Hlavní obsah

Konečně rané brambory! Tyhle tři recepty musíte ochutnat

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

Nepropásněte krátkou sezonu raných brambor! Jsou zdravější a šťavnatější než ty dozrálé a navíc se nemusejí loupat. Dejte si je jen tak s máslem a pažitkou nebo zkuste některý ze tří dnešních receptů.

Článek

Rané brambory poznáte podle tenké slupičky, která se ani nemusí loupat (navíc se pod ní ukrývá většina vitaminů a minerálů, takže výhra nejen pro líného kuchaře, ale i pro zdraví), a poměrně krátké sezony většinou během června. Vařte či pečte je vcelku a vychutnejte si sytý salát, křupavé pečené brambůrky s krémovým semínkovým pestem nebo pikantní indickou směs. Tady jsou recepty!

Salát Niçoise

Na 4–6 porcí potřebujete: 250 g zelených fazolek, 4 velké brambory, 4 vejce, 70 g černých oliv, 8 rajčátek, 1 cibuli (já dala červenou), 4 ředkvičky, 2 hrnky zelených lístků salátu, plechovku tuňáka, 4 ančovičky. Na zálivku: 3 lžíce vinného octa, lžíci dijonské hořčice, 4 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, lžičku tymiánu, lžičku soli, pepř

Foto: Eva Malúšová

Salát Niçoise je opravdu poctivý, takže se nemusíte bát, že byste po něm měli brzy hladFoto: Eva Malúšová

Postup: Celé neoloupané brambory uvařte v osolené vodě doměkka a pokrájejte na měsíčky. Fazolky také 5–10 minut v osolené vodě povařte a propláchněte studenou vodu, aby zůstaly pěkně zelené. Vejce taktéž uvařte a rozčtvrťte. Rajčátka, ředkvičky a cibuli pokrájejte a spolu s olivami, salátem, scezeným tuňákem a ančovičkami přidejte ke zbylým ingrediencím. Podávejte se zálivkou z ušlehaného octa, hořčice, oleje, nasekaného česneku, tymiánu, soli a čerstvě mletého pepře.

Rozmáčklé brambory s veganským pestem

Na 4 porce potřebujete: 8 středních brambor, sůl, pepř, olivový olej. Na pesto: hrnek čerstvé bazalky, 2 stroužky česneku, 3 lžíce slunečnicových semínek, 2 lžíce citronové šťávy, 3 lžíce lahůdkového droždí, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Foto: Eva Malúšová

Semínkové pesto je plné zdravých ingrediencí a křupavé brambůrky dobře ochutíFoto: Eva Malúšová

Postup: Celé neoloupané brambory vařte v osolené vodě 15–20 minut doměkka, poté je přendejte na plech vyložený pečicím papírem a dlaní nebo pánvičkou je rozmáčkněte. Pokapejte olivovým olejem, dost osolte a opepřete a pečte asi 15 minut při 200 °C dokřupava. Mezitím si připravíte pesto: bazalku rozmixujte s česnekem, nasucho opraženou slunečnicí, citronem, lahůdkovým droždím, olejem a špetkou soli a čerstvě mletého pepře. Podle potřeby zřeďte trochou vody a podávejte k opečeným bramborům.

Tip: Brambory můžete samozřejmě jenom péct a vynechat tak vaření. V tom případě je potřete olejem, osolte a opepřete a rozmáčkněte až po upečení.

Pikantní indické brambory

Na 4 porce potřebujete: 800 g menších brambor, sůl, 3 lžíce řepkového oleje, 1 cibuli, lžíci římského kmínu, lžíci černého hořčičného semínka, 1 chilli papričku, ½ lžičky kurkumy, ½ lžičky koriandru (lze vynechat), 6 cherry nebo 2 normální rajčata, pepř, citron, čerstvý koriandr

Foto: Eva Malúšová

Kořeněné brambory poslouží jako lehký hlavní chod nebo pikantní přílohaFoto: Eva Malúšová

Postup: Celé neoloupané brambory uvařte v osolené vodě doměkka a pokud chcete, po uvaření oloupejte. Větší kusy rozčtvrťte. Mezitím na oleji orestujte pokrájenou cibuli, římský kmín, hořčičné semínko, chilli, kurkumu a koriandr. Když je cibule měkká, přidejte posekaná rajčata, osolte, podlijte deci vody a chvíli poduste. Dochuťte čerstvě mletým pepřem a citronovou šťávou a opatrně vmíchejte brambory. Nechte chvíli prohřát a podávejte s čerstvým koriandrem jako předkrm nebo s opečeným tofu či indickým máslovým kuřetem jako přílohu.

Tip: Nezalekněte se seznamu koření, jestli vám něco chybí, vystačíte si i s kari a sladkou paprikou, tu ale přidejte až těsně před koncem, aby nezhořkla.

Měli jste už letos rané brambory?

Reklama

Načítám