Hlavní obsah

Nekupujeme, vyrábíme: Už nevíte, co s rybízem? Zkuste domácí sirup!

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

Urodil se vám rybíz, ale koláčů už máte dost a samotné vám tyhle nakyslé bobulky plné vitaminů moc nejedou? Vyrobte si domácí sirup, který uchová všechny zdraví prospěšné látky i výraznou ovocnou chuť!

Článek

Také to v létě při pohledu na úrodu ovoce, hub a zeleniny většinou nevydržíte a pustíte se do vytváření zásob na zimu? Pak nesmíte zapomenout ani na rybíz – část si zamrazte na koláč a ze zbytku vyrobte lahodný domácí sirup. Zvolila jsem nevařenou verzi, protože jedině tak v něm kromě výrazné chuti zůstanou i všechny vitaminy.

Rybízový sirup

Na 2 lahve potřebujete:

  • 2 kg červeného rybízu -
  • 1–1,5 kg cukru krupice -
  • 25 g kyseliny citronové -

Postup: Rybíz odstopkujte, odšťavněte (nebo rozmixujte) a přeceďte přes čisté plátýnko (kdyby v něm zůstala dužina, měli byste místo sirupu rosol). Přidejte kyselinu citronovou (asi 17 g na litr šťávy) a tolik cukru, kolik je šťávy (cukru můžete ubrat, ale zkrátíte tím trvanlivost sirupu). Za stálého míchání pak chvíli zahřívejte jen, než se cukr rozpustí, a svrchu sbírejte pěnu. Lahve vysterilizujte v troubě nebo je prolejte vařící vodou a sirup do nich rozdělte. Uchovávejte v chladu či pro delší trvanlivost ještě zavařte.

Tip: Ovoce můžete nechat i zkvasit – rozmixujte ho, nechte den až dva v chladu odstát a poté pokračujte, jako je uvedeno v receptu. Podobně jednoduše připravíte podle našich receptů i sirup pampeliškový, jahodový či zázvorový.

Foto: Eva Malúšová

Cukru budete potřebovat tolik, aby byl s vylisovanou rybízovou šťávou v poměru 1:1, tedy by ho mělo být o něco méně, než kolik váží rybízFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Rybíz odšťavněte nebo rozmixujte a přeceďte přes plátýnkoFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Přidejte cukr a kyselinu citronovou a zahřívejte jen tak dlouho, než se cukr rozpustí. Mezitím lžící z povrchu sbírejte pěnuFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Rozdělte do vysterilovaných lahví a pro delší trvanlivost ještě zavařteFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Rybízová šťáva je pro svou výraznou chuť dokonalým letním osvěženímFoto: Eva Malúšová

Reklama

Načítám