Hlavní obsah

Nekupujeme, vyrábíme: Slaďoučký turecký med. Zn.: Lepší než na pouti!

Reklama

Supersladký a superlepkavý, to jsou charakteristiky správného tureckého medu. Když si ho ale připravíte doma, bude navíc opravdu chutnat po medu a krásně křupat díky oříškům. Tak si trochu zpříjemněte život!

Článek

Slaďounký turecký med je sice typickou sladkostí na poutích, ale snadno si ho můžete dopřát i bez všudypřítomných kolotočů, rozlitého piva a halasných dětiček. Stačí vám k němu jen pár surovin a nejspíš budete jako my překvapeni jeho chutí – na rozdíl od toho pouťového totiž opravdu chutná po medu!

Turecký med

Potřebujete:

  • 3 bílky -
  • 160 g cukru krupice -
  • 100 ml medu -
  • 120 g ořechů - (já dala mandle, pekany, kešu, lískové a para ořechy)
  • 2 dortové oplatky -

Cukr, med, bílky a oblíbené oříšky, to je vše, co k přípravě tureckého medu potřebujete

Postup:

Bílky s cukrem ušlehejte ve vodní lázni dotuha. Sníh by měl být lesklý a opravdu pevný. Postupně za stálého šlehání přilévejte rozpuštěný med a nakonec opatrně vmíchejte i nasekané ořechy. Směs rozetřete na dortovou oplatku, přiklopte další oplatkou, zatižte prkénkem a nechte v lednici zatuhnout. Ostrým nožem pak krájejte na kousky.

01.

Med ve vodní lázni rozehřejte

02.

Ořechy nahrubo posekejte

03.

Bílky šlehejte ve vodní lázni, aby zpevnily a prošly tepelnou úpravou. Když je sníh tuhý, za stálého šlehání k nim přilejte horký med

04.

Nakonec opatrně vmíchejte posekané ořechy

05.

Rozetřete na dortovou oplatku, přiklopte další a zatižte prkénkem.

Zkoušejte různé kombinace, třeba pistácie výborně ladí s růžovou vodou (jednoduše přimíchejte 1–2 lžíce do hotové hmoty), mandle s vodou z pomerančových květů či pomerančovou šťávou a kešu oříšky zase chutnají s vanilkou.

Bílky jsou sice tepelně upravené, ale med skladujte v lednici, aby se neroztékal, a do týdne ho spotřebujte.

Jestli nemáte dortové oplatky (seženete je v cukrárnách či v supermarketech v sekci pečiva), med rozetřete na lehce pomaštěný pečicí papír, po vychladnutí nakrájejte na jednotlivé kousky a bonbonky zabalte do pečicího papíru či celofánu.

Slaďounký, vláčný a plný křupavých ořechů, takový je správný turecký med

Reklama

Načítám