Hlavní obsah

5 potravin, které promění smoothie ve vitaminovou bombu

Foto: Thinkstock

Nejste zvyklí snídat? Zkuste smoothie. Dá se do něj přidat spousta velmi zajímavých ingrediencí!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koktejly z fastfoodů už dávno nefrčí. Svět si totiž zamiloval jejich čistě přírodní verzi – smoothie. Naši odborníci na výživu vybrali pět surovin, které z už tak zdravého nápoje udělají nutriční bombu!

Článek

Smoothie začaly ve Spojených státech získávat na oblibě paralelně s vynálezem mixéru a s rostoucím zájmem o zdravý životní styl se staly doslova hitem.

„Je to vlastně nápoj krémové konzistence připravený většinou pouhým rozmixováním ovoce nebo zeleniny a dalších ingrediencí. Obsahuje tudíž celý komplex živin, které jsou v ovoci a zelenině obsaženy, proto je výživově hodnotnější než pouhá čerstvě vymačkaná šťáva,“ vysvětluje Pavlína Dostalíková z Institutu zdravého životního stylu NutriCentrum.

Smoothie je populární zejména k snídani. Dát si ho ale můžete k jakémukoli dennímu jídlu. Zvláště zeleninové verze nečiní žádnou potíž, protože jejich kalorická hodnota je velmi nízká. Z jakých ingrediencí a v jakém poměru si ho připravíte, záleží jen na vaší chuti. Zpestřit si ho můžete i jedním z našich super zdravých tipů (i když jich přidáte jen špetku)!

Goji: rychlý ranní detox

„Česky Kustovnice čínská obsahuje nesmírné množství antioxidantů, vitaminů, minerálů, všechny esenciální mastné kyseliny, 18 druhů aminokyselin, 21 stopových prvků, 50x více vitaminu C než pomeranče a je největším zdrojem beta karotenu. Mnohem větším než mrkev,“ popisuje Markéta Brožová z centra Contours, fitness pro ženy ve 30 minutách. Plody goji vydrží čerstvé jen krátce. U nás proto nejsou příliš k sehnání. Běžně dostupné jsou ale v sušeném stavu.

Foto: Thinkstock

Kustovnici je vynikající v sušeném stavu i jen tak žvýkat. Nápoji ale přidá na zdraví i na atraktivitěFoto: Thinkstock

Kakaové boby: elixír mládí

Sušené boby kakaovníku obsahují mnoho prospěšných látek, které však kvůli nešetrnému průmyslovému zpracování nezůstávají zachovány. Ideální volbou pro smoothie je proto nepražené raw kakao, které seženete v obchodech se zdravou výživou. „Kdyř zařadíte kakaové boby do svého každodenního jídelníčku, nastartujete proces mládnutí. Díky antioxidantům se bude vaše tělo regenerovat rychleji. Zároveň budete mít dobrou náladu a budete se cítit v euforii,“ uvádí Markéta Brožová.

Ořechy: proti infarktu i mrtvici

Mandle, kešu, para, vlašské,.. Zkrátka jakékoli, které máte rádi. „Ořechy jsou hodnotné potraviny zejména pro svůj obsah kvalitních tuků. Obsahují cenné omega 3 nenasycené mastné kyseliny. Dále jsou zdrojem bílkovin a komplexních sacharidů. Konzumace ořechů má příznivý vliv na ochranu srdce a cév, snižují riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Přes svou schopnost zvyšovat imunitu navíc zlepšují paměť a zlepšují stavy deprese,“ vysvětluje Pavlína Dostalíková.

Foto: Thinkstock

Ořechy zlepšují nejen paměťFoto: Thinkstock

Skořice: zlepší náladu i paměť

„Skořicovník má schopnost pročišťovat krev, při pravidelném užívání pomáhá snižovat hladinu krevního cukru, LDL cholesterolu a triglyceridů. Dále pomáhá při léčbě infekcí, zmírňuje nervozitu, zlepšuje dýchání a zažívání a je výborným pomocníkem při zlepšování paměti a koncentrace,“ pokračuje Pavlína Dostalíková.

Aloe Vera: přírodní antibiotikum

Rostlinu Aloe Vera si můžete pěstovat doma a do smoothie si vymačkat šťávu z jejích listů. „Pro vysoký obsah draslíku, fosforu, vápníku, vitaminu A a C je velmi příznivá pro lidský organismus. Působí jako antioxidant, podporuje zdravou pokožku, funkci střev, jater a žlučníku, pravidelné vyprazdňování, napomáhá vstřebávání živin, při překyselení organismu a zánětlivých procesech, detoxikuje organismus, a přispívá tak k jeho regeneraci,“ říká Markéta Brožová.

Reklama

Načítám