Hlavní obsah

Nemáte čas na hubnutí? 4 zlatá pravidla, která vám pomůžou shodit!

Foto: sakkmesterke, Shutterstock.com

Foto: sakkmesterke, Shutterstock.com

Reklama

Ráno vyběhnete bez snídaně, oběd si koupíte v rychlém občerstvení, celý den skoro nic nejíte a až večer to začnete dohánět. Je tohle váš případ? Jestli si myslíte, že na zdravou životosprávu nemáte čas, dokážeme vám opak. Držte se našich tipů!

Článek

Když chcete žít zdravě, nemůžete přes den hladovět a večer se nacpat vším, co máte ve své blízkosti. To skutečné zdravé není. A podobný režim je nepřípustný i v případě, že máte ambice nějaké to kilo zhubnout.

Teď si možná říkáte, že vy se asi nikdy zdravě stravovat nebudete. Kde byste vzali čas na neustálé svačinky, chystání jídel a podobně? Věřte nám, nebo ne – ať jste zaneprázdnění sebevíc, vždycky to nějak jde. Možná vám pomohou tyto tipy!

1. Extrémně výživná snídaně

Ráno nemáte na snídani čas? Ať vstáváte do práce kdykoli, patnáct minut spánku navíc ještě nikdy nikoho nevytrhlo. Když vám budík zazvoní o tuto krátkou chvilku dříve, nebojte se – nebudete unavenější, zato se ale stihnete nasnídat!

Po ránu si dopřejte něco skutečně výživného, co vás zasytí na hodně dlouho. Jestli si dáváte jogurt nebo ovesnou kaši, nasypte si do nich hrst semínek a ořechů, které mají výborné sytící schopnosti. Stejně tak nezapomínejte na zdroje vlákniny, například ovesné vločky, celozrnné pečivo, některé ovoce a zeleninu.

Nechcete ráno „plýtvat“ čas na chystání snídaně? Nevymlouvejte se a připravte si ji den předem. Doporučujeme například pudink ze semínek chia s ovocem!

2. I tři jídla denně stačí

Říkává se, že když chci hubnout nebo žít zdravě, musím si dát pět jídel denně. Jiné číslo není možné. Myslíte si, že jedině takhle je to správně a že jiná varianta neexistuje? A když to nezvládnete, tak nemá vůbec cenu se o zdravou stravu snažit? Ale, ale, to je přece hloupost…

Ve stravování je důležitá pravidelnost. To zajisté ano. Jestli si ale celodenní příjem rozložíte do třech porcí, nebo naopak třeba do sedmi, je už na vás. Důležité je, aby si tělo na tento režim zvyklo. Aby vědělo, že přibližně v tuhle dobu dostává svůj přísun energie.

Většině lidí opravdu nejvíce vyhovuje sníst pět porcí jídla denně – jak z hlediska času, tak z hlediska hladu. Když však víte, že vy si na svačinky čas nenajdete, klidně jezte jen třikrát nebo čtyřikrát denně a zkrátka si budete muset dát o něco větší porci...

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Smoothie je pro zaneprázdněné jedince ideální svačinka. Připravíte ho za chvilku, dá se sbalit s sebou na cesty a je velmi zdravé a výživnéFoto: puhhha, Shutterstock.com

3. Proteinové chuťovky a smoothie to jistí

Patříte mezi ty, kteří bez pravidelných svačinek nevydrží? Proto se vždycky, když vás popadne hlad, zastavíte v automatu pro čokoládovou tyčinku nebo v rychlém občerstvení pro párek v rohlíku...

Světe div se, tohle není z hlediska zdravého životního stylu ideální. Na druhé straně je pochopitelné, že ne každý má čas připravit si (a také zkonzumovat) nějakou vychytanou zdravou svačinku.

Co můžeme doporučit? Prakticky jen mizivě času vám zabere příprava smoothie. Naházíte jen pár ingrediencí do mixéru a vmžiku máte hotovo. A jestli máte přístroj přímo určený na tyto nápoje, smoothie si rovnou odnesete v nádobce, ve které jste ho vytvořili.

Další variantou jsou v současnosti stále oblíbenější fitness potraviny. Kvalitní proteinová neboli bílkovinná tyčinka (hlavně ať nemá víc cukru než bílkovin!) může představovat plnohodnotnou svačinku. Stejně tak ochucený proteinový prášek smíchaný s vodou či mlékem vás dobře zasytí a zažene chutě.

4. Výběr zdravého oběda

Oběd je jedno ze tří hlavních jídel. Zatímco ale snídani a večeři si dáte doma, na oběd jste pravděpodobně odkázáni na restaurace či jídelny. Při výběru zdravého poledního jídla se můžete řídit našimi doporučeními, konkrétní posouzení je ale jen na vás.

Pokuste se spíše vyhýbat českým klasikám typu řízek a bramborový salát nebo knedlo zelo vepřo. Ideální nejsou ani pizzy, populární krémová rizota nebo těstoviny se smetanovými omáčkami. O jídlech z levných asijských nebo amerických fastfoodů snad ani mluvit nemusíme.

Jako ideální se dá považovat vyvážené jídlo tvořené bílkovinnou složkou, sacharidovou složkou a zeleninou. Skvělý je třeba marinovaný krůtí steak s dýňovým pyré a grilovanou zeleninou, losos s pečenými bramborami a chřestem, salát Niçoise  nebo salát Caprese či pohankové rizoto s kuřecím masem a zeleninou.

Jak jste na tom s časem a jídlem vy? 

Reklama

Načítám