Hlavní obsah

Nemluví o své bývalce? Víme proč!

Foto: racorn, Shutterstock.com

Foto: racorn, Shutterstock.com

Reklama

Jeden z rozdílů mezi mužem a ženou? Muž ví, kdo je bývalý přítel jeho současné partnerky. Může totéž říct i ona? V mnoha případech nikoli, neboť bývalky jsou tabu. Z jakého důvodu?

Článek

Přední český odborník na mezilidské vztahy PhDr. Otmar Chadim, DrSc. nazývá bývalé přítelkyně vykopaným plevelem, který může vyrůst znovu, a přestože nevyroste, pořád straší. Však taky, pokud jde o ex, muže dělí na tři druhy: ti, kteří o minulých láskách nemluví, ti, kteří si na ně občas vzpomenou s dojetím, a ti, kteří na ně nadávají. Která varianta je nejhorší? Překvapivě ta poslední.

Pan Kecal, Drbal a ti další

„Jestliže muž nadává na svoji bývalou přítelkyni, prokazuje tím takovou neúctu k ženskému pokolení, že za půl roku může nadávat na vás,“ popisuje Otmar Chadim. A co to znamená, když o Lindě, Petře, Marcele nebo Květě pro změnu nemluví vůbec? Chce mít klid. Aspoň takhle situaci okolo hradby mlčení popisuje německý expert na myšlení mužů Hauke Brost.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Dejte si pozor na muže, kteří nadávají na své bývalky. Zítra může stejně tak pomlouvat vás Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Chytrému napověz, hloupého nakopni

„Jedná se o důležitý rozdíl mezi mužem a ženou. Zatímco ženy stále vyprávějí o svých bývalých partnerech, muži naproti tomu radši mlčí. Za prvé, vzpomínají na hezké okamžiky kdysi dávno a přesně vědí, jak by na to současné partnerky reagovaly. Za druhé, doba před novou partnerkou patří k posledním tajemstvím, která si muž může uchovat,“ objasňuje Hauke Brost, autor příručky Jak pochopit muže. To zní logicky, akorát čeho je moc, toho je možná příliš…

I kámen je upovídanější!?

„Z mého partnera nemůžu dostat vůbec nic, ačkoli se ptám. Až si říkám, jestli jeho bývalá není nějaký přelud,“ stýská si sedmadvacetiletá Petra, která o své předchůdkyni ví jen to, jak se jmenuje. „Pochopitelně jsem se o ni zajímala, byla jsem zvědavá. Jenže přítel mě vždy jen odbyl, že se o ní nechce bavit – z osobních důvodů. Moje zvědavost tím naopak ještě vzrostla. Nevím, co si o tom mám myslet,“ krčí rameny. Myslí na ni? Chce ji zpátky? Ublížila mu? (Tohle je v podstatě odpověď.)

Podle německého „mužologa“ to jsou celé ženy. Vždy chtějí znát důvod ztroskotání vztahů. Chtějí si to totiž vztáhnout na sebe. „Cože? Kvůli tomu jsi ji opustil? No to je zajímavé. Takže já taky můžu čekat, že jednoho dne přijdeš a začne ti něco vadit?“ Proto (chytří) muži o svých ex nevyprávějí.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Pokud nemůžete z partnera vymámit žádné informace o jeho ex přítelkyni, je to jen dobře a svědčí to o jeho charakteru Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Prý přežívají jen ti nejsilnější

„Hloupé je jen to, že čím důsledněji muž mlčí, o to víc se žena v tomto tématu vrtá. Úplně nejhorší je, když tím začíná každý den. Nevynechá jedinou příležitost. Mohla by to sice být pouhá zvědavost, ale není. Je to jedině chuť se hádat,“ uzavírá Hauke Brost. Takže, kdo se ještě diví?

Důkaz, že může být hůř

„V tomhle jsem jednou dost přestřelil,“ sype si popel na hlavu čtyřiatřicetiletý Tomáš, kterého se současná přítelkyně zeptala na tu minulou, když byl v mírně podroušeném stavu. „Měl jsem v sobě pár piv, tak jsem ze sebe vysoukal všechno, čím mě ex naštvala. A taky jsem se přiznal, jak jednou dostala facku, když mě vyprovokovala. Nejsem na to hrdý a ani jsem nikdy nebyl. Ale stalo se, už s tím nikdy nic neudělám,“ vypráví Tomáš, jehož partnerka z toho dle jeho slov začala dělat zbytečnou vědu.

„Označila mě za chudáka, který mlátí ženy – na počkání. Když to vyslovila, připadal jsem si hloupě a litoval jsem, že jsem jí něco řekl. Vždyť ani neznala motiv a to, proč se to stalo. No, ponaučení pro příště. My, chlapi, prostě víme, proč zbytečně neotvíráme zobáky. Přináší to komplikace. Vždycky!“ uvažuje Tomáš. Myslíte si to samé?

A co vy, vyprávíte současné lásce o svých bývalých láskách?

Reklama

Související témata:

Načítám