Článek
Jste-li nemocní lehce a máte rýmu či jste „jen" nachlazení, není důvod dietu přerušit. „V období viróz, kdy nastupují do boje vaše imunitní systémy, je dobré podpořit organismus vitaminy, například šťávami z čerstvého ovoce, zeleniny. Popřípadě vitaminovými preparáty na bázi doplňku stravy,“ doporučuje nutriční expertka Lada Nosková. Nejjednodušší však podle ní je, dát si navíc k snídani či svačině fresh džus z pomeranče, popřípadě grepu, bez ohledu na to, že obsahují ovocný cukr. Vitaminy jsou v tuhle chvíli přednější.
Cukr všude, kam se podíváš
A jak naložit s medem do čaje? „Med sice krk pohladí, ale zvedne energetickou hodnotu nápoje,“ říká odbornice a doplňuje: „Pokud jej budete pít v prvních dvou dnech nejhoršího stavu, nic zásadního se s dietou nestane. Nesmí vám ale tento návyk přetrvat do období zdraví.“ Stejně tak se to má s pastilkami či sirupy – i v těch je obsažen cukr. V prvních dnech ano, ale ne dlouhodobě. Můžete se poohlédnout po pastilkách bez cukru, popřípadě s umělými sladidly.
Nechutná vám jíst? Snažte se!
Pokud vás však přepadne angína nebo střevní chřipka, je lepší dietu odložit. Přestože obvykle máte v akutní fázi nemoci chuť k jídlu sníženou, tak ale energetické nároky vašeho těla rostou. „A pokud vám chybí energie, zvyšuje se tak únava, svalová slabost, bolesti a hůře také snášíte bolest,“ uvádí výživová poradkyně Nikola Hanyšová.
Navíc nedostatek některých živin výrazně zhoršuje průběh nemoci. „Například málo bílkovin v jídelníčku snižuje imunitu, dochází ke zhoršenému vstřebávání vitaminů, a dokonce i některých léků. Ty jsou často přenášeny bílkovinami, a při jejich nedostatku se pak nedostanou na cílové místo účinku,“ podrobně popisuje Nikola Hanyšová.
Jezte, co vám tělo dovolí
Určitě to znáte také: ve stavu, kdy vás bolí, škrábe v krku, že nemůžete ani polykat, kdy máte horečku a není vám dobře od žaludku, je problém do sebe nějaké jídlo dostat. „Dávejte si pozor, abyste ale nespadli do hladovky, a snažte se po malých soustech živiny do organismu vpravit,“ radí odbornice. A co vybrat? Ovocné, zeleninové šťávy, vývary, obilné kaše, proteinové nápoje…
Posilujte imunitu a zlepšete chuť
Vzhledem ke snížené chuti k jídlu je potřeba alespoň dostatečně stále doplňovat tekutiny obohacené právě o složky posilující imunitu. „Vhodné je zkusit i nápoje podporující chuť k jídlu. Účinná je například čerstvá máta, která má příznivý vliv na trávení, podporuje chuť k jídlu, a ještě navíc ulevuje od problémů horních cest dýchacích, zvláště při její inhalaci, tedy ideálně spojit čaj a aromaterapii…
„Zároveň doporučuji k posílení imunity navýšit dávky vitaminu C, spolu v kombinaci se zinkem, který prodlužuje dobu účinku vitaminu,“ radí Nikola Hanyšová a dodává, že pokud již onemocnění propuklo, nemusíte se bát navýšit množství vitaminu C až na 1000 mg/den.
Tip: 100 g čerstvých šípků obsahuje až 550 mg vitaminu C, tedy je vhodné používat i přirozené zdroje vitaminu C, kterými jsou třeba petržel, kiwi, citrusové plody. Zdrojem zinku jsou například dýňová semínka, neloupaná rýže a podobně. Další možností zvyšování imunity je echinacea, hlíva ústřičná, ženšen, acai berry a z nich připravovaná jídla.
Vnímejte zkrátka tělo, jaké vám vysílá signály. Nemoc brzy odezní a vy se zase k redukčnímu režimu můžete vrátit. V tomto případě není potřeba věci uspěchat. Co myslíte?