Hlavní obsah

Nekupujeme, vyrábíme: Rozpalte to s domácí chilli omáčkou!

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete grilovaná masa nebo asijské nudlové a rýžové pokrmy pozvednout do nebeských výšin? Doplňte je domácí chilli omáčkou! Je krásně nasládlá, pálí tak akorát, a navíc ji máte hotovou do 20 minut!

Článek

Doma připravené omáčky předčí ty kupované nejen svojí chutí, ale i cenou a složením – stojí podstatně méně, často si vystačíte jen s několika málo surovinami, a hlavně máte dokonalý přehled o tom, co jíte. Domácí sladká chilli omáčka je toho dokonalým příkladem: pálivost doladíte podle své chuti použitím různého druhu papriček, cukr můžete ubrat nebo vyměnit za med a celé vaření vám nezabere ani 20 minut. Tak to s námi pojďte trochu rozpálit!

Sladká chilli omáčka

Na 3 lahvičky potřebujete: 6 stroužků česneku, 5 chilli papriček (já dala rawit a habanero), ½ hrnku rýžového octa, hrnek vody, hrnek cukru krupice, lžičku soli, 1,5 lžíce kukuřičného škrobu

Postup: Papričky odstopkujte (pro méně pálivou omáčku odstraňte i semínka a žebra), nakrájejte na menší kousky a spolu s oloupaným česnekem a octem rozmixujte. Přendejte do kastrůlku spolu s vodou, solí a cukrem a asi 5 minut povařte. Škrob rozmíchejte v troše vody, přilejte k papričkám a dalších 10 minut vařte. Ještě horkou omáčku plňte do vařící vodou vypláchnutých sklenic a vychladlé uchovávejte v lednici. Pro delší trvanlivost můžete lahvičky ještě zavařit.

Tip: Místo vody použijte ananasovou šťávu nebo rozmixovaný čerstvý ananas.

Foto: Mona Martinů

Chilli papričky vybírejte podle chuti a požadované pálivostiFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Odstopkované papričky (pro méně pálivou omáčku odstraňte i zrníčka a žebra) a oloupaný česnek pokrájejte na menší kousky a spolu s octem rozmixujteFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Rozmixované papričky přelejte do rendlíkuFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Ke směsi přidejte vodu, cukr a sůl a 5 minut povařteFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Škrob rozmíchejte v trošce vody, přilejte k papričkám a ještě asi 10 minut nechte probublávatFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Omáčku rozdělte do vymytých sklenicFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Nasládlá omáčka má říz díky chilli a česneku a je skvělá nejen ke grilovaným masům, ale i asijským pokrmůmFoto: Mona Martinů

Načítám