Hlavní obsah

Nemoci přenášené klíšťaty si stále pleteme

Foto: Pfizer, spol. s r.o.

Nenechte si zkazit první jarní dny klíšťaty, která už začínají být aktivníFoto: Pfizer, spol. s r.o.

V roce 2018 bylo nakažených klíšťovou encefalitidou a lymeskou borreliózou nejvíce osob za posledních 7 let. Konkrétně 712 nemocných klíšťovou encefalitidou a 4724 lymeskou borreliózou.

Článek

Zatímco u borreliózy je možné využít jen nespecifické formy prevence přisátí klíštěte nebo jeho včasné odstranění, v případě klíšťové encefalitidy existuje možnost očkování. To však v České republice využívá jen 25 % populace, zatímco v sousedním Rakousku je to až 85 % a v Německu 43 %. Přitom v Německu se klíšťata vyskytují pouze na části území, tedy mnohem méně než u nás.

Skvrna se u lymeské borreliózy neobjeví vždy

Kolem klíšťové encefalitidy a lymeské borreliózy koluje mnoho nesprávných informací. Např. že při borrelióze se musí vždy objevit červená skvrna s vybledlým středem. Skvrna se objeví u většiny případů a zjednodušuje tak diagnózu, nemusí se však vytvořit u všech nakažených.

Očkování proti klíšťové encefalitidě

  • vakcinace je možná po celý rok -
  • očkovat se mohou děti od 1 roku i dospělí všech věkových skupin -
  • základní vakcinace je ve třech dávkách, ochranu lze očekávat už 14 dní po druhé dávce -
  • následné přeočkování se aplikuje po 3 až 5 letech -
  • na očkování přispívají zdravotní pojišťovny, čerpat můžete až 1500 korun ročně -

Klíšťata jsou i ve městech

Stejně tak neplatí, že klíšťata žijí pouze v lese. Naopak, za poslední období došlo k významnému rozšíření infikovaných klíšťat do blízkosti lidských obydlí a dnes už klíště obecné nacházíme i v městských parcích, na zahradách rodinných domů, u dětských hřišť nebo v další městské zeleni. Navíc si musíme uvědomit, že všechna ohniska nákazy neznáme a nikdy znát nebudeme, jelikož přenos klíšťat volně se pohybující zvěří a ptáky je mimo kontrolu člověka.

Antibiotika klíšťovou encefalitidu nevyléčí

Mezi chybné přesvědčení patří i to, že k léčbě všech nemocí přenášených klíšťaty jsou k dispozici antibiotika. Ta pomáhají pouze v případě lymeské borreliózy, která je bakteriálního původu. Klíšťová encefalitida je oproti tomu způsobena viry, proti kterým medicína do dnešní doby nezná účinný lék. Proto je při léčbě možné pouze mírnit projevy nemoci, mezi které patří horečka, bolest, třes, zvracení, světloplachost a otok mozku. O to důležitější je prevence.

Foto: Pfizer, spol. s r.o.

Klíšťata nepadají ze stromů, při pikniku tak mohou být nevítanými společníkyFoto: Pfizer, spol. s r.o.

Očkování jako účinná forma prevence

S očkováním proti klíšťové encefalitidě je možné začít kdykoli v průběhu roku. Zimní měsíce umožňují využít základní očkovací schéma, kdy se druhá dávka aplikuje 1–3 měsíce po první dávce (ochranný efekt se dostavuje 14 dní po ní) a třetí za dalších 5–12 měsíců později. Účinnost vakcíny není celoživotní, první přeočkování se doporučuje po třech letech a v dalším období pak po třech až pěti letech podle věku očkovaného a použité vakcíny. Pojišťovny na očkování, u něhož jedna dávka stojí cca 800 Kč, přispívají až do výše 1 500 Kč.

Vakcíny proti klíšťové encefalitidě: FSME-IMMUN 0,5 ml a FSME-IMMUN 0,25 ml. Výdej léčivých přípravků (vakcín) je vázán na lékařský předpis. Vakcína FSME-IMMUN nechrání 100 % očkovaných. Přečtěte si, prosím, pečlivě příbalovou informaci.

FSM-2019.01.062 

Reklama

Načítám