Hlavní obsah

Nenechte se napálit! Jak poznáte kvalitní ovoce a zeleninu?

Foto: Joana Lopes, Shutterstock.com

Foto: Joana Lopes, Shutterstock.com

Reklama

Koupit raději banány ještě zelené, nebo ty už hodně vyzrálé? Vyplatí se vzít balená jablka, nebo si vybrat po jednom z bedny? Poradíme vám, jak si domů odnést to nejlepší!

Článek

Jak vybrat ovoce a zeleninu, když se hned po návratu z nákupu chystáte udělat salát? A po čem sáhnout, když kupujete na pár dní dopředu? Právě to bychom vám rádi poradili!

Udělejte si seznam

Nakoupit ovoce a zeleninu není levná záležitost, takže se vám nebude chtít ji vyhazovat, protože než jste pro ni našli uplatnění, tak se zkazila. „Některé druhy vydrží v lednici i několik dní až týdnů, ale vždy se to podepíše na kvalitě. Asi týden vydrží kořenová zelenina a banány s náznaky zelených stopek a špiček, ale třeba u jahod nebo hroznového vína se jedná o jeden až dva dny, obzvlášť když je kupujete na vrcholu zralosti. Bobulové ovoce je nejlepší spotřebovat co nejdříve po nákupu,“ upozorňuje Josef Pizúr, provozní ředitel firmy Fresh bedýnky.

Zralé, nebo nedozrálé?

Pokud si chcete hned v den nákupu opravdu pochutnat, vyplatí se koupit vyzrálé ovoce. Odborníci doporučují, abyste sáhli po lokálních zdrojích, tedy například od farmářů, protože tam máte i záruku původu a kvality. „Ovoce a zelenina jsou nejlepší čerstvé, což v praxi znamená z co nejkratší vzdálenosti z pole k vám. A taky naši ovocnáři obvykle více šetří chemií, takže jsou české ovoce a zelenina teoreticky méně zatížené pozůstatky postřiků,“ radí agrární analytik Petr Havel.

Ovoce a zelenina z dovozu, kterých je na trhu nejvíc, se většinou sklízí a přiváží nedozrálé. Důvodem je právě doba nutná pro transport – dozrálé ovoce by ho nevydrželo. Je ale nutno říci, že většina například exotického ovoce vám doma při pokojové teplotě v pohodě „dojde“. Dobrým příkladem mohou být banány, které se nebojte koupit zelené a tvrdé. Kdybyste je takto chtěli jíst, asi vám nebudou chutnat, protože jim chybí chuť. Mohli byste mít také problémy při trávení, protože obsahují hodně škrobu. Až zráním se škrob mění v jednoduché cukry a banán sládne.

Podobně to je s avokádem, to dozrává dokonce výhradně až po utržení! Doma dozrají třeba i tvrdá rajčata, broskve, švestky či meruňky. Ale pozor – neplatí to pro papriky, lilek nebo bobulovité ovoce. To už nedozraje, ale zkazí se.

Ani v případě, že chcete a potřebujete ušetřit, nekupujte „unavené“, tedy viditelně zvadlé bylinky, salát nebo papriku. Zaprvé je musíte ihned spotřebovat, protože nevydrží, ale také obsahují méně živin.

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Banány v pohodě dozrají i doma, takže není problém je koupit ještě zelené Foto: stockfour, Shutterstock.com

Vybírejte nosem i po hmatu

Sáhnout si na to, zda je ovoce a zelenina tvrdá, to je asi běžné. Máme pro vás ale i pár dalších triků, které vám pomohou poznat kvalitu:

  • Pomeranče i ostatní citrusy vezměte do ruky a potěžkejte. Čím jsou těžší, tím budou šťavnatější. Pokud zjistíte, že jsou hodně tvrdé a divně lehké, většinou to znamená, že mají sušší dužinu.
  • Při jemném stisknutí byste měli cítit odpor – nejde o to ovoce či zeleninu znehodnotit a promáčknout ho, ale jen ověřit pružnost. Tvrdá a na omak pevná by měla být určitě například cibule, brambory a česnek.
  • Vůně prozradí zralost ovoce, zvlášť patrné to je u medového melounu nebo i rajčat.
  • Máte tendenci si vybrat větší plod, pokud je cena za kus? V případě lilku, řepy, kedlubny nebo cukety je to chyba, menší kusy jsou chutnější, navíc menší plody jsou i křehčí a mají méně vláken. Velké kusy mají také tužší slupku.
  • Bio ovoce a zeleninu nelze většinou porovnávat s ostatními podle vzhledu, ale většinou přesvědčí svou chutí a vůní. „Výhodou je i to, že je můžete spotřebovat opravdu celé, včetně slupek, které jsou u konvenční zeleniny jinak chemicky ošetřené a přímo nevhodné pro konzumaci,” vysvětluje David Kukla z firmy Sklizeno.
Foto: Artem Tryhub, Shutterstock.com

Citrusy potěžkejte, čím budou šťavnatější, tím budou i těžší, pozor ale na lehké a tvrdé plodyFoto: Artem Tryhub, Shutterstock.com

Kdy sundat obal a kdy ne?

Trochu hůř se kontroluje kvalita baleného ovoce a zeleniny. Snadněji přehlédnete otlučený nebo již plesnivějící kus nebo jeho část. Balení většinou omezí přísun vzduchu, plody se snadněji zapaří, rychleji měknou a mají tudíž menší životnost. Když takové ovoce a zeleninu přece jen koupíte, doma je hned z obalu vyndejte. Pokud přitom v balení najdete plesnivé ovoce, neváhejte se do obchodu vrátit a reklamovat.

Perforovaný obal je přínosný snad jen v případě listových salátů, salátových okurek a bylinek – jim naopak trvanlivost prodlouží, protože udrží vlhkost. Ovšem pak pozor při skladování, snáze přehlédnete, že se kazí.

Podle čeho vybíráte ovoce a zeleninu vy? Napište nám!

Reklama

Načítám