krásně obarví.

- Obměnit můžete i druh mouky – každá rodina má svůj recept a leckdo dává polohrubou nebo i hrubou mouku.

ynezorPumanzeSaNyknalC